Hemkunskap

Familjerättsjuristen: Prata om pengar när ni är sams


Ämnen


Dela

Där kärleken tar slut tar juridiken vid. – Prata om pengar och avtal när ni är sams. Det är en akt av kärlek, menar Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea Private Banking. 

Kärleken kan vara berusande. Men det är inte alltid som livet utvecklas enligt plan. Caroline Törnquist är familjerättsjurist på Nordea Private banking och träffar många par som ska köpa bostad och som blir förvånade över vad lagen säger – både i samboskap och äktenskap. 

– Prata om pengar och avtal när ni är sams, det är en akt av kärlek. Och det handlar både om din partner och de eventuella barnen, säger Caroline.

Vad är det viktigaste man ska tänka på om man ska köpa bostad och bli sambo?   

– Sätt er in i era ekonomiska förutsättningar och vad ni har råd med utifrån era familjesituationer. Tyvärr upplever jag att många får rådet att dela på ägandet av bostaden, hälften var, och reglera sedan. Men våga ta diskussionen innan budgivning och kontraktsskrivning, det är inte så enkelt att ändra ett ägande i efterhand.  

Men är det inte mest rättvist att äga lika mycket? 

– Många har utgångspunkten att ägandet ska vara 50/50. Men att äga i proportion till vad man har gått in med ekonomiskt behöver inte betyda att man älskar varandra mindre. Om man äger hälften men inte har gått in med lika mycket kan ett skuldförhållande uppstå alternativt att det är en gåva mellan parterna. Se på den egna situationen och överväg de olika förslagen. En har kanske ett välbetalt arbete och kan amortera mer. Men den andra är den händiga, vilket också kan vara värt något. Och kom ihåg, som sambo är du oskyddad.

Vad säger egentligen sambolagen? 

– Sambolagen säger att om ni tillsammans förvärvar en bostad att bo i båda två kommer nettovärdet av denna att delas på hälften om ni separerar. Oavsett vem som äger mest av bostaden och vilka ekonomiska insatser som gjorts. För att det inte ska bli så behöver man avtala bort sambolagens bodelningsregler med ett samboavtal. Detta glömmer många. 

Vilket är den vanligaste missuppfattningen om sambolagen? 

– Många tror att det har rätt till bostaden efter ett visst antal månader. Det hör jag väldigt ofta. Men det beror på om den utgör samboegendom eller inte. Därför kan sambolagen vagga in många i en falsk trygghet.

Om den ena partnern inte har kapital för insatsen – hur kan man göra då? 

– Om man äger hälften var, men den ena har gått in med en mindre del av kontantinsatsen än den andres, då bör man upprätta ett skuldebrev mellan sig och skriva ett samboavtal som avtalar bort sambolagen.

Och vad ska man tänka på om man flyttar in i en bostad som partnern äger? 

– Om du har ekonomiska förutsättningar, då kanske du kan gå in och äga, det vill säga köpa in dig. Men var beredd på att om det blir en försäljning, kan såväl en kapitalvinst som en kapitalförlust uppstå beroende på hur marknaden ser ut. Äger du ett hus utgår även lagfartskostnad på köpeskillingen. Om du inte går in som ägare, dela på löpande driftskostnader, avgifter och räntor. Men inte amorteringen på ett lån – då ger du ett sparande till din partner. 

Måste båda vara med på att skriva samboavtal? 

– Båda måste vara överens, det är ett avtal mellan två parter. Ta hjälp av expertis, du kan få hjälp av en familjerättsjurist. Ett bostadsköp är en stor affär, och det är värt att sätta sig ned med en jurist och lägga några extra tusenlappar. Och kom ihåg, ni älskar varandra inte mindre för att ni skriver juridiska avtal. Om ni inte kan prata om pengar nu, när ska ni då kunna göra det? 

Vad är den stora skillnaden om man är gift istället för sambo? 

– Om du är gift delas, enligt huvudregeln, all egendom som du äger och har, på hälften. Du har också arvsrätt efter din make eller maka, oavsett om ni har gemensamma barn eller inte har barn. Men även som gift finns det situationer när det inte gäller. Om det finns särkullbarn till exempel är du inte tryggad, då ärver dessa först. Det är viktigt att vara medveten om att man som sambo inte har arvsrätt efter varandra, vill man ärva varandra måste man skriva ett testamente.

Vad är äktenskapsförord och varför kan det vara viktigt? 

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar där man bestämmer vilken egendom som ska utgöra giftorättsgods (=hälftendelas vid dödsfall och separation) och vilken egendom som utgör enskild egendom och det gäller även egendom som man har med sig in i äktenskapet. Om du inte har detta, svarar båda makarna för tillgångar och skulder under äktenskapet men vid en separation eller dödsfall sker, enligt huvudregeln en hälftendelning av nettotillgångarna. Äktenskapsförord måste båda vara med på och kan skrivas före ni ingår äktenskapet, men även under ett äktenskap. Det ska också registreras på Skatteverket, avslutar Caroline Törnquist.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.