Hemkunskap

Orolig omvärld och räntehöjningar – det här ska du tänka på som bostadsägare

Stigande inflation, höjda räntor och en avmattad pandemi har tagit bostadsmarknaden in i ett nytt skede. Sjunkande priser, lugnare budgivningar och högre boendekostnader har skapat oro bland bostadsägare. Hur ska man göra med räntan på sitt bolån? Och när är rätt tid att sälja? 

Bolåneräntorna har de senaste åren legat på historiskt låga nivåer, men stigande bostads- och levnadskostnader skapar nu oro bland många. De som inte garderat sig och bundit lånen på en lägre nivå står nu inför en uppgång som för med sig dyrare omkostnader för att bo och större osäkerhet, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

– I ett läge av osäkerhet kanske man tror att människor ska rusa till banken och binda räntan, men så är det inte. En majoritet väljer fortfarande att ha den kortaste bindningstiden på tre månader. Många väljer tre månader eftersom det är den bindningstid som i dagsläget har lägst ränta, förklarar Claudia Wörmann, som tillägger att många av hennes kunder väljer att avvakta för att se åt vilket håll räntorna är på väg.

Se över din budget och prioriteringar

Hon uppmanar de som är oroliga över sina bostadskostnader att räkna på vad en högre ränta innebär för den egna ekonomin.
– Procent blir något luddigt begrepp. Man pratar ofta om bolåneräntor i generella termer, men hur det påverkar är ju högst individuellt. Det finns hjälpmedel på nätet där du får veta hur mycket dyrare blir det för dig i kronor. Detaljkunskap om den egna situationen kan stävja en viss oro. 

Om räntekostnaderna börjar bli kännbara är ett alternativ att binda räntan. Då vet man exakt vad man betalar varje månad vilket kan passa vissa.  Ett annat är att utvärdera vad som går att göra avkall på, som prenumerationer, streamingtjänster eller annat ”nice to have”. Det kan även handla om större åtgärder som att sälja en bil. 

– För en del kan det vara läge att se över sina prioriteringar, vilket många inte har behövt göra på väldigt länge. Med den ekonomi som varit de senaste åren har många människor unnat sig saker och kanske inte nämnvärt behöva räkna på det. 

Under pandemin har det också funnits en möjlighet att spara mer än tidigare. Samtidigt har många även ett stort övervärde på sin bostad.

– Det är ganska många som har råd att följa med en bra bit upp i räntehöjningarna, utan att veta om det. För dem kan en genomlysningen av ekonomin göra att man känner sig mindre stressad, och inte dras med i någon form av massreaktion av oro, säger Claudia Wörmann och tillägger:

– Sedan finns det dem som börjar inse att de har en kalkyl som inte går ihop. De bör ta kontakt med sin bank. Gärna så tidigt som möjligt. 

Skifte på bostadsmarknaden till köparens fördel

Räntan har även en väldigt stor effekt på prisutvecklingen på bostäder, som nu stannat av eller sjunker. Den största nedgången under maj månad var i Storstockholm där priserna gick ned med 2 procent. I centrala Stockholm och centrala Göteborg sjönk priserna med 1 procent, medan de var oförändrade i Storgöteborg och centrala Malmö.1

Är det säljaren eller köparens marknad?

– Jag skulle säga att vi har lämnat säljarens marknad, eftersom det under många år nu varit säkert att sälja och få ett bra pris om man hade rätt bostad. Särskilt under pandemin när det blev någon form av flockbeteende, där bostadsaffärerna gick fort och det inte sällan blev rekordhöga priser. Nu har marknaden svängt och blivit mer till köparens fördel, säger Claudia Wörmann. 

Hon säger att marknaden är framför allt är fördelaktig för köpare som redan har ett lånelöfte och kontantinsats, eftersom de fortfarande behöver förhålla sig till de bolåneregler som finns för kontantinsats, amorteringskrav och höjda räntor.

– Ofta sätter man likhetstecken mellan sjunkande priser och att fler kan komma in på bostadsmarknaden, men så enkelt är det inte. Köpare behöver klara femton procents kontantinsats och även klara amorteringen. Säljarna är kvar på höga nivåer medan köparna hoppas på att göra ett fynd, så utmaningen nu är att försöka få båda parter att enas om pris.

Vad kan vi förvänta oss framåt?

– Det är mycket som är osäkert just nu, och mycket handlar också om psykologi. Om arbetslösheten skulle öka, räntor och inflation fortsätta uppåt så påverkar det ju bostadsmarknaden negativt.  Om vi får ordning på inflationen, kriget i Ukraina tar slut, och vi börjar återhämta oss med bibehållen låg arbetslöshet så bidrar det till att bostadsmarknaden stabiliseras, avslutar Claudia Wörmann.  

Claudias 3 tips till bostadsägare 

  1. Ta reda på hur din situation ser ut. Vad har du för ränta idag och när börjar du känna av din smärtgräns? Hur du påverkas av räntehöjningar skiljer sig också beroende på om du bor i en bostadsrättsförening eller villa, då föreningens lånesituation kan påverka din avgift.
  2. Ha rimliga förväntningar. Det gäller både köpare och säljare.
  3. Fokusera inte enbart på bolånet. Det är många saker i våra liv som har blivit dyrare – från att åka bil till att köpa mat. Därmed bör hushållets totala kostnader ses över. För vissa är inte räntan den enskilt största utgiftsfaktorn, vilket kan stilla en del oro. 

Claudia Wörmann
Boendeekonom på SBAB


 
1Svensk Mäklarstatistik: Sjunkande bostadspriser i maj

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.