Guider & Tips

Mäklarhusets vd: Mäklarna redo att göra fler affärer än på länge


Ämnen


Dela

Det blev ingen räntesänkning i juni från Riksbanken, vad innebär detta för bostadsmarknaden? Mäklarhusets vd Pernilla Schörling kommenterar Riksbankens besked och det aktuella läget juni 2024.  

Det börjar röra sig på bostadsmarknaden. Fler antal affärer görs och marknaden tror att botten är nådd för bostadspriserna.

 

Pernilla Schörling, vd för Mäklarhuset, kan konstatera att hon ser en ökad mängd objekt samt ökat antal försäljningar ute på kontoren och ville gärna svara på några frågor.

 

Det blev ingen räntesänkning av Riksbanken, vad innebär det för bostadsmarknaden?

– Vi tror att försiktigheten kan dröja kvar lite till men i lägre skala. Dock vet vi att många väntat länge, varit försiktiga och nu verkligen behöver byta bostad.

Vilka är dina reflektioner kring dagens bostadsmarknad? 

– Aktiviteten och volymen av affärer har stigit kraftigt. I maj steg antal affärer med 21 procent och för Mäklarhuset 26 procent. Utvecklingen ser olika ut inom olika områden och landsändar. Gällande bostadsrätter ser vi en total prisutveckling på + 5,1 procent på tre månader, med skillnader från +13 procent på Gotland till –6,7 procent i Jämtland. För villor ligger totala prisutvecklingen på 3,3 procent på tre månader med högst prisutveckling på Gotland och lägst i Kronobergs län.

Vad tror du om utvecklingen i höst? 

– Vi tror att antalet affärer kommer att öka, många som väntat länge kan nog tänka att nu kör vi. Många objekt ligger på vänt och mäklarna är förberedda till tänderna för att klara en större volym av affärer. Gällande priserna tror vi inte på någon chockhöjning. När räntan sänks kan vi få en positiv effekt på priserna men några stora svängningar ska vi nog inte räkna med. Försiktigheten kan nog hålla i sig lite till.

Kommer det bli låg aktivitet ”som vanligt” i sommar eller är det andra spelregler nu? 

– Vi ser att det finns många objekt som ligger ute som Kommande eller Till salu och vi får signaler från många mäklare att man är beredd att arbeta längre in på sommaren samt starta hösten tidigare. Därför kommer det troligen att ske en större volym av affärer under denna sommar än under förra sommaren.

Vilket är ditt besked till den som ska köpa eller sälja en bostad under 2024? 

– För den som befinner sig i köpläge, är det verkligen ett bra läge. Räntan har toppat och den första sänkningen har kommit, så vi kan anta att botten är nådd för priserna. När vi nu närmar oss några kommande sänkningar, oavsett om de sker i sommar, höst eller nästa vår, blir det spännande att se var köpare och säljare kommer mötas, avslutar Pernilla Schörling.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.