Hemkunskap

Snabba affärer och jakt på stora lägenheter – så var bostadsåret 2021

Momentumet på bostadsmarknaden fortsätter. 2021 blev ytterligare ett fantastiskt bostadsår – för bostadsrätter men framför allt för villor. De låga räntorna har fortsatt ett högt förklaringsvärde. Men nu utmärker sig trygghet som en allt viktigare faktor och förklaring till bostadsrejset. Mäklarhuset har summerat trenderna från bostadsåret 2021. Vad stack ut? Och vad tar vi med oss in i 2022?

Prisrekorden fortsätter att slås på löpande band. I och utanför storstan. För bostadsrätter och för villor. Under året har bostadsrättspriserna i landet stigit med nära 7 procent, medan villamarknaden ökat med det dubbla. I centrala Stockholm – Sveriges dyraste bostadsmarknad – har bostadsrätter ökat med hela 10 procent. Här kostar en kvadratmeter 107 000 kronor i genomsnitt. Marknaden präglas av en stark efterfrågan, som ser ut att hålla i sig under nästa år. Emma Andersson Hejll, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Bromma, berättar:

-  Efterfrågan på bostäder är enorm idag. Särskilt för större objekt vilket förklaras av den hybridverklighet vi befinner oss i. Intresset för treor och fyror tycks inte nå några gränser. Idag är kvadratmeterpriserna högre för större lägenheter. Samtidigt har efterfrågan för mindre objekt börjat återhämta sig.

Den höga efterfrågan har tryckt upp priserna på kort tid. Vilket fått allt fler att bo allt kortare i sina bostäder, då de ser en möjlighet att ta nästa kliv i sin bostadsresa. Emma Andersson Hejll fortsätter:

-  Tempot är högre än någonsin. I takt med att priserna fortsätter uppåt och efterfrågan består skapas en trygghet på marknaden. Fler känner sig redo att ta nästa kliv i sin bostadskarriär, då man på kort tid haft en omfattande värdeökning. Detta driver på omsättningshastigheten, som varit väldigt hög under året.

Tre trendspaningar från 2021

 1. Underhand
  Väldigt många försäljningar har genomförts utanför den öppna marknaden, utan att komma upp på bostadsplattformar. Smidiga processer värdesätts allt mer, vilket gör att mäklarna försöker matcha ihop säljare och köpare. I många fall fotograferas inte ens bostaden
  .
 2. Trygghet
  Psykologin på bostadsmarknaden är a och o. Vi är flockdjur och påverkas i mångt och mycket av hur andra agerar. Ett exempel på detta är budgivningar som gått trögt till en början. Så snabbt det första budet kommer, svarar en handfull andra spekulanter. Intresset skapar en trygghet bland spekulanter, som får en bekräftelse av marknadens intresse.

 3. Hastighet
  En stor del av det som skulle säljas under början av 2022 hamnade på denna sida årsskiftet. Försäljningar som var planerade för januari och februari, hanns med i november och december – vilket fått omsättningshastigheten att öka. Förklaringen ligger i att många säljare fått det pris de begärt, utan att behöva gå ut på den öppna marknaden. 

Framåtblick 2022: En något lugnare marknad?

I och med att många affärer hanns med under slutet av 2021, är utbudet för januari något lägre än normalt. Det utbudsunderskott som varit fallet under de senaste månaderna ser därför ut att hålla i sig. Samtidigt är efterfrågan fortsatt stark på bostäder i allmänhet och större objekt i synnerhet.

-  Marknaden ser fortsatt väldigt stark ut. Men den hysterin vi sett under slutet av 2021 kan komma att lugna sig något. Trots ett fortsatt kritiskt pandemiläge har konsumtionen börjat återhämta sig. När andra delar av livet lockar, kanske vi inte är lika redo att maxa bostadsbudgeten, säger Emma Andersson Hejll.

Bostadsmarknaden och dess utveckling är en ständig del av samhällsdebatten. Att sia om framtiden är alltid ovisst. Vilket inte minst blev påtagligt under början av 2020. Istället för att bromsa bostadsmarknaden har coronapandemin fungerat som raketbränsle. Bostaden är viktigare än någonsin. Och allt fler är redo att röra på sig allt oftare.

 

Emma Andersson Hejll Fastighetsmäklare

Emma Andersson Hjell
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Bromma

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.