Nytt hem

Köpa tomt? Tänk först på detta!


Ämnen


Dela

Att få möjligheten att bygga sig ett helt nytt hus förutsätter ofta en tomt. Det här ska du tänka på innan du slår till!

 • Hur ligger tomten och hur stor är den?
  Det kanske låter banalt och självklart, men ta dig tid att vandra runt och undersök hur väderstrecken ligger i förhållande till tomten. Var är den finaste utsikten? Var är det minst insyn? Tänk på husets placering i förhållande till var solen går upp och ner.

 • Hur är marken och vegetationen?
  Är det en väldigt bergig tomt påverkar det förstås projekteringen av ett framtida hus. Sprängarbeten kan vara kostsamma. Likväl kan en sank mark kräva pålning vid ett bygge. Är det en tomt i närheten av en nedlagd industri kan du vilja kontrollera att marken inte är förorenad. Se även över vegetationen. Måste du hugga ner många träd eller finns det träd som kan skapa en bra gräns mot grannar? Tänk noga igenom hur du vill ha det, ett hett tips är att inte gå för hårt fram med motorsågen.

 • Får tomten bebyggas – och hur?
  Hur stort hus får du bygga på tomten? Finns det en detaljplan för området där tomten ligger? Gränsar den mot en allmänning? I sådant fall, vad finns det för planer för den? Hos kommunen kan du få besked om vad som gäller både för tomten, och för området i stort. Om tomten ligger utanför detaljplanelagt område kan det finnas särskilda områdesbestämmelser.

 • Finns det el, vatten och fiber framdraget?
  Kontrollera med kommunen om vatten och avlopp är framdraget till tomtgränsen. För att få tillgång till el måste du kontakta nätägaren för området. För fiber och telefoni är det också nätägaren som ska kontaktas för en offert. Du får i de allra flesta fall själv bekosta alla anslutningar och ledningar fram till ditt framtida hus.

 • Är säljaren ägare till tomten?
  Viktigt är att kontrollera vem som faktiskt äger tomten du tänker köpa. Genom din mäklare kan du få uppgifter om detta.

 • Finns det några servitut?
  Var uppmärksam på om det finns servitut kopplade till din tomt. Ett servitut kan innebära att andra kanske får vistas på din tomt, eller att en väg till grannarna kan gå via din tomt. Fråga din mäklare om det finns ett servitut kopplat till tomten.

 • Goda grannar?
  Viktigaste punkten av alla: Glöm inte att prata med grannarna. De kan ha synpunkter på bygglovet om du planerar att bygga hus. Försök att sätta dig in i deras situation – och tänk på att ni sannolikt ska bo nära varandra under många år. Att vara vän med sina grannar är en bra investering!


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.