Lagen om penningtvätt – frågor och svar
Penningstvättslagen sammanfattar lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Syftet med lagen är att förhindra att verksamheter utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Finns penningtvättslagen i andra länder?
Regler för att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism finns i stort sett i hela världen. Den svenska lagen grundar sig på EU-lagstiftning.
Vad är penningtvätt?
Syftet med penningtvätt handlar om att dölja att pengar kommer från brottslig verksamhet. Det kan till exempel handla om narkotikabrott, trafficking, skattebrott och bedrägerier. Brottet är att omvandla (”tvätta”) pengarna så att de blir legala.
Vad innebär finansiering av terrorism?
Detta innebär att samla in, ta emot eller vara behjälplig med pengar eller egendom för att kunna begå eller medverka till terroristbrott.
Vilka omfattas av penningtvättslagen?
Fastighetsmäklare och fastighetsmäklarföretag samt bland annat banker, revisorer, advokater och spelbolag.
Varför utnyttjas fastighetsmäklare?
Att använda svarta pengar vid bostadsaffärer är ett attraktivt val för kriminella då stora belopp kan omsättas vid ett givet tillfälle. Fastigheter och bostäder är också en stabil investering och dessutom finns det möjlighet att tjäna ytterligare pengar genom uthyrning.
Vilka skyldigheter har mäklaren och mäklarföretaget?
Mäklaren och företaget är skyldiga att göra en bedömning av risken för att deras verksamhet utnyttjas. Mäklaren är också skyldig att ställa frågor till dig som kund för att hämta hem information om dig.
Hur påverkas en bostadsköpare av lagen?
Mäklaren behöver identifiera vem du är som kund och dokumentera att detta skett. Därför måste du visa upp en giltig ID-handling för mäklaren eller identifiera dig genom Bank-ID.
Kan mäklaren begära in underlag om och av köparen?
Mäklaren behöver information om syftet med affären. I vissa fall kan du som kund bli tillfrågad att komma in med underlag som till exempel kontoutdrag, lönespecifikationer, lånehandlingar, fakturor och kvitton. Mäklaren kan också behöva ställa ytterligare frågor under affärens gång.
Vad är en PEP-person?
En PEP är en person som har, eller har haft, en viktig offentlig funktion i en stat eller i en internationell organisation. Om du omfattas av PEP-begreppet måste du kunna visa var dina ekonomiska medel kommer ifrån och vara beredd på frågor från mäklaren.
Omfattas företagskunder också av penningtvättslagen?
Om du företräder ett företag behöver du visa en giltig ID-handling och något som styrker att du är behörig att företräda företaget. Mäklaren behöver även identifiera företagets verkliga huvudman. Därför kan du behöva svara på frågor och behöva komma in med handlingar om företaget och verksamheten.
Kan banker och mäklare ha olika uppfattningar?
Mäklare och banker gör sina egna riskbedömningar vid varje affär och transaktion. Det kan leda till att mäklaren och banken gör olika bedömningar. Det kan också leda till att banken ifrågasätter delar av affären och vägrar genomföra en transaktion, utan att mäklaren kan påverka detta.
Kan mäklaren tacka nej till ett uppdrag?
Om du inte svarar på mäklarens frågor eller inte kan presentera efterfrågade underlag kan mäklaren behöva tacka nej eller avbryta ett pågående uppdrag.
Vad kan hända om mäklaren inte följer penningtvättslagen?
Agerar mäklaren i strid med penningtvättslagen riskerar mäklaren disciplinära påföljder och sanktionsavgifter. Mäklaren kan också dömas för brott. Om mäklaren misstänker penningtvätt ska mäklaren rapportera detta till Finanspolisen.
Var kan jag hitta mer upplysningar om penningtvättslagstiftningen?
- Läs mer information från FMI här
- Fastighetsmäklarinspektionens hemsida: FMI.se
- Mäklarsamfundets kundvägledare: Maklarsamfundet.se
Källa: Fastighetsmäklarinspektionen