Nytt hem

Därför kan prisökningarna på bostadsmarknaden fortsätta

Bostadsmarknaden stod stabil när coronapandemin slog till och har fortsatt vara fullt fungerande under hela krisen – trots växande arbetslöshet och tilltagande lågkonjunktur.
Men hur ska man tänka kring sin bostadsaffär framöver? "En enda sak kan avgöra var marknaden är på väg, säger Mäklarhusets tf vd Ingegärd Carlson".

Prisras på 20 procent med en ekonomisk kollaps som följd. Bostadskris och panik på marknaden. Domedagsprofetiorna kring den svenska bostadsmarknadens framtid – inte minst från banksektorn – var många när coronapandemin stängde ner stora delar av världen i början av våren. Men utfallet på bostadsmarknaden har hittills visat sig bli det motsatta.

När aktiemarknaden stormat, arbetsmarknaden dragit i handbromsen och produktionen gått på lågvarv, har bostadsmarknaden visat sig stark och stabil. Efter ett inledande fall, har priserna stabiliserats och snittpriset är på väg mot samma som före pandemin. Utvecklingen fortsätter att peka uppåt och i dag tror rekordmånga svenskar att det är bäst att köpa en bostad snarare än att vänta.

– När det är global turbulens, blickar många omgående mot bostadsmarknaden och ser det som ett hot mot stabiliteten. Oron för ekonomin projiceras helt enkelt på bostadsmarknaden, och blir därför ofta överdriven. Prisnivåerna styrs av fler faktorer, säger Ingegärd Carlson.

Andra kriser visar vägen
Denna bild bekräftas också av reaktionerna vid andra kriser. För att bostadsmarknaden är stabil i kristider är ingen ny företeelse. Under IT-bubblan och finanskrisen 2008 fanns samma oro, men priserna rörde sig inte mer än några procent. Efter prisfallet 2017 var tongångarna desamma – men de studsade snabbt tillbaka.

Så, vad kan förvänta oss att marknaden är på väg nu? Något som kan ge en fingervisning är ränteläget. Det har aldrig varit billigare att låna pengar. I juli meddelade Riksbanken att reporäntan ligger kvar på nollnivå, vilket den tros göra över lång tid framöver. En viktig detalj för prisnivåerna, enligt Ingegärd Carlson.

– En prognos är sällan lätt att göra, men väldigt mycket tyder på att det låga ränteläget kommer fortsätta under lång tid framöver. Detta blir en effektiv stöttepelare åt bostadsmarknaden. Det gör att många kan bo billigt, vilket också gör att fler kan köpa bostäder, säger hon.

Stark marknad att vänta framöver
För de allra flesta är bostaden i första hand just det – ett boende. Och därför kommer aktiviteten på bostadsmarknaden fortsätta. Inte minst då det finns ett bostadsunderskott i tre av fyra kommuner, särskilt storstäderna och högskoleorter.
– Det är viktigt att komma ihåg att livet fortsätter för många – även under pandemi. Familjer blir större och mindre, barn kommer och barn flyttar ut. Det gör att många också kommer behöva se sig om för annat boende, säger Ingegärd Carlson men höjer samtidigt ett varningens finger:

– Skulle vi se en omfattande ökning i arbetslösheten bland köpstarka grupper, skulle det kunna påverka bostadsmarknaden och prisnivåerna.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.