Guider & Tips

Så här får du en grönare och finare gräsmatta


Ämnen


Dela

Trädgårdens gräsmatta är platsen för umgänge, spel och lek. En gräsmatta ska tåla mycket och ska ändå se grön och skön ut - allt är en fråga om skötsel. Här ger vi dig tipsen du behöver.

Gödsla

En välgödslad gräsmatta blir tåligare och tillåter inte ogräs och mossa att ta över. Det är viktigt att man gödslar årligen upp till tre gånger, i början av maj, en gång vid midsommar och i slutet av augusti. Gödsla helst gräsmattan i samband med regn. Näringskornen smälter snabbare ner i jorden, annars är det lätt att de hinner bränna gräset och ge fula gula fläckar. Om det blir mycket sol och torka efter att du har gödslat, sätt på vattenspridaren och låt den stå på några timmar.

Mossbekämpa

Den största anledningen till att man har mossa är att gräsmattan har näringsbrist. I kombination med skugga och låga pH-värden tar mossan lätt över. För att bli av med mossa kan du använda en mossrivare eller vertikalskärare. Det finns även kemiska medel som du kan vattna ut eller strolla gräsmattan med.

Klipp gräset

Ju oftare du klipper din gräsmatta desto finare blir den. Klipp hellre gräset för långt än för kort, en tumregel är att inte klippa mer än en tredjedel i taget av gräsets längd. Vissa grässorter klarar att klippas kort och andra behöver vara längre, men generellt kan man säga att det inte bör vara kortare än fyra centimeter. Längre strån skyddar rötterna bättre så att mattan inte blir gul och torkar ut. Har gräset vuxit sig långt, gå successivt ner i klipphöjd. Oavsett vilken slags gräsklippare ni än har måste kniven eller knivarna vara vassa så att stråna inte slits av istället för att skäras. Om grässtrån slits av blir det mycket större angreppsyta där sjukdomar kan ta sig in och det tar längre tid för gräset att återhämta sig efter en klippning.

Vattna

Om du vill ha en grön och frodig gräsmatta hela sommaren är det viktigt med bevattning. Hur ofta du behöver vattna gräsmattan beror på temperatur och luftfuktighet. Vattna gärna tidig morgon eller på kvällen, för på dagen dunstar mycket av vattnet och kommer aldrig gräset till godo. Man bör bevattna gräsmattan med stora mängder åt gången som 20-30 mm, så att vattnet tränger ner ordentligt till rötterna.

Reparera

Ytor som skadats under vintern eller av slitage behöver bytas ut mot nytt och fräscht gräs. Använd en hård kratta för att luckra upp jorden, blanda i lite ny planteringsjord och så ut gräsfrö jämt. Se till att hålla jorden fuktig hela tiden medan fröet gror. Vattna gärna lite varje dag.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.