Guider & Tips

Spansk eller svensk bank vid finansiering av din bostad?


Ämnen


Dela

Att köpa en bostad i Spanien är en dröm för många. Landet erbjuder soliga stränder, en rik kultur och en avslappnad livsstil. Men när det kommer till att finansiera ditt bostadsköp i Spanien, måste du överväga flera faktorer, däribland valet av bank. Här diskuterar vi fördelar med att använda en spansk kontra svensk bank.
Fördelar med spansk bank:
 • Samma valuta

  Genom att använda en spansk bank kan du undvika de växlingskostnader som kan uppstå när du skickar pengar mellan länder. Nu när den svenska kronan är svag ser vi att allt flera kunder väljer att ta eurolån. Om köpet görs i euro och lånet tas ut i samma valuta, minskar du också risken för stora skiftningar i valutakursen som kan påverka lånet över tid.
 • Lägre räntor

  Räntorna hos en spansk bank ligger generellt sett lägre än hos svensk bank. Vad banken kan erbjuda beror på din finansiella situation och kreditvärdighet. Just nu kan vi genom våra samarbeten erbjuda en ränta på ca 3%.
 • Samlade tjänster

  De flesta banker i Spanien erbjuder även övriga tjänster, såsom hemförsäkringar, och på så sätt kan du samla mycket under ett och samma ställe. Det ger dig bättre förutsättningar för att förhandla ner kostnader och räntor

 

Fördelar med svensk bank:
 • Språket

  Att arbeta med en svensk bank innebär att all kommunikation sker på svenska, vilket underlättar förståelsen och minskar risken för missförstånd.
 • Enklare hantering

  Om du redan har en relation med svensk bank kan det vara enklare att hantera dina ekonomiska transaktioner. Det spanska juridiska systemet är annorlunda än det svenska, vilket kan leda till förvirring eller oväntade komplikationer. 
 • Tidsperspektivet

  I Sverige är handläggningstiden oftast betydligt kortare än i Spanien, vilket också kan vara en viktig faktor när det kommer till ditt val av bank. 

Man ska också ha i åtanke att det bara är ett fåtal svenska banker som beviljar utlandslån. Därför är det vanligt att svenska köpare finansierar sitt boende i Spanien genom att ta ett utökat lån på den befintliga permanentbostaden i Sverige i sin egen bank.

Slutligen är valet mellan en spansk och en svensk bank för att finansiera ditt bostadsköp i Spanien en personlig avvägning som beror på din unika situation. Det är viktigt att noga överväga fördelarna och nackdelarna för att fatta det bästa beslutet baserat på just dina behov och preferenser. Vi på Mäklarhuset hjälper gärna till och guidar dig i ditt bankval. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa