Hemkunskap

Alla hjärtans dag – rolig fakta du inte visste om

Alla hjärtans dag är årets mest kärleksfulla högtid och är en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. Dagen har firats i romantikens och kärlekens tecken varje år sedan medeltiden och infaller den 14 februari. Här är tretton saker du troligen inte visste om alla hjärtans dag!

Alla hjärtans dag är årets mest kärleksfulla högtid och är en av de mest uppmärksammade temadagarna i Sverige. Dagen har firats i romantikens och kärlekens tecken varje år sedan medeltiden och infaller den 14 februari. Här är 13 saker du troligen inte visste om alla hjärtans dag!

 • Alla hjärtans dag i Sverige
  I Sverige är Alla hjärtans dag fortfarande en ung tradition. Först på 1960-talet började dagen firas här. Då lanserades högtiden av kommersiella skäl och blev stor genom handeln. På 1990-talet tog firandet fart ordentligt och dagen hamnade i almanackan.
 • En av dem viktigaste högtiderna
  Alla hjärtans dag sägs vara den femte viktigaste högtiden.
 • De klassiska gåvorna på alla hjärtans dag
  Den mest populära gåvan på alla hjärtans dag som får industrin att blomstra, är just de vackra blommorna. Den goda chokladen kommer på andra plats, tätt följt av smycken som kniper tredjeplatsen.
 • Rosor är röda…
  Röda rosor var den romerska kärleksgudinnan Venus favoritblomma. Knoppen står för starka romantiska känslor, då det är inte så konstigt att just röda rosor blivit en storsäljare till högtiden. En röd ros betyder helt enkelt: Jag älskar dig!
 • Favorit pralinen
  Försäljningen av choklad ökar med 90 procent under högtiden.
 • Hjärteasken ett gammalt påhitt
  Chokladasken har funnits i mer än 150 år. Den första hjärtformade asken kom år 1868.
 • #valentinesday
  Hashtagen #valentinesday har i skrivande stund 16 095 235 inlägg på instagram. 
 • Under medeltiden
  Den 14 februari räknas som vårens första dag och under medeltiden trodde man att det var den dagen alla djur bildade par med varandra.  Alla hjärtans dag genom tiden och medeltiden.
 • Alla hjärtans dag-kortet
  Det första alla hjärtans dag-kortet som skrevs sägs vara av St Valentin själv som skrev ett avskedsbrev till fångvaktarens dotter innan han avrättades. Han undertecknade det med ”Din Valentin”.
 • Passar på att fira
  Fler än hälften av alla svenskar firar alla hjärtans dag. Var sig det sker genom en liten gåva, ett kort eller en god middag.
 • Människans bästa vän
  Nästan nio miljoner amerikaner köper presenter eller kort till sina hundar.
 • Hur många heter Valetine i Sverige?
  8129 män och 24 kvinnor heter Valentin i Sverige.
 • Vem var Valentin? 
  Det finns olika berättelser kring vilken Valentin som alla hjärtans dag, eller Valentine's day, kommer från. Den vanligaste historien är handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han fängslades och dog i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja, vigt unga älskande par. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom.
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.