Nytt hem

Det här ingår i mäklararvodet


Ämnen


Dela

Mäklaren är en naturlig del när man ska sälja sin bostad och håller ofta i hela processen – från värdering till nycklarna lämnas över. Men vad ingår egentligen i mäklararvodet? Hur ser processen ut och hur ska man tänka när man väljer mäklare? Det finns fyra steg som är viktiga att tänka på.

Steg 1: Värdering av bostaden, förberedelse och planering

Det första steget i processen är att förbereda försäljningen. Detta genom att mäklaren värderar bostaden och enas med säljaren kring ersättningen för försäljningen. Mäklaren och säljaren klargör frågor kring skatter, juridik och finansiering. Samtidigt diskuteras potentiella förbättringar och eventuell styling av bostaden. Därefter går man vidare med fotografering av bostaden, framtagning av planritningar och beställning av dokumentation så som energideklarationen. En omfattande, och viktig, process för att optimera utgången av affären.

– Att välja rätt mäklare kräver sin research och sina möten. Men magkänslan är väldigt viktig. Det handlar mycket om personen som sitter framför en. Mäklaren fyller en viktig funktion som bollplank och stöd. Det måste klicka personlighetsmässigt, säger Hanna Mikiver, mäklare på Mäklarhuset Kungsholmen.

Steg 2: Plan för försäljning – så hittas rätt köpare

Därefter sätts en marknadsplan och ett körschema. Det innebär två parallella processer: Att både försöka sälja bostaden innan visning och efter visning. Att sälja före visning görs genom matchning i Mäklarhusets register av spekulanter och smygstartandet av försäljningen med Mäklarhusets tjänst ”Förberedd”. När bostaden säljs genom visning upprättas en bostadsannons som sedan marknadsförs online och genom fysisk direktreklam och skyltning i närområdet.

– En ”Förberedd”-försäljning är en tjänst där Mäklarhuset förbereder hela annonsen och har bostaden redo för försäljning, oavsett om du tänker sälja om två månader eller om ett år. Allt kan hända i livet och läget kan snabbt förändras. Att då ha lägenheten fotad och redo för försäljning gör att man kan agera när marknaden är het eller när rätt spekulant hör av sig, säger Hanna Mikiver.

Steg 3: Försäljning

Det tredje – och viktigaste – steget är själva försäljningen. På visningarna erbjuder Mäklarhuset förstärkt service med två mäklare eller en mäklare och en assistent. Efter detta sker aktiv bearbetning av spekulanterna och eventuella bokade visningar. Mäklaren ser även till att en trygg och öppen budgivning sker.

– Själva affären är vårt största fokus och det är vårt jobb att göra dig nöjd med försäljningspriset.

Steg 4: Kontrakt och tillträde

I det sista steget hanterar mäklaren alla nödvändiga juridiska handlingar, kontraktsskrivningen och deponeringen av handpenningen. Mäklaren håller dessutom i bankkontakten och likvidavräkningen inför tillträdet.

– Här är det en stor fördel för säljare att Mäklarhuset är en nationell aktör, med över 110 lokala kontor som har stor erfarenhet och kunskap. Det gör att vi kan svara på de frågor som uppstår längs vägen, säger Hanna Mikiver.

– Säljaren upplever ofta att det är arvodet som skiljer mäklarna åt. Men så är absolut inte fallet. En skicklig mäklare kan göra att du får ut mer av din försäljning, då blir arvodet mindre viktigt. Jag tror att mäklare behöver göra ett ordentligt jobb i att förklara sin tjänst och sätta arvodet i perspektiv.

Hanna Mikiver
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Kungsholmen


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.