Nytt hem

Fastighets­beteckning

I denna guide går vi igenom vad en fastighetsbeteckning är och vad det innebär, hur du hittar din fastighetsbeteckning och hur man hittar någon annans fastighetsbeteckning.

All mark i Sverige är indelad i fastigheter. En fastighetsbeteckning är en unik beteckning som varje fastighet fått tilldelat av Lantmäteriet. Fastighetsbeteckningar finns för att man ska kunna hålla reda på alla fastigheter i landet. Denna betecknar då den tomtmark som fastigheten står på. Den består av fyra delar: kommun- och traktnamn, block- och enhetsnummer. Gränserna för en fastighet kan bara ändras hos Lantmäteriet. 

Här är ett exempel på en fiktiv fastighetsbeteckning

KALMAR BJÖRRED 1:13 

Kalmar = namn på området
Björred = namn på trakten
Siffran 1 = blocknummer
Siffran 13 = enhetsnummer

Om fastigheten avstyckas så får den nybildade fastighet första ledigt enhetsnummer. Ovan exempel blir då KALMAR BJÖRRED 1:14. 

Fastighetsbeteckning bostadsrätter och ägarlägenheter

Ägarlägenheter räknas som fastigheter och har därmed en fastighetsbeteckning som ett hus eller fastighet. Bostadsrätter har däremot ingen egen fastighetsbeteckning, utan de får ett nummer som är fastställt av lantmäteriverket samt ett lägenhetsnummer av bostadsrättsföreningen.

Exempel på en lägenhetsbeteckning för en bostadsrätt:

Lägenhet nr 7 i BRF Vårvinden

Vad används en fastighetsbeteckning till? 

Fastighetsbeteckningen används till exempel vid försäljning av fastigheter. Den innehåller viktig information om fastigheten, exempelvis om en detaljplan gäller för området, om det finns förbehåll vid försäljning av fastigheten eller om fastigheten är utmätt.

Bygglov och fastighetsbeteckning

Byggnation på en fastighet kräver i de flesta fall ett bygglov. När du ska ansöka om bygglov hos din kommun så måste du ange fastighetsbeteckning då ett bygglov utfärdas på en specifik fastighet.

Så här hittar du en fastighetsbeteckning

Om du vill ha information om din egen eller någon annans fastighet kan du vända dig till Lantmäteriet som ansvarar för fastighetsregistret. Via dem kan du få uppgifter om en specifik fastighet, till exempel ägaren.

Bor du i hus hittar du din fastighetsbeteckning i ditt köpekontrakt och i dina lånehandlingar som du fått av banken. Äger du en bostadsrätt kan du hitta fastighetsbeteckningen genom att titta i köpehandlingarna, kontakta styrelsen eller i årsredovisningen. Du kan förstås även kontakta Lantmäteriet för att ta reda på din lägenhets fastighetsbeteckning. För dig i hyresrätt brukar fastighetsbeteckningen stå i hyreskontraktet. 

Lantmäteriets e-tjänster Min karta och Sök ortnamn.

Sök fastighetsbeteckning via karta på nätet 

Både på Eniro och Hitta.se kan söka fastighetsbeteckning genom att ange en adress eller zooma in över ett område för att sedan välja visa ”tomtgränser”. 

Tomtkartan på Hitta.se
Eniros tomtgränser

Vanliga frågor och svar om fastighetsbeteckning

Vem bestämmer de olika fastighetsbeteckningarna?
pil upp
Det är Lantmäteriet som tilldelar den unika fastighetsbeteckningen. 
Behöver jag min fastighetsbeteckning vid ansökan om bygglov?
pil ner
Ja, när du ansöker om bygglov är det nödvändigt att du har koll på din fastighetsbeteckning eftersom kommunen med hjälp av beteckningen kan kontrollera om den specifika fastigheten får beviljat bygglov eller inte, samt om det finns en speciell orsak till beslutet.
Har min bostadsrätt en fastighetsbeteckning?
pil ner
Även bostadsrätter har en fastighetsbeteckning. För att hitta din bostadsrätts fastighetsbeteckning kan du titta i köpehandlingarna, kontakta styrelsen eller titta i årsredovisningen. Du kan förstås även kontakta Lantmäteriet för att ta reda på din lägenhets fastighetsbeteckning.
Hur hittar man fastighetsbeteckning?
pil ner
Kontakta Lantmäteriet, titta på köpekontrakt eller lånehandlingarna eller använd en karttjänst online.
 
 
 
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.