Nytt hem

Köpa bostad i Spanien - bästa tipsen!


Ämnen


Dela

Sol, värme och salta bad i Medelhavet – vem skulle inte vilja ha en plats i solen? Att köpa ett boende i Spanien är ett sätt att göra verklighet av sina drömmar.
Att köpa en bostad utomlands har blivit allt vanligare och Spanien är det överlägset mest populära landet att köpa bostad i bland svenskar. Framför allt på Solkusten - Costa del Sol och Costa Blanca. Det är en hel del som skiljer sig åt från Sverige när du köper en bostad utomlands, oavsett om det är ett fritidshus eller permanentboende. Här bjuder vi på smarta tips på vad du ska tänka på innan du slår till på en bostad utomlands.
 
 • Välj rätt plats
  Det är lätt att bli förtjust i en bostad, men tänk på var den ligger. Finns det mataffärer, restauranger, apotek eller läkare i närheten? Hur är vägarna om du har bil? De allmänna kommunikationerna? Är hela området nybyggt, eller inte ens färdigbyggt?
 • Planera ekonomin
  Hur ska du finansiera köpet? Genom lån i Sverige eller lån i Spanien? Det är viktigt att ha klart med finansieringen innan du åker på en visningsresa så att du vet att du kan genomföra en affär när du hittat din drömbostad. Önskas hjälp med finansiering har Mäklarhuset specialavtal med flera ledande banker.
 • Välj mäklare med omsorg
  Anlita en professionell och trygg mäklare. Ta hjälp av en mäklare som kan landets lagar och regler. Och språket såklart. En extra fördel är det om mäklaren är lokalt förankrad. Då får du hjälp med hela affären på plats, från början till slut. Våra mäklare talar både flytande svenska och spanska.
 • Anlita en advokat
  Viktigt att anlita en advokat som kan de lokala reglerna. Se alltid till att få juridisk assistans genom hela processen. Advokater hanterar granskningen av dokumenten, kontraktsskrivning och legala/administrativa frågor i köpprocessen. Skriv inte under avtal på ett främmande språk du inte är 100 procent säker på.
 • Besiktning av bostaden
  Som köpare är du ansvarig för att noggrant undersöka bostaden innan du skriver på. Bostäderna säljs i befintligt skick och säljaren är inte skyldig att åtgärda fel som upptäcks under resans gång. Här rekommenderas att använda oberoende tekniska arkitekter som mäklaren ofta kan rekommendera.
 • Tänk på priset
  De spanska bankerna har strikta villkor för utlåning av pengar, du kan låna upp till 80 procent av köpkillingen.
 • Budgivning
  I Spanien sker normalt sett ingen budgivning som i Sverige, utan i stället stängs affären så fort säljaren får ett bud som denne accepterar.
 • Handpenning
  När du köper bostad betalar du normalt handpenningen som är tio procent av köpesumman. Därefter betalar man vanligtvis en del av köpeskillingen vid kontraktsskrivningen, en annan del under byggnationen och den slutliga köpeskillingen på tillträdesdagen. Köper du en nyproduktion upprättas ett reservationsavtal med byggherren där du betalar en reservationsavgift.
 • Extra kostnader och avgifter
  Det tillkommer alltid extra kostnader utöver köpeskillingen. Räkna med inköpskostnader om ca 10-11% vid köp av begagnad bostad och ca 13,5% vid köp av nyproduktion.
 • Din försäkring
  Skaffa en försäkring i landet där du har bostaden.
 • Avdragsgilla kostnader vid försäljning.
  Samtliga inköpskostnader (förutom lånekostnader) är avdragsgilla vid en försäljning.
 

Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.