Momentumet på bostadsmarknaden fortsätter. 2021 blev ytterligare ett fantastiskt bostadsår – för bostadsrätter men framför allt för villor. De låga räntorna har fortsatt ett högt förklaringsvärde. Men nu utmärker sig trygghet som en allt viktigare faktor och förklaring till bostadsrejset. Mäklarhuset har summerat trenderna från bostadsåret 2021. Vad stack ut? Och vad tar vi med oss in i 2022?
Prisrekorden fortsätter att slås på löpande band. I och utanför storstan. För bostadsrätter och för villor. Under året har bostadsrättspriserna i landet stigit med nära 7 procent, medan villamarknaden ökat med det dubbla. I centrala Stockholm – Sveriges dyraste bostadsmarknad – har bostadsrätter ökat med hela 10 procent. Här kostar en kvadratmeter 107 000 kronor i genomsnitt. Marknaden präglas av en stark efterfrågan, som ser ut att hålla i sig under nästa år. Emma Andersson Hejll, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Bromma, berättar:
- Efterfrågan på bostäder är enorm idag. Särskilt för större objekt vilket förklaras av den hybridverklighet vi befinner oss i. Intresset för treor och fyror tycks inte nå några gränser. Idag är kvadratmeterpriserna högre för större lägenheter. Samtidigt har efterfrågan för mindre objekt börjat återhämta sig.
Den höga efterfrågan har tryckt upp priserna på kort tid. Vilket fått allt fler att bo allt kortare i sina bostäder, då de ser en möjlighet att ta nästa kliv i sin bostadsresa. Emma Andersson Hejll fortsätter:
- Tempot är högre än någonsin. I takt med att priserna fortsätter uppåt och efterfrågan består skapas en trygghet på marknaden. Fler känner sig redo att ta nästa kliv i sin bostadskarriär, då man på kort tid haft en omfattande värdeökning. Detta driver på omsättningshastigheten, som varit väldigt hög under året.
I och med att många affärer hanns med under slutet av 2021, är utbudet för januari något lägre än normalt. Det utbudsunderskott som varit fallet under de senaste månaderna ser därför ut att hålla i sig. Samtidigt är efterfrågan fortsatt stark på bostäder i allmänhet och större objekt i synnerhet.
- Marknaden ser fortsatt väldigt stark ut. Men den hysterin vi sett under slutet av 2021 kan komma att lugna sig något. Trots ett fortsatt kritiskt pandemiläge har konsumtionen börjat återhämta sig. När andra delar av livet lockar, kanske vi inte är lika redo att maxa bostadsbudgeten, säger Emma Andersson Hejll.
Bostadsmarknaden och dess utveckling är en ständig del av samhällsdebatten. Att sia om framtiden är alltid ovisst. Vilket inte minst blev påtagligt under början av 2020. Istället för att bromsa bostadsmarknaden har coronapandemin fungerat som raketbränsle. Bostaden är viktigare än någonsin. Och allt fler är redo att röra på sig allt oftare.
Emma Andersson Hjell
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Bromma