Nytt hem

Spanienexperten: Köpläge men tryck på marknaden


Ämnen


Dela

Under många år har det varit köpläge för att köpa bostad i Spanien. Hur ser läget ut idag? Mäklarhusets fastighetsmäklare Cecilia Andersson är på plats i Nerja och ger sin bild av bostadsmarknaden i landet där solen skiner lite extra. 

Lockar det att köpa hus i Spanien? Cecilia Andersson är fastighetsmäklare och delägare i Mäklarhusets kontor i Nerja. Under flera år har hon följt prisutvecklingen och bostadsutbudet på många av Spaniens orter.  

–Spanien drabbades extremt hårt i samband med den ekonomiska krisen 2008 och priserna på fastigheter fortsatt även att falla många år efter. Vi ser än i dag att priserna fortfarande inte nått upp till toppnoteringen från 2007. Men här längs kusten och Costa del sol känner vi att det finns ett tryck på marknaden. Till vår fördel har vi en bred målgrupp köpare från hela Europa vilket gör att priserna inte är lika känsliga som i Sverige. 

 

Så det är köpläge? 

–Det skulle jag säga. Jag ser en potential för att priserna kan fortsätta upp, priserna har än idag inte nått upp till toppnoteringen 2007. Delvis på grund av ränteläget, det finns en förväntan på att räntan ska gå ner. Att storföretag som Google och Amazon kommer hit skapar också arbetstillfällen på sikt, vilket driver på priserna och avspeglar sig uppåt.


Går det att hyra ut bostaden och göra en vinst på detta? 

–Att hyra ut bostaden är ett sätt att betala av boendet. Min erfarenhet säger att det går att göra en avkastning på ca 5 procent, ibland uppåt 10 procent. Särskilt under sommaren är det lätt att hyra ut. Om du ska köpa med avsikt att hyra ut bör du prata med en uthyrningsansvarig och med mäklaren om hur det ser ut på orten.

 

Vilken är fördelen att köpa en nyproducerad bostad? 

–Här i Spanien är det byggherren som sätter pris på bostaden. Ofta sätter de ett lägre pris vid försäljningsstart för att de vill komma i gång, men under byggnadstiden går priserna upp. Har du inte bråttom är det därför generellt bra med att köpa nyproduktion tidigt i byggprocessen. Då har du delvis möjlighet att välja bästa bostaden och lägsta pris. Många projekt höjs senare med ca 30 procent. 

 

Vad ska man tänka på när det gäller ”gamla” bostäder? 

–Skillnaden mot nyproducerade bostäder är att det tillkommer lägre inköpskostnader för begagnade bostäder. I vårt område ligger dessa på ca 9 procent vilket är inköpsskatt och juristkostnader. På en nyproducerad bostad handlar det om ca 13,2 procent vilket är kostnader för stämpelskatt, juridik och moms. Skillnaden är alltså ganska stor. Dessa kostnader kan också skilja regioner emellan, så prata med mäklaren på orten.  

 

Vilka är svenskarnas favoritområden? 

–Stort tryck är det på regionerna som Costa del Sol och Costa Blanca, där har Mäklarhuset också kontor för att hjälpa till. De flesta köper på en ort för att de har vänner där. Att köpa ett boende nära havet eller att söka sig till en storstad är vanligtvis dyrare än fastigheter som ligger bara någon eller några mil inåt landet. 

 

Stämmer det att husockupanter kan ta över bostaden?

–Det finns en problematik med ockupanter, som skyddas av lagen, men genom att installera larm kan det vara ett sätt att trygga bostaden. Ockupanterna går främst på bankers fastigheter som står tomma och det är de som har boendet som andraboende som kan drabbas. Så ja, det finns en risk, men den är inte jättestor. Det är såklart en förödande och jobbig process, men ändå ganska ovanlig. 

 

Vilket råd vill du skicka med till den som står inför husköp i Spanien? 

–Se till att ha finansiering klar. Då kan du ta nästa steg direkt när det känns bra. Bostaden kan ofta ligga ute hos flera mäklare och det funkar inte som i Sverige att det är vanligt med budgivning. Därför kan en säljare få ett bud som accepteras och affären kan stängas framför näsan på en. 


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa
Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.