Nytt hem

Vem får elprisstöd vid flytt? 


Ämnen


Dela

Är det den som ska betala elräkningarna eller den som stod på kontraktet vid brytpunkten som ska ha tillgång till elstödet? Om du är på gång att köpa bostad, släta ut frågetecknen genom ett avtal mellan köpare och säljare.

Elprisstödet är en kompensation för höga elpriser under vintern 2022–2023. Stödet betalas ut till den som stod på elavtalet 17 november 2022 i elområde 3 och 4. Detta gäller även om ägaren har flyttat från bostaden efter detta datum. Att utbetalningen dröjer kan skapa frågetecken för den som säljer eller köper bostad.

Vad är elprisstöd?

Elprisstödet är baserat på den historiska förbrukningen av el från oktober 2021 till september 2022. Stödet är en kompensation för att kunna betala elpriser som är mycket högre än de priser som har varit under de senaste åren. Elprisstödet går till bostadsägare i elområde 3 och 4. I område 3 blir ersättningen 50 öre/kWh och i område 4 blir ersättningen 79 öre/kWh.

Vem får elstöd?

Stödet betalas ut till den som står på elnätsavtalet den 17 november 2022 i elområde 3 och 4. Boende i område 1 och 2 får ingen ersättning. Det är Försäkringskassan som utför utbetalningen och kommer att ske under februari 2023 (med reservation för att inget oförutsett inträffar). Även bostadsrättsföreningar får ta del av stödet. 

Detta gäller om du har köpt eller sålt en bostad

Det är den som står som ägare av bostaden den 17 november 2022 som har rätt till elprisstödet. Så även om det är den nya ägaren som kommer få elräkningarna är det ändå den som stod på kontraktet vid brytpunkten som får stödet. Detta kan regleras med avtal mellan köpare och säljare.

Lär dig mer om elprisstödet på Regeringskansliets webbplats


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.