Nytt hem

Fritidshus hetare än någonsin – det här ska du tänka på när du köper

Fritidshusmarknaden går fortsatt på högvarv. Det ökade semestrandet i Sverige och möjligheten till distansarbete har fått allt fler svenskar att ge sig in i jakten efter drömboendet ute på landet. Oavsett var i landet du vill köpa, finns det vissa saker du bör tänka på.

Under slutet av 2019 märktes ett ökat intresse för fritidshus, en trend som har accelererats under coronapandemin. Efterfrågan, och i förlängningen priserna, har under de senaste 18 månaderna ökat markant. Det har resulterat i en rekordhet marknad för fritidshus, berättar Mathias Gustavsson, fastighetsmäklare och delägare i Mäklarhuset Skärgård.

- Folk har börjat se fritidshuset som något mer än ett semesterboende. Efterfrågan på fritidshus med året-runt-bekvämligheter, så som fibernät och tvättmaskin, är enorm. Idag är fritidshuset ett komplement till permanentbostaden även under arbetsveckorna, som man kan jobba på distans från ett par dagar och sen ta helg, säger Mathias Gustavsson.

Det växande intresset för fritidshus speglas också i prisutvecklingen. I skuggan av skenande lägenhets- och villapriser har fritidshusen nått nya höjder. Under de senaste tolv månaderna har priserna på fritidshus ökat med 13 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.

- Priserna på fritidshus har gått rakt uppåt det senaste året, särskilt för vattennära fritidshus. Idag ligger det stora segmentet i Stockholms skärgård på 2-3 miljoner kronor. Och priserna lär fortsätta uppåt framöver, men inte i samma takt som nu. 

För den som går i köptankar är det hög tid att börja gå på visningar. Aktiviteten är hög och det kommer regelbundet ut fina och prisvärda fritidshus, speciellt för den som kan tänka sig att renovera.

- Det är viktigt att komma ihåg att ett fritidshus ofta också har fritidshusstandard. Det vanligaste misstaget bland förstagångsköpare är att man vill ha lite väl mycket lyx. Man ska inte vara rädd för eventuella renoveringsbehov - man kan komma långt med små medel och insatser.

Mathias 3 tips – tänk på detta inför köpet av fritidshus

  1. Läget är a och o
    - Du kan aldrig ändra på fritidshusets läge, det är den absolut viktigaste aspekten. Avgör först vilka områden som är aktuella för dig och se till att åka ut till området innan visningen. Jag brukar säga att 1,5-2 timmars restid från permanentbostaden är en tumregel, då får du ut mest av ditt fritidshus, säger Mathias.

  2. Lägg upp en långsiktig (renoverings)plan
    - Rom byggdes inte på en dag. Ha tålamod och lägg upp en långsiktig plan som passar din ekonomi och som ger dig trygghet. Det viktiga är att du gillar fritidshuset och läget, standarden kan du successivt höja. Bortsett från egen brunn och avlopp är renoveringskostnaderna inte så höga. Ser vi till driftkostnader så behöver dom inte heller vara så höga, ofta kan det räcka med 2 000 kronor per månad.

  3. Ha finansieringen färdig
    - För att lyckas med ditt köp bör du ha säkerställt finansieringen innan visning. Det är annars stor risk att du hittar ett bra objekt men inte hinner med affären. Ett bra alternativ för många är att använda permanentbostaden som säkerhet för att möjliggöra den belåningen som krävs för att uppfylla din fritidshusdröm, säger Mathias Gustavsson.

Mathias Gustavsson Fastighetsmäklare / Delägare
Mathias Gustavsson
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Österåker
Mäklarhuset Stockholms skärgård

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.