Guider & Tips

5 saker att tänka på när du blir sambo

Grattis! Det är kul, stort och spännande att slå sina påsar ihop. I flyttyran finns det dock finns några juridiska saker som det är bra att ha koll på.

Rätten till sitt hem är viktig i svensk lagstiftning. Sambolagen har kommit till för att skydda den svagare parten vid en separation, men behandlar bara det gemensamma hemmet samt dess bohag och husgeråd. Det är det enda. Bilar, aktier, golfklubbor och fritidsställen kan alltså inte räknas hit. Här är en checklista på vad du ska tänka på om du funderar på att bli sambo.

Vem räknas som sambo?

 • Man ska bo tillsammans stadigvarande, inte ha en kortare förbindelse.
 • Man ska bo tillsammans i ett parförhållande där ett samliv ingår. Syskon kan alltså inte vara sambos.
 • Man ska ha ett gemensamt hushåll där man delar på såväl utgifter som arbetssysslor.

 

 • Sambo vs gifta

  Den stora skillnaden mellan att vara gift och att vara sambo är att sambor inte ärver varandra, inte är underhållsskyldiga mot varandra och inte är förmånstagare till varandras livförsäkringar.

 • Hälften var – oavsett insats

  Om ni flyttar in samtidigt i ett gemensamt boende har ni rätt till hälften var av detta boende vid en separation - oavsett hur mycket var och en betalat. Och ofta har man lite olika förutsättningar för att finansiera sitt boende. Det vanligaste är därför att man upprättar ett samboavtal och ett skuldebrev för att undvika framtida tvister om man skulle gå skilda vägar. Man kan ta hjälp av en jurist eller göra detta själv. Där kan även bohaget regleras, som annars räknas som gemensamt om det köpts in under tiden ni bott tillsammans. Utan ett sådant spelar det alltså ingen roll om det är du som köpt den där dyra designsoffan – skriver ni inte ett avtal så tillhör den per automatik även din sambo. Däremot kan det som var och en har med sig in i det gemensamma boet inte delas upp om ni går skilda vägar.

 • Flytta in

  Att bara flytta in i din partners befintliga hem innebär inte att sambolagen börjar gälla, om du inte köper in dig i hälften av bostaden. Om din käresta flyttar in till dig ska du tänka på att om hen kan bevisa att lägenheten köpts för gemensamt bruk kan bostaden ändå delas lika – oavsett vem som betalat. Återigen, ett samboavtal och ett skuldebrev gör livet lättare om kärleken inte håller i sig.

 • Lån

  Om ni har tagit ett gemensamt lån för är ni båda återbetalningsskyldiga. Så, om din sambo inte kan betala tillbaka lånet, kan långivaren kräva dig på ränta och amortering för hela lånet.

  När man är sambo äger man och sköter sin egendom själv och ansvarar själv för sina skulder.

 • Ansvar för hemmet och möbler

  Du kan inte utan din sambos samtyckande sälja, ge bort, inteckna/pantsätta eller hyra ut ert gemensamma hem. Samma sak gäller för alla prylar. Det går inte utan den andres samtycke att sälja, ge bort eller pantsätta gemensamt bohag. Om ni bor på en fastighet som en av er har lagfart på eller innehar med tomträtt, kan ni skicka en anmälan till Lantmäteriet om att fastigheten är en gemensam bostad för er båda. Det kan bli en extra säkerhet för att den sambo som äger fastigheten inte ska sälja eller pantsätta den utan den andres samtycke.

Läs mer på enklaavtal.se

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.