Genom att sänka inomhustemperaturen med en enda grad minskas energiförbrukningen med nära 5 procent - vilket är åtskilliga hundralappar per år.
Byt ut dina glödlampor en gång för alla. Du sparar upp till 80 procent energi genom att byta en glödlampa mot en lågenergilampa. Under lampans livslängd sparar du upp till 600 kronor.
Ta för vana att alltid släcka lampor i de rum du inte vistas i.
Ta för vana att dra ur alla laddare när du inte använder dem - även av brandsäkerhetsskäl. Stäng av apparater helt som annars står på standby-läge. Upp till 10 procent av din hushållsel kan annars slukas av bara detta.
Ställ in vattenvärmen. Många har onödigt hög värme på varmvattnet. Bor du i småhus kan du själv reglera vattentemperaturen - sänk den till ca 55-60 grader och spara energi.
Byt ut gamla tätningslister runt fönster och dörrar.
Använd gardiner vintertid! Tipset är inte så fånigt som det kanske verkar – gardiner för fönstren och draperi för ytterdörren hjälper när du vill hålla kvar din värme inne i huset.
Du kan jämföra olika abonnemang hos exempelvis elskling.se
Kontrollera att du har rätt temperatur på kyl och frys. Korrekt temperatur är 5 grader i kylskåpet och -18 grader i frysen.
En frys full med is drar onödigt mycket energi.
Om du inte har induktionsspis, skaffa en vattenkokare.
Tina upp din frysta mat i kylskåpet så drar du nytta av kylan på rätt sätt.
Stå inte och skvala med disken i rinnande varmvatten innan du ställer ner den i maskinen. Torka av med en bit hushållspapper istället.
Sluta handdiska – det går vanligen åt mycket mer varmvatten och därmed energi än i diskmaskinen. Stoppa in kastruller, rubb och stubb i maskinen istället.
Välj ett snålspolande munstycke som kranar i kök och badrum. Du kan minska din vattenvolym med upp till 70 procent på detta sätt, utan att du egentligen märker någon större skillnad.
Titta på energimärkning när du köper nya vitvaror, hemelektronik.
Genom att tvätta i 40 grader istället för 60 grader halverar du nästan din energianvändning. Och tvätta bara när du kan fylla maskinen helt.
Om möjligt, häng din tvätt. Torktumlaren drar generellt mycket el.
Byt packningar i kranarna. En droppande kran slösar mer vatten – och energi än du tror.
Duscha, istället för att bada, men duscha lagom. Tänk på hur länge du står i duschen. Informera även tonåringarna i hemmet att tidsbegränsning gäller.
Stäng av handdukstorken när den inte används, exempelvis när du reser bort. Sänk golvvärmen i badrummet.
Källa: Energimyndigheten, Lampinfo.se