Guider & Tips

7 steg till en kravlös trädgård


Ämnen


Dela

Är din tomt en fridfull oas där du bara kan vila och vara? Eller pockar den din uppmärksamhet och stjäl ideligen din lediga tid? Med hjälp av dessa knep kan du anlägga en vacker trädgård som kräver minimalt underhåll.
 • Välj rätt plantor

  Vi har alla våra favoritplantor. Men är en skötselfri tomt viktigt för dig, håll dig till plantor efter läge och växtzon. Med växter som trivs i det habitat (jordmån, antal soltimmar, klimat) din tomt har att erbjuda, behöver du inte ständigt försöka ”förbättra” förutsättningarna, genom att exempelvis gödsla i onödan.Du kan undvika att jobba mot naturen genom att läsa på. Då får du större utdelning av plantorna ­– och ger dig själv andrum.  
 • Fyll ut med marktäckare

  En enkelt konstruerad pergola är kanske det bästa sättet att skapa ett ”uterum” i ordets rätta bemärkelse. Men du kan också skapa rumslighet med segeltak, parasoll, spaljéer, häckar, buskage eller stora krukor med frodiga plantor kring sittplatsen.
 • Ge plats åt vintergrönt

  När skymningen faller blir uteplatsen snabbt konturlös. Med lyktor, ljusslingor och spotlights skapar du en varm och inbjudande atmosfär – som också är härlig att se på och njuta av inifrån huset.
 • Satsa på bra jord 

  Däck eller stenläggning? Genom att dela upp uteplatsen i olika nivåer och med olika markmaterial kan du skapa unik rumslighet.
 • Hindra ogräset

  Välj plantor till uteplatsen som blommar när du är där som mest. En porlande fontän eller ett vårdträd att vila ögonen på från din sittplats inger lugn.
 • Undvik krukor

  En kompakt trädgård i form av krukväxter kan verka enklare att ta hand om. Visserligen kan du få blomstringen inom räckhåll – men krukor behöver faktiskt mer underhåll än man först tror. Jorden torkar snabbare ut – och du måste vattna oftare, näringen tar fortare slut – och du behöver gödsla mer och plantan växer ur krukan, vilket gör att du tidvis även behöver plantera om.
 • Skippa gräsmatta 

  Visst är det underbart att kunna gå barfota på nymornat gräs. Men en gräsmatta kräver arbete – mycket arbete! – för att bli just så frisk, tät och inbjudande som många av oss drömmer om.

Den behöver klippas ofta och lite lagom mycket varje gång för att inte torka ut. Den måste luftas och gödslas regelbundet eftersom jorden med tiden blir urlakad. Inte minst behöver den rensas på ogräs. Ligger tomten i skugga lär du dessutom behöva ägna tid år den återkommande mossan.

Överväg istället att plantera några intressanta buskar, anlägga rabatter och några spännande trädgårdsgångar.  

Vill du trots allt ha en gräsmatta, men inte ägna så mycket tid åt den – var vaksam på ogräs på våren, tidigt innan det får fäste. Och investera i en robotgräsklippare.


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa