Västanå 133
Västanå 133
Helena Zetterberg, ansvarig mäklare i Härnösand
Har du frågor om denna bostad?

Välkommen att kontakta mig!

Helena Zetterberg

Ansvarig mäklare

Till salu

Västanå 133

Utgångspris

695 000 kr


Utgångspris

695 000 krViksjö— Härnösand

Västanå 133


Till salu
Utgångspris
695 000 kr

Viksjö— Härnösand

Sommaridyll i vackra Västanå!

Låt oss få presentera mysiga lilla villa i vackra Västanå! Denna lilla villa passar lika bra som året runt bostad eller som fritidshus eftersom det är precis lagom stort! Villan erbjuder ett entréplan med ljust hemtrevligt kök, allrum och vardagsrum samt duschrum och på övre plan finns ett allrum och ett stort sovrum. I ladugårdsbyggnaden på gården finns den gamla ladugårdsdelen som är förråd idag, ytterligare förråd och en äldre bagarstuga. Plats finns för bilen i det fina dubbelgaraget eller i carporten intill huset. I trädgården finns en mysig inredd gäststuga för övernattande besökare.

Från trädgården kan man höra Västanåfallets mäktiga brus om kvällarna alltmedan fåglarna kvittrar i träden.

Under 2000-talet inreddes övre plan i bostaden och alla fönster byttes ut, även garaget uppfördes då.

Västanå ligger ca 35 km väster om Härnösand och ca 45 km norr om Sundsvall. Strax intill fastigheten ligger Västanåfallet som är ett av landets högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på över 90 meter. Västanåfallet är ett omtyckt utflyktsmål och området är idag ett fint strövområde med kulturhistoriska lämningar och en vacker naturmiljö vilket är en av anledningarna till att området blivit naturreservat. Vattnet och fallhöjden nedanför själva fallet har utnyttjats för vattenkraft under järnbrukets tid, och var en av förutsättningarna för brukets tillkomst. Dagens miljö med det brusande vattenfallet, minnena från brukstiden och naturen utgör verkligen en plats för rekreation. I närheten finns även Mjällådalens naturreservat med många fina vandringsleder och mycket att upptäcka!

Välkommen med din visningsanmälan redan idag!


Utgångspris
695 000 kr
Boarea
76 kvm
Driftkostnad
25 188 kr/år
Tomtarea
1 910 kvm
Rum
4 rum (1-2 sovrum)


Aktuella visningar


Torsdag 01 augusti 16:30 — 17:00

Anmälan krävs

Anmälan krävs
Boka

Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.

Om din bostad:
Genom att klicka på knappen godkänner du vår personuppgiftsbehandling och allmänna villkor.

Upptäck med smarta digitala verktyg
Rumsbeskrivning

01
Kök (Entréplan)

Köket är hemtrevligt och ljust och här finns gott om plats för matbordet. Köket är utrustat med spis, fläkt, kombinerad kyl/frys samt diskmaskin. Här finns även en vedspis som värmer gott om kulna kvällar. Det trivsamma burspråket släpper in generöst med ljus. Plastmatta på golvet och målad väv på väggarna.


02
Rum mellan kök och vardagsrum (Entréplan)

Mellan köket och vardagsrummet finns ett rum som idag används som arbetsrum. Härifrån når man både altanen och vardagsrummet. Den vackra kakelugnen pryder sin plats i hörnet. Laminatgolv och tapetserade väggar.


03
Vardagsrum (Entréplan)

Vardagsrummet är litet och mysigt med två fönster och en fin kakelugn. Här får soffgruppen och favoritfåtöljen gott om plats. Laminatgolv och tapetserade väggar.


04
Duschrum (Entréplan)

Duschrummet erbjuder en rymlig duschplats, tvättställ och toalett. Här finns även varmvattenberedare och tvättmaskinen. Våtrumsmatta på golvet och på väggarna sitter delvis våtrumsmatta och delvis träpanel.


05
Hall (Entréplan)

Hallen erbjuder plats för ytterkläder och skor. Plastmatta på golvet och målade väggar.


06
Allrum (Övre plan)

Direkt ovanför trappan ligger ett mysigt allrum med en liten kamin och snedtak. Det finns två rymliga klädkammare under snedtaket. Plastmatta på golvet och målade väggar.


07
Sovrum (Övre plan)

På övre plan finns ett rymligt sovrum med gott om plats för en dubbelsäng. Här finns även en kamin insatt. De små fönsterna ger en härlig karaktär till rummet. Laminatgolv och tapetserade väggar.


Fakta

01
Beskrivning
Boarea

76 kvm (Boareauppgifter enligt lantmäteriet)

Tomtarea

1 910 kvm

Rum

4 (1-2 sovrum)

Fastighetsbeteckning

HÄRNÖSAND VÄSTANÅ 3:32


02
Byggnadssätt
Byggnadstyp

Villa i 1 1/2-plan

Byggnadsår

1909

Kommentar, byggnad

Vatten tas från en vattenreservoar från Eksjön som ligger ovanför Västanåfallet. Det är sex hushåll som delar på vattnet. Ibland kan det upplevas att det är lågt tryck i ledningarna. Avloppet är enskilt, troligen en äldre 3-kammarbrunn, och det slamtöms varje år enligt turlista. Den 2 juli 2024 har Härnösands kommun via samhällsförvaltningen inspekterat avloppet på fastigheten och gjort bedömningen att avloppet är i bristfälligt skick och behöver ersättas med ett nytt.

Standardpoäng

30

Grund

Torpargrund

Stomme

Trä/timmer

Bjälklag

Trä

Fasad

Stående träpanel

Takbeklädnad

Betongpannor

Fönster

2-glasfönster

Ventilation

Självdrag

Skorstenstyp

Murad skorsten

Kommentar, skorsten

Sotning av vedspis och brandskyddskontroll är senast utfört 2020-08-14. Vid brandskyddskontrollen framkom att fogar saknas mellan tegelstenar utmed rökkanalens sträckning. Åtgärdas lämpligas med böjbart insatsrör i rökkanalen. Kakelugnarna och de små kaminerna på övre plan är inte i bruk och de måste kontrolleras och godkännas av sotaren innan eldning kan ske. Uppgifter från Härnösands sotningsdistrikt 2024-06-19.

Vatten

Enskilt vatten året om

Avlopp

Enskilt avlopp

Uppvärmning

Direktverkande el och vedspis

Huvudsäkringar

16 A

Renovering omarbetning etc

Tidigare ägare har utfört följande större renoveringar och förbättringar på fastigheten:
2022 så målades fasaden på gaveln mot söder och gäststugan.
Ca 2000 så uppfördes dubbelgaraget och övervåningen inreddes samt alla fönster byttes. Samtidigt byggdes troligen burspråket i köket. Även gäststugan uppfördes samtidigt.
På 1990-talet så uppfördes farstukvisten och altanen på baksidan.


03
Energideklaration
Sammanställning

Energideklaration behövs ej


04
Uteplats
Beskrivning, uteplats

På baksidan huset finns en altan med tak. Härifrån är det utsikt över ån och dammen som rinner från Västanåfallet.


05
Bilplats/Övriga byggnader
Övriga byggnader

I trädgården finns en mysig inredd gäststuga med torvtak. I gäststugan finns el indraget. Här finns även en före detta ladugårdsbyggnad innehållande en äldre ladugårdsdel, förrådsdel med snickarbänk och en äldre bagarstuga.

Beskrivning, parkering

Isolerat dubbelgarage på gjuten platta med avlopp och två garageportar samt dörr på baksidan. Invid husgaveln finns en carport med plats för en bil.


06
Tomt/Servitut
Tomtarea

1910 kvm (Tomtareauppgifter enligt Lantmäteriet)

Beskrivning, tomt

Väl uppvuxen trädgård med stor gräsmatta, rabatter med perenna växter, ett land för friodling, vinbärsbuskar och vackra björkar. I trädgården finns många sköna platser att sitta och njuta av naturen på alltmedan man lyssnar på Västanåfallets mäktiga brus.

Rättigheter förmån

Officialservitut: väg, Officialservitut: vattenledning, Officialservitut: vattentäkt, Officialservitut: vattenledning


07
Övrigt

Planlösning saknas och den bifogade planritningen är uppritad bara för att ge en bild av hur bostaden ser ut.

Historia om Västanå järnbruk: (källa: Länsstyrelsen)
Järnbruket grundades 1744 av köpmannen Daniel Danielsson Krapp. Järnbrukshanteringen kom igång två år senare. I mer än 150 år var bruket ett centrum för näringslivet i Viksjöbygden. År 1805 uppgick bruksbefolkningen till 205 personer. Här tillverkades förutom stång-, band- och bultjärn även städ, sågaxlar och sågblad, liksom spik och jordbruksredskap. Råmaterialet var tackjärn som kom sjövägen till Härnösand från Nora, Linde och Norberg i Mellansverige.
Bruket ägde även stora skogsarealer och många hemman. Dessa bidrog till att bruket överlevde även de tider när det ekonomiska läget för järnhanteringen var sämre. Bruket ägde också kvarn, tröskverk, vattensåg, tegelbruk och garveri. Herrgården, som fortfarande finns kvar, uppfördes år 1792 av brukspatronen Johan Rothof.
Under senare delen av 1800-talet kom nya metoder inom järnhanteringen och mindre bruk som Västanå lades ner. Arbetet med järnet upphörde 1867 efter ett stort antal ägarbyten. Många äldre byggnader revs därefter, redan i slutet av 1800-talet. Av dessa återstår bara stengrunder. Den gamla smedjan från 1700-talet, "blåsverkshuset", vid fallets nedre del finns fortfarande kvar. Även vattenrännan och vattenhjulet till blåsverkshuset är återställda.


Ekonomi

01
Taxeringsvärde

202 000 kr (Fastställt avseende år 2021)

Byggnadsvärde

164 000 kr

Markvärde

38 000 kr

Typkod

220 Småhusenhet, bebyggd

Värdeår

1929

Renhållning

3 400 kr/år

Årlig elförbrukning

9750 kWh/år

Hushållsström

20 263 kr/år

Slamtömning 1 gång/år enligt turlista

1 525 kr/år

Sammanlagd driftskostnad

25 188 kr/år

Fastighetsskatt/-avgift

1 515 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 26 703 kr/år)

Beskrivning av kostnader

Uppgifter om elförbrukningen är lämnade av EON 2024-06-28:
Elförbrukningen är 9 750 kWh/år vilket avser hushållsel och uppvärmning. Elförbrukningskostnaden är 4 105 kr/år (räknat på 0,421 kr/kWh), energiskatt är 5 216 kr och kostnad för 16 Ampere säkring är 8 310 kr, myndighetsavgifter är 68 kr och elöverföringsavgift är 2 564 kr vilket ger en total elkostnad om 20 263 kr/år. Villaförsäkring ingår ej.

Uppgifter om renhållning samt slamtömning är lämnade av HEMAB 2024-06-18.

Man delar på kostnaden för plogning av vägen och dess underhåll tillsammans med grannarna. Uppstår några kostnader för vattnet så delas även den kostnaden mellan grannarna.

Antal personer i hushållet

1

Upplåtelseform

Äganderätt

Pantbrev

Det finns 5 pantbrev om totalt 205 000 kr.

Boendekalkyl

Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.


Dokument

Ekonomi
Taxeringsvärde
202 000 kr (Fastställt avseende år 2021)
Byggnadsvärde
164 000 kr
Markvärde
38 000 kr
Typkod
220 Småhusenhet, bebyggd
Värdeår
1929
Renhållning
3 400 kr/år
Årlig elförbrukning
9750 kWh/år
Hushållsström
20 263 kr/år
Slamtömning 1 gång/år enligt turlista
1 525 kr/år
Sammanlagd driftskostnad
25 188 kr/år
Fastighetsskatt/-avgift
1 515 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 26 703 kr/år)
Beskrivning av kostnader
Uppgifter om elförbrukningen är lämnade av EON 2024-06-28:
Elförbrukningen är 9 750 kWh/år vilket avser hushållsel och uppvärmning. Elförbrukningskostnaden är 4 105 kr/år (räknat på 0,421 kr/kWh), energiskatt är 5 216 kr och kostnad för 16 Ampere säkring är 8 310 kr, myndighetsavgifter är 68 kr och elöverföringsavgift är 2 564 kr vilket ger en total elkostnad om 20 263 kr/år. Villaförsäkring ingår ej.

Uppgifter om renhållning samt slamtömning är lämnade av HEMAB 2024-06-18.

Man delar på kostnaden för plogning av vägen och dess underhåll tillsammans med grannarna. Uppstår några kostnader för vattnet så delas även den kostnaden mellan grannarna.
Antal personer i hushållet
1
Upplåtelseform
Äganderätt
Pantbrev
Det finns 5 pantbrev om totalt 205 000 kr.
Boendekalkyl
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.

Kalkyl
Räkna på ditt nya boende och boka en kostnadsfri värdering av din befintliga bostad.

Området
Viksjö i härnösand

Viksjö

I lantliga Viksjö bor du vackert beläget drygt 3,5 mil väster om Härnösand, med pendlingsavstånd till både Härnösand och Sundsvall.
I området finns vackra Västanåfallet, fina fiskemöjligheter i strömmande vatten och skogstjärnar..


01
Fördelar med området
Ridning Glesbebott Lugnt Landsbygd Fiske Badstrand Jakt Bussar

02
Förskolor och skolor

I Brunne skola ungefär två mil bort går barn i årskurs 1 - 6 samt att det finns en förskoleklass. Det finns en stor skolgård som bjuder in till lek och rörelse med skogen på gångavstånd. Det finns ett fritidshem, Stigsjö Förskola. Brunne skola har en egen kock som lagar skolmaten. På skolan går ungefär 130 elever.


03
Sport och fritid

Stigsjö IP som ligger ungefär två mil bort och består av flera fotbollsplaner samt en fin parkering. Vid fotbollsplanen på Stigsjö IP finns ett elbelyst motionsspår som vintertid görs i ordning för längdskidor.


04
Kommunikation

Till och från Viksjö kan du ta dig till och från med buss eller bil. Buss nr 511 trafikerar området med regelbundna turer.


05
Närområde

I Viksjö hittar du en liten matbutik som också driver en mysig loppis och en liten restaurang med bland annat hamburgare! Strax bortanför Viksjö finns också en fin badstrand med grillplats och parkering. Men den stora turistattraktionen är förstås Västanåfallet där det på sommaren även finns ett museum med fik.

Västanåfallet är ett av landets högsta vattenfall med en sammanlagd fallhöjd på över 90 meter. Västanåfallet är ett omtyckt utflyktsmål. Området är idag ett fint strövområde med kulturhistoriska lämningar och en vacker
naturmiljö och det är en av anledningarna till att området blivit naturreservat. Vattnet och fallhöjden även nedanför själva fallet har utnyttjats för vattenkraft under järnbrukets tid, och var en av förutsättningarna för brukets tillkomst. Dagens miljö med det brusande vattenfallet, minnena från brukstiden och naturen utgör verkligen en plats för rekreation.


Använd kartan
X

Platser

Västanå Rest House

42 m


Mat & Nostalgi i Viksjö

5,06 km


Su`s Thaimat & Bärodling AB

13,78 km


Mats Dahne

22,48 km


Sibylla Älandsbro

22,5 km


Ljustorps förskola

13,05 km


Stigsjö förskola

14,2 km


Resursskola 1-6

14,27 km


Brunne skola

14,33 km


Tempo

23,86 km


Coop Timrå

28 km


Stora Coop Härnösand

28,13 km


Härno kiosk & tobak

28,55 km


Lidl

28,56 km


Nordanå

1,04 km


Viksjö fd Affären

4,38 km


Tunbodarna

4,67 km


Övre Sörgården väg 718

5,26 km


Viksjö Skansen

5,98 km


Timrå station

27,86 km


Härnösand Central

28,28 km


Kramfors ReseC

28,46 km


Sundsvall Västra station

38,79 km


Sundsvall Centralstation

38,93 km


Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Avstånd
Närområdet
Avstånd
Med bil
Med cykel
Till fots

 • Lokalt centrum
  4,3 km
  9 min
  20 min
  1 tim 6 min
 • Sjö
  1,84 km
  20 min
  50 min
  -
 • Vatten
  212 m
  1 min
  2 min
  7 min
Alla avståndsberäkningar sker automatiskt och baseras på data från OpenStreetMap

Har du några frågor?

Är det något mer du vill veta om bostaden? Saknar du lånelöfte eller vill du boka en kostnadsfri värdering? Kontakta Helena eller Tove!

Mäklarhuset Magazine

Tips, inspiration och erbjudanden.
Allt för ditt nuvarande eller blivande hem.

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kontakta mäklare
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.