Guider & Tips

Checklista: Gå husronden – inför vintern


Ämnen


Dela

Vintern står för dörren och det är dags att plocka fram kängor, mössor och vantar. Lika viktigt är dock att du rustar ditt hus för den kalla årstiden – så att det inte drabbas av onödiga skador av regn och snömassor. Vi bjuder på en checklista!

Innan vintern slår till på allvar är det en klok idé att se över både utsidan och insidan av huset. Särskilt viktigt är att syna husets skal – tak och panel – samt att avrinningen funkar som den ska. Även dina värmekällor bör få sig en översyn – så att du kan se fram emot en behaglig och problemfri vintersäsong i ditt hem!

 

 • Stäng av utevattnet
  Ta bort vattenslangen och töm kranen så att inte någon vattenledning riskerar att frysa sönder. Detta är en vanlig orsak till dyrbara skador som är enkelt att undvika.

 • Plocka in redskap
  Bär in dina trädgårdsredskap, grillen, gräsklippare och även sladdar så att de inte glöms bort och tar skada under snön.

 • Rensa hängrännorna
  Hängrännorna ska vara hela och rena inför vintern. Löv och mossa ska bort – annars riskeras smältvattnet att stoppas upp. Häll vatten i rännorna och se om de håller tätt. Om det droppar någonstans är det troligen dags att byta ut dem. Mindre hål kan du laga enkelt med byggsilikon.

 • Inspektera fallet
  Har dina hängrännor varit med i några år? Kontrollera fallet. Det ska vara minst 2-3 millimeters vertikalt fall per meter. En hängränna på 7 meter ska alltså ha ett fall på 14-21 millimeter.

 • Kontrollera stuprören
  Häll vatten i stuprören för att se att de inte är igenkorkade. Om det är stopp, tryck i ned ett längre skaft eller en grövre ståltråd.

 • Led bort vattnet
  Skaffa gärna förlängningar – det vill säga avkastare – till stuprören som leder bort stora vattenmängder från huset. När vinterns snö blir till smältvatten är det viktigt att inte få in vattenmassorna i källaren.

 • Skaffa lövsilar
  Om dina stuprör inte har lövsilar – skaffa det! Då minskar du risken att de kloggar igen.

 • Titta ner i dagvattenbrunnarna
  Se till att dagvattenbrunnarna inte är täckta av löv eller lera. Lyft på locket och kontrollera att det inte är stopp genom att hälla i en hink med vatten. Om det verkar ha slammat igen kan du lösa problemet med en kloak- eller rensskopa. Annars, ring efter en slamsugningsbil.

 • Inspektera vindskivorna
  Om vindskivorna som skyddar taket på husets gavlar börjar spricka kan regn leta sig ner i takkonstruktionen. De ska målas var 5e år för att hållas i gott skick. Detsamma gäller vattbrädorna, som ligger ovanpå vindskivorna och hindrar att fukt tränger ner under takpannorna.

 • Se över fasadpanelen
  Om du hittar sprickor i träet eller ruttna delar är det viktigt att snabbt byta ut mot friskt material innan skadan blir ännu värre.

 • Syna takpannorna
  Inspektera takpannorna så att de ligger rätt och så att ingen har spruckit. En trasig takpanna kan innebära stora skador och kostnader vintertid.

 • Stötta upp altantaket
  Inför kommande snömassor kan det vara bra att hjälpa altantaket på traven. Med en eller två extra stöttor i mitten av takytan orkar taket bära en betydligt större snötyngd.

 • Checka av pumpen
  Kolla att värmepumpen fungerar som den ska. Den bör servas åtminstone vartannat år så att du slipper drabbas av haveri mitt i smällkalla vintern.

 • Bli eldningsklar
  Om du är osäker på murstockens eller kaminens skick bör du låta en sotare kontrollera den innan du börjar elda för säsongen.

 • Skaffa sand
  Sist men inte minst, förbered dig på snömassor och blank-is – i tid! Rusta dig med sand och en rejäl snöskyffel innan snön överraskar en tidig morgon.

Funderar du på att sälja ditt fritidshus? 

En bra start är ett boka en fri värdering med någon av våra mäklare – oavsett om du är redo att sälja eller ännu inte har bestämt dig. Boka en kostnadsfri värdering 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa