Nytt hem

Erfarna stockholmsmäklaren: ”Marknaden är stabil just nu”


Ämnen


Dela

Hur ser läget ut på visningarna? Säljs bostäderna under utgångspris?
Jakob Jakobsson är en av Stockholms mest välrenommerade fastighetsmäklare och jobbar på Mäklarhusets kontor på Kungsholmen. Som specialist på innerstaden har Jakob stor kunskap om vad som händer på bostadsmarknaden. Läs hans svar på hur läget är just nu.

– Det stora prisfallet rent statistiskt var hösten 2022. I år har det varit mer stabilt, men med priser på lägre nivåer. Säljare och köpare är medvetna om att bostadspriserna har gått ner ca 15 procent från toppriserna Q1 2022. Det rådande marknadsläget gäller alla stadsdelar, och är stabilt just nu. 

Hur ser läget ut på visningarna?

– Generellt sett är det mycket folk på visningarna, men det är få budgivare. I min kontakt med andra mäklare får jag höra samma sak, det är ofta mycket folk, men budgivningen är försiktig. Men den som väl lägger ett bud kan gå långt i budgivningen. 

Säljs bostäderna under utgångspris?

– Om mäklaren och säljaren har gått ut högt, då finns en risk att det säljs under utgångspris. Och ett objekt som varit ute länge och publiceras med ett acceptpris, skapar ofta effekten att den går under acceptpris. Men en bostad som läggs ut första gången och säljs veckan efter visningshelgen, då är det ovanligt att den går under utgångspris. 

Tar det längre tid att sälja en bostad?

– Det beror på. Riktigt bra objekt säljs snabbt till höga priser, även i denna marknaden. Men sämre objekt kan ta längre tid. Köparna har blivit mer kräsna och noggranna före budgivning. Det innebär att det är småsaker som gör att man inte lägger bud. Bostaden kanske ligger för långt ner i huset, saknar balkong, avgiften är för hög eller att föreningen har dålig ekonomi. 

Är det en ökad eller minskad efterfrågan på en viss typ av bostäder?  

– Utbudet av tvåorna är stort, och är snäppet mer svårsålda nu. Många vill byta upp sig till större och då hoppar man över tvåorna och väljer hellre en trea eller fyra. Just nu är också mindre lägenheter som ettor väldigt heta, vilket beror på att prisdippen på ettorna togs under pandemin. Därför sker nu en justering uppåt på dessa. 

Vilket råd vill du som mäklare ge till den som ska sälja och/eller köpa? 

– Som säljare vill man skjuta upp tillträdet så långt som möjligt så att det finns gott om tid för att hitta ett nytt boende. Men för köparen är det tvärtom, de vill ha snabba tillträden. Idag är det ca 80 procent som säljer först och köper sedan för att säkra upp sin egna affär. Att vara flexibel och skaffa ett alternativt boende är därför ett bra tips för både säljare och köpare.

Till sist, hur kommer bostadsmarknaden utveckla sig under nästa år? 

– Det finns olika tankar om hur marknaden kommer att utvecklas och det är inte osannolikt med en dip till. Men sanningen är att ingen kan gnugga en spåkula och se in i framtiden. Det är helt enkelt för osäkert för att kunna sia om det! avslutar Jakob Jakobsson.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa