Nytt hem

Köpa bostad i Spanien - Detta ska du tänka på


Ämnen


Dela

Många drömmer om ett liv och ett boende i soliga Spanien. Att köpa bostad utomlands är spännande och nervöst, men samtidigt ett stort beslut. Därför kan det vara bra att vara påläst kring processen i sig, men också vad du ska tänka på om du vill köpa bostad i Spanien och vilka regler som gäller. Därför har vi satt ihop en köpguide som hjälper dig att få koll på hur ett köp går till, från början till slut. Lycka till med ditt bostadsköp! 

Köpguide - Att köpa bostad i Spanien

1. Förberedelser


Finansieringen

Vårt råd är att ha klart med finansiering redan innan du åker ner på visningsresan. Då vet du vilken budget du har men du är också redo att slå till när drömbostaden dyker upp. Vi kan självklart hjälpa dig att räkna och ta fram en kalkyl på intressanta bostäder. Önskas hjälp med finansiering har Mäklarhuset specialavtal med flera ledande banker.

Bevaka marknaden

Med en bostadsbevakning håller vi dig uppdaterad om bostäder som matchar dina önskemål och kriterier direkt till din mejl redan innan de är ute på marknaden. Tjänsten är kostnadsfri.

Vi hjälper dig att hitta rätt bostad

Ta hjälp av mäklaren så tidigt som möjligt i processen. Oavsett om du är ute efter en liten lägenhet, ett radhus eller en villa så hjälper vi dig att leta och ge dig förslag utifrån dina sökkriterier och önskemål. Våra mäklare på respektive ort samarbetar även med andra mäklarfirmor vilket gör att de har tillgång till det mesta som finns på marknaden och kan hjälpa dig att hitta just din drömbostad. 

Regler för uthyrning

Hade du tänkt hyra ut bostaden så är det bra att ta reda på uthyrningsmöjligheterna, innan man köper en bostad. Prata med våra mäklare, de är väl insatta kring vilka regler som gäller för uthyrning och hur det skiljer sig åt mellan olika områden. 

2. Visning 

När du, eller vi tillsammans, har hittat rätt område och rätt bostäder är det dags att komma ner till Spanien för visning. Ofta bokar vi in flera visningar så att du har flera bra valmöjligheter. Efter visningsdagen går vi gärna igenom de olika bostäderna tillsammans med dig och du får chans att ställa frågor och funderingar i lugn och ro, så att du enklare komma fram till ett beslut.

Om du av någon anledning inte har möjlighet att komma ner till Spanien funkar lika bra att träffas digitalt först. Prata med mäklaren om vilka olika möjligheter som finns och hur ni gör för att boka upp tider för digitala visningar.

Undersökningsplikt

Som köpare har du alltid undersökningsplikt. Bostäder i Spanien säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris och användning, vilket innebär att du som köpare är ansvarig för att kontrollera bostaden och dess skick innan du skriver på köpekontraktet. 

3. Budgivning

När du hittat den bostaden du vill ha, lägger du ett bud till din mäklare som framför detta till säljaren. I de flesta fall läggs budet under utgångspriset och på så sätt inleder man en förhandling med säljaren. Det absolut vanligaste är att du är ensam budgivare. Vi hjälper dig att förhandla med säljaren om pris och villkor.

Det är säljaren som bestämmer till vem han eller hon vill sälja och till vilket pris. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen.

4. Kontrakt och tillträde


Reservationsavgift

När ni är överens med säljaren så skrivs ett reservationskontrakt innan ni skriver på själva köpekontraktet. I kontraktet framgår senast tillträdesdatum och övriga detaljer. Detta innebär att du som köpare betalar in en reservationsavgift för att reservera bostaden. När bostaden är reserverad plockas den bort från marknaden samt all marknadsföring.

Besiktning

Du har som köpare möjlighet att låta besiktiga bostaden. Se till att meddela din mäklare i god tid så att denna har all info i samband med förhandling med säljaren. 

Handpenning

Nästa steg är att teckna ett köpekontrakt. Tillsammans går du och ditt juridiska ombud igenom köpeavtalet och övriga dokument. Här betalar du som köpare normalt 10% i handpenning av den totala köpesumman, minus den redan betalda reservationsavgiften. Slutliga betalningen sker sedan på tillträdesdagen.

Tilläggskostnader

Utöver köpeskillingen tillkommer kostnader på ca 10–15% på köpeskillingen. Dessa kostnader avser olika typer av skatt och arvodet till juristen samt till notarien.

NIE-nummer

För att kunna äga en bostad i Spanien behöver du ha ett spanskt skatteidentifikationsnummer, ett så kallat NIE-nummer. Först då kan du öppna ett bankkonto och skriva på köpebrevet. Ditt ombud hjälper dig att ansöka om ett NIE nummer (spanskt personnummer).

Tillträde

Äntligen ska du få tillträde till din efterlängtade bostad. På tillträdesdagen träffar du din mäklare och säljaren för slutuppgörelsen hos Notarius Publicus. Har du inte möjlighet att vara på plats kan självklart ditt juridiska ombud representera dig via en fullmakt. Hos notarien kontrolleras både köparens och säljarens identiteter, bostadens legala skick, ett köpekontrakt upprättas och lagfarten skrivs på.

Du betalar resten av köpeskillingen, vanligen 90 procent, transaktionsskatter och en notarieavgift. Notarien häver de gamla lånen och handlägger registreringen av nya. Sedan överför notarien köpeskillingen till säljaren och betalar skatter, lagfarts- och hypoteksavgifter Efter att överföringsskatt och stämpelskatt har betalats in kan ansökan om din lagfart göras. Det tar ofta mellan 1 och 3 månader. När den är inskriven och alla skatter och avgifter är betalda fås den tillbaka tillsammans med inskrivningsbeviset. 

På tillträdesdagen får du nycklarna och kan flytta in och njuta av ditt drömboende. Uppstår det fler frågor så finns Mäklarhuset där för dig. Vi har även många värdefulla kontakter som kan var till stor hjälp även efter det att du flyttat in i din nya bostad.

Kontakta oss för rådgivning

Våra kunniga medarbetare på den spanska marknaden hjälper dig gärna att hitta din drömbostad i Spanien. Våra mäklare är svenktalande men behärskar både spanska och engelska. De bor i Spanien sedan många år och är därför lokala experter och kan ge dig tips och råd om allt. Detsamma gäller om du ska sälja, våra mäklare är specialiserade och aktiva i det området där de verkar och de hjälper er att hitta rätt köpare för just dig. Har du frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till oss!

Hitta mäklare i Spanien.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.