Bygg & fixa

Vad får man renovera i sin bostadsrätt?


Ämnen


Dela

Dags att fixa lägenheten till din drömlya! Är du osäker på vad du får göra och inte göra för ingrepp i bostadsrätten ta hjälp av Mäklarhusets renoveringschecklista. Hetaste tipset: kolla alltid föreningens stadgar innan du sätter igång!

Lite förenklat kan man säga att man som bostadsrättsägare har ett underhållsansvar för sin lägenhets inre, medan föreningen ska ansvara för det yttre. Exakt var gränsen går är inte helt lätt att säga, bostadsrättslagen ger visst utrymme för olika tolkningar.

Rekommendationen är därför att stämma av med styrelsen och dess stadgar innan du sätter i gång att fixa till hemma. Du har en direkt skyldighet att göra detta för alla renoveringar som inbegriper våtrum, kök, bärande väggar och andra konstruktioner.

Men det är viktigt att veta att föreningen aldrig kan neka dig att ändra och förbättra sådant som du själv ansvarar för i din bostad.

I föreningens stadgar framgår det ofta vad man får göra – och inte får göra – i sin bostadsrätt. Oavsett hur just din förenings stadgar ser ut, se till att ha koll på detta:

  1. Kök – om du ska byta vattenanslutningar och avlopp måste du ha styrelsens godkännande. Som bostadsrättsinnehavare är du ansvarig för alla synliga rörledningar i bostaden. Det är också viktigt att prata ihop sig med styrelsen i det fall du ska byta fläkt, eftersom detta kan påverka hela fastighetens ventilation.

  2. Badrum – samma godkännande som vid köksrenovering. Byte av radiator till handdukstork kan kräva godkännande av styrelsen.

  3. Element och radiatorer – du kan måla om dessa som du vill, men om du vill byta ut dem måste du kontakta styrelsen.

  4. Väggar och tak – självklart att måla om och tapetsera som du vill. Men du får inte riva bärande väggar. Och ska du sätta upp nya väggar rekommenderas en kontakt med föreningen då det i vissa fall kan påverka ventilationen.

  5. Golv – detta får du slipa måla och lägga om som du vill.

  6. El – du får ändra elledningar vid behov inom lägenheten om du anlitar en behörig elektriker. Kolla med styrelsen vad som gäller för de icke synliga elledningarna, det kan skilja sig mellan olika föreningar.

  7. Fönster – du kan måla fönstren invändigt, sätta in persienner och fixa beslag. Byta ut dem eller måla om dem utvändigt kan dock du inte – det underhållet står föreningen för.

  8. Ventilation – ventilationskanaler är föreningens ansvar. Du kan inte göra några ingrepp här utan att kontakta föreningen.

  9. Ytterdörr – du får måla om den invändigt men inte utvändigt. Du får oftast inte byta ut dörren helt.

  10. Öppen spis och kamin – alla ledningar, rökkanaler och ventilationskanaler är föreningens ansvar så ska du göra ingrepp måste du ha styrelsens godkännande.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa