Hemkunskap

Den nya bostadsvågen – nu riktar unga stockholmare blickarna mot kranskommuner

I takt med att priserna på bostadsmarknaden nått nya höjder och distansarbetet blivit en naturlig del av vardagen har allt fler, särskilt unga människor, omvärderat sin bostadssituation.

Det som tidigare varit tänkbara flyttavstånd har idag blivit ett faktiskt flyttbeteende. Nu riktar allt fler storstadsbor blickarna mot kranskommuner och grannlän, som erbjuder både fler kvadratmeter och högre funktionalitet. Idag kan nästan var tredje (30%) stockholmare under 40 år tänka sig att flytta mer än 20 kilometer från sin nuvarande bostad, visar Mäklarhusets senaste undersökning.

– Stockholms ytterkantsområden växer så det knakar, villor är idag mer efterfrågade än tidigare och fritidshusmarknaden går på högvarv. Flytten från stan är något som karaktäriserar bostadsmarknaden idag, säger Mäklarhusets tf vd Ingegärd Carlson. 

Rekordmånga unga lämnar huvudstaden

Flyttlasset från storstäderna fortsätter. Sedan 2015 har kommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö haft fler som flyttat ut än som flyttat in. Det pålitliga inflyttningsöverskottet från andra svenska städer är sedan länge ett minne blott.

I huvudstaden, där man 2020 för första gången på 16 år inte hade landets största befolkningsökning, är utflyttningstrenden tydligast. Under 2020 var nettoutflyttningen rekordstor, då siffran för Stockholms kommun uppgick till nästan 8 500 personer. Utflyttningstrenden har till största del sin förklaring i att unga familjer lämnar huvudstaden, i jakten på större bostadsyta och högre boendekomfort.1 Undersökningen visar att stockholmare under 40 år är den grupp som i högsta utsträckning (76%) kan bedriva sitt arbete på distans, vilket möjliggör för att bosätta sig längre från arbetsplatsen.

Centrala Stockholm har passerat 100 000 kronors-gränsen

Situationen på Stockholms bostadsmarknad är särskilt pressad. I januari nådde bostadsrätter i centrala Stockholm ett snittpris på över 100 000 kronor. Och priserna har fortsatt uppåt sedan dess. För en genomsnittlig lägenhet (nästan 60 kvadratmeter) har detta inneburit en prisökning om drygt 200 000 kronor under de senaste månaderna.2

– Priserna i centrala Stockholm slår rekord på löpande band. En halvtimmes pendlingsavstånd kan innebära en dubbelt så stor bostadsyta, vilket fått framför allt unga par och familjer att lämna storstan, säger Ingegärd Carlson. 

Distansarbetet har ändrat vår syn på pendlingsavstånd

I takt med att fler timmar spenderas i bostaden, har hemmets roll blivit större. När vi inte kunnat gå till jobbet, på restauranger eller event, har bostaden behövt fylla fler funktioner. Framför allt yngre målgrupper i storstadsregioner menar att hemmet fått en större betydelse under det senaste året. För unga stockholmare är siffran som högst, då nästan 4 av 5 (78%) anser detta. Samma grupp sticker ut när det kommer till inställningen till pendlingsavstånd. Idag kan 2 av 3 unga stockholmare (67%) tänka sig att flytta längre från sin nuvarande arbetsplats, givet att det skapar högre boendekvalitet. 

- För yngre personer, som ofta bor lite mindre, har fler kvadratmeter blivit allt viktigare. Idag är möjligheten till hemmakontor ett måste för många. Därför ser vi att funktionalitet och större ytor blir viktigare värden jämfört med att bo centralt. Idag accepterar även yngre personer längre pendlingsavstånd, något som tidigare brukade karaktärisera äldre åldersgrupper, avslutar Ingegärd Carlson. 

3 råd: Så får du till hemmakontoret 

  1. Hitta en naturlig plats
    Oavsett om det är i hallen, köket, sovrummet eller vardagsrummet du har en plats över kan det bli en bra arbetsyta för distansjobb. Om din partner också jobbar hemifrån kan det vara en god idé att se till att det finns minst två arbetsplatser – i avskilda rum. Detta för att undvika att störa varandra när någon har videomöte.

  2. Skaffa möbler som fyller flera syften
    En ergonomisk kontorsstol kan också fungera vid matbordet om den är snygg. Genom att skaffa möbler som är flexibla och fyller flera syften i bostaden slipper du känna att de tar upp plats när arbetsdagen är slut.

  3. Inred med växter
    Växter är extra trendigt just nu. Förutom att det är fint ger det en mer levande och harmonisk känsla i hemmet. När vi spenderar allt mer tid i bostaden kan växter och blommor höja levnadsstandarden samt skapa en mer inbjudande känsla.

1SCB: Fler flyttade från än till Stockholm förra året (22 februari 2021), folkökningen innefattar inrikes flyttar, barnafödsel och invandring. 
SvD Näringsliv: Unga familjer lockas att lämna Stockholm (12 mars 2021).
2Svensk Mäklarstatistik: Centrala Stockholm (uppdaterad 7 april 2021), bostadsrätter.
SCB: Vanligast med 2 rum och kök på 57 kvadratmeter (12 december 2016)

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.