Så här års, i samband med vårens antågande, väcks mångas drömmar om ett eget fritidshus till liv. Ingen annan boendeform är så känslomässigt laddad som just fritidshuset. SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann ger sina fyra bästa tips för att hålla huvudet kallt i jakten på det perfekta objektet.
Det finns cirka 600 000 fritidshus i Sverige. Många blir aldrig ens till salu utan stannar inom släkten. Men bland de som faktiskt finns tillgängliga på marknaden har priserna stigit med 8,8 procent de senaste tolv månaderna och genomsnittspriset på ett fritidshus är just nu 1 688 000 kronor. Den svenska fritidshusmarknaden är dessutom väldigt varierad. Det lilla fritidshuset i dungen med mycket renoveringsbehov kan bli någons dröm och det topprenoverade huset man kan bo i året om kan bli någon annans.
– Beslutet att köpa fritidshus är förknippat med mycket känslor och det viktigaste är att inte helt agera känslomässigt utan plocka fram både kalkyl och sunt förnuft. Det är vanligt att man har en bild i huvudet om hur det ska vara. Kanske från något reportage där man sett sitt drömtorp med syrenberså och fin inredning. Det är lite lagom stökigt, gulligt och ombonat. Sen sitter man plötsligt där och inser att bersån och charmig look inte kommer av sig självt utan kräver både tid och arbete, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Som hjälp på vägen till ett bra och genomtänkt fritidshusköp listar Claudia Wörmann fyra fallgropar som bör undvikas:
Alternativt kan du måla på en masonitskiva, som har fördelen att du kan ställa upp den i olika väderstreck och på så vis se hur ljuset faller på den nya kulören.
Vill du läsa mer och få ytterliggare tips på vägen kan du läsa mer här.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB