Nytt hem

Så gör du verklighet av utlandsdrömmen efter pandemin

Intresset för resor och boende utomlands är större än någonsin, med flygbokningar som ökar i rekordtakt. Efter två förlorade säsonger är utlandsdrömmen åter på agendan. Det här behöver du som går i köptankar ha koll på. 

Sedan mars 2020 har både utlandsresor och utlandsförsäljningar gått på lågvarv. Men i takt med att restriktionerna lättar runt om i Europa ökar nu aktiviteten för köp av utlandsboende i pandemins spår. Michael Montin, fastighetsmäklare och delägare på Mäklarhuset Marbella, berättar:
– Här på den spanska solkusten har intresset varit stort även under nedstängningarna, men det var ju väldigt svårt för folk från Sverige och andra länder att komma hit och titta på bostäder. Nu ökar försäljningarna kraftigt och vi upplever att intresset är större än någonsin.

Trots att virtuella visningar och andra digitala lösningar fick ett uppsving under pandemin så valde de flesta att vänta med att köpa bostad utomlands.

– För många är området det absolut viktigaste. När det gäller en affär av den här storleken så vill man inte köpa utan att ha varit på plats. Det är så mycket mer än själva bostaden som är intressant – du måste känna in atmosfären, vilka är det som bor i området, se den omgivande naturen, och vilka restauranger och aktiviteter som finns, säger Michael Montin.

Medan området kan vara en avgörande faktor i ett bostadsköp, kan många köpare ofta kompromissa med boendeform, berättar han:

– Man kanske väljer en lägenhet med stor terrass i stället för en villa för att ha råd att bo nära havet eller i ett specifikt område. Det är inte alltid plånboken räcker till, och då får man vidga sina vyer och dra ner lite på kraven.

Håll koll på skatter och juridik

Utöver att besöka olika områden bör den som går i köptankar också sätta sig in i marknaden, det lokala skattesystemet och lagar. Michael Montin och hans kollegor på Mäklarhuset Marbella rekommenderar alltid att göra en besiktning av bostaden, så att köparen inte får några oväntade överraskningar och kan upptäcka eventuella fel och brister.
– En stor fördel med Spanien är att det är standard att ha en jurist som bara jobbar för dig och granskar alla delar av köpet. De säkerställer att allt är under kontroll – som att säljaren är den rättmätiga ägaren och att det inte finns några dolda skulder på bostaden – vilket gör att det är otroligt viktigt att anlita en advokat, säger han.

Bostäder i Spanien beskattas med en årlig fastighetsskatt som kan variera beroende på vilket område man bor i samt bostadens storlek och pris. Det är viktigt att räkna in som en del av budgeten. Vid flytt utomlands är det också viktigt att ha koll på både de lokala och svenska skattereglerna, särskilt för pensionärer då beskattningen av pensionen kan påverkas.

Finns något för alla

Marbella är en av Spaniens dyraste bostadsmarknader, men det finns både lägenheter och hus i en rad olika prisklasser. 

I San Pedro, som är en del av Marbella, går det att hitta en lägenhet i de centrala delarna av området med två/tre sovrum från 200,000 euro, medan ett hus i Marbella kostar från 500,000 euro och uppåt. Vill man köpa i Marbella-området så får man räkna med i snitt 400,000 euro till strax över en miljon euro för att uppfylla de krav som de flesta svenskar har. Hit tillkommer ofta även en kostnad för att renovera bostaden för att nå den standard svenskar är vana vid. 

Det är förhållandevis korta avstånd mellan orterna på Costa del Sol. Det gör att köpare också kan hitta ännu billigare bostäder i kringliggande orter och byar, men fortfarande ha närhet till större städer som Marbella. Till exempel tar en biltur från Nerja till Estepona – via Malaga, Fuengirola, Mijas och Marbella – omkring 1,5 till 2 timmar.
– Det finns något för alla i Spanien. Spanien är underbart och den här delen av landet är ett paradis – ett unikt klimat med fin strandpromenad, trevliga stränder, fantastisk matkultur och människor som är otroligt sociala och trevliga, säger Michael Montin och avslutar:

–  Att kunna åka hit på några timmar från Sverige är en kort resa för att komma till något helt fantastiskt.

Michaels 3 tips för att förverkliga utlandsdrömmen

  1. Hitta rätt område: Område är avgörande för trivsel. Boka en resa inför bostadsköpet så att du kan besöka olika platser och få en känsla för vad som är rätt för just dig. I Marbella och andra delar av Costa del Sol finns många olika typer av områden – från uppe i bergen till strandnära – och det ena är inte bättre än det andra, utan mer en fråga om vilken stil man tycker om.
  2. Räkna på kostnaderna: När du köper en bostad tillkommer en advokatkostnad och notarieavgift, samt transferskatt och andra mindre skatter. Till det tillkommer även årlig fastighetsskatt och kostnader för exempelvis sophämtning och drift.
  3. Anlita en jurist: I Sverige har du som köpare väldigt stor trygghet, med bland annat dolda fel-försäkring, medan du i Spanien köper bostaden precis som den är. Därför är min absoluta rekommendation att ta in en advokat som hjälper till med bostadsköpet.

Michael Montin Fastighetsmäklare / Delägare

Michael Montin
Fastighetsmäklare / Delägare
Mäklarhuset Marbella

Läs mer

Köpguide: Köpa hus eller lägenhet i Spanien
Se bostäder som är tillsalu i Spanien
HItta mäklare och kontor i Spanien

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.