Hemkunskap

Storstädernas hetaste områden – här ökar priserna snabbast

Under 2021 har rekordpriserna slagits på löpande band. För bostadsrätter och villor – landet över. På bostadsrättssidan är det nya områden som sticker ut. Medan klassiska områden som Värmdö, Lidingö och Lund sticker ut på villasidan. Mäklarhuset har kartlagt de hetaste områdena i och kring Stockholm, Göteborg och Malmö1 – här ökar priserna snabbast.

Trots domedagsprofetiorna blev 2020 ett succéår för den svenska bostadsmarknaden. En trend som hållit i sig under 2021. Villapriserna ökar fortsatt snabbare än bostadsrätterna – men från lägre kvadratmeterpris. Sett till hela landet har priserna på bostadsrätter och villor gått upp med 7,5 respektive 14,8 procent under de senaste tolv månaderna.

Stockholmsområdet: Bostadsrätter i kranskommuner och dyra villaområden hetast – Nynäshamn, Värmdö och Lidingö sticker ut

Priserna i och kring huvudstaden fortsätter starkt uppåt, trots den högsta prisbilden i landet. Sett till bostadsrätter, utgör Stockholms kommun en majoritet av marknaden – den drivande faktorn till det höga kvadratmeterpriset. Alla andra kommuner understiger det genomsnittliga kvadratmeterpriset om 81 000 SEK.

Det är områdena belägna inom en timmes reseavstånd från stadskärnan som går starkast. Nynäshamn utmärker sig som solklar etta på listan, men en prisuppgång om 32 procent under året. Prisökningarna är omfattande – samtliga kommuner på listan har haft en tvåsiffrig prisutveckling. Men det bör tilläggas priserna stiger från låga nivåer.

Trots domedagsprofetiorna blev 2020 ett succéår för den svenska bostadsmarknaden. En trend som hållit i sig under 2021. Villapriserna ökar fortsatt snabbare än bostadsrätterna – men från lägre kvadratmeterpris. Sett till hela landet har priserna på bostadsrätter och villor gått upp med 7,5 respektive 14,8 procent under de senaste tolv månaderna.

Villamarknaden i Stockholmsområdet går på högvarv. Priserna, som ökat något mer än rikssnittet, har framför allt rusat i några av de dyraste kommunerna. Höst upp på listan återfinns två öar – Värmdö (+24%) och Lidingö (+20%). Lidingö sticker inte bara ut i termer sett till prisökningen – den är även Sveriges dyraste villamarknad.

Göteborgsområdet: Bostadsrätter i norr sticker ut – Svenljungas villor ökar snabbast bland storstadsområdena

Prisutvecklingen för bostadsrätter i Göteborgsområdet är i linje med Stockholm, både sett till regionen och residensstaden. Den stora skillnaden är den geografiska spridningen på topplistan. Från Strömstad, två timmar norr om centrala Göteborg, till Kungälv och Lerum som ligger inom 20 minuters reseavstånd från residensstaden. Noterbart är att alla kommuner på listan ligger norr om Göteborg och understiger (likt ovan) genomsnittspriset i området.


Sett till villapriserna understiger Västra Götaland som helhet utvecklingen i riket. Men vissa områden utmärker sig som stora vinnare. Svenljunga – som stigit med hela 34 procent – sticker ut som den kommun som haft den största prisutvecklingen bland de tre storstadsområdena. Därtill utmärker sig Stenungsund och Mellerud med prisökningar strax under 30 procent.

Malmöområdet: Bostadsrätter rusar i pris – villor i Båstad, Simrishamn och Klippan likaså

Bostadsrätterna i Malmöområdet ökar i rekordtakt. Ökningen jämfört med Stockholms- och Göteborgsområdet är dubbelt så stor. Även i Malmö kommun ökar priserna i betydligt högre takt ön i landet i stort. Klippan i norr, som med yttersta marginal slår Nynäshamn, är den bostadsmarknaden som gått starkast bland storstadsområdena. Därefter följer Svedala utanför Malmö och Kristianstad i öst.


Även villamarknaden i Skåne ökar i snabbare takt än de andra storstadsområdena. Under de senast tolv månaderna har priserna ökat med nästan 17 procent. Båstad och Simrishamn – kommuner belägna vid västra respektive östra kusten – har gått starkast. Därefter följer Klippan, Lund och Örkelljunga som samtliga stigit med mer än 23 procent. Prisökningarna i Malmöområdet sticker ut. Men trots dessa uppgångar bör hänsyn tas till att priserna för bostadsrätter så väl som villor är lägre i än priserna i Stockholms- så väl som Göteborgsområdet.


Gemensamt för de tre storstadsområdena är att alla kommuner – bortsett Lidingös villamarknad – understiger genomsnittspriset i residensstaden. Prisuppgångarna i residensstäderna har spillt över på kringliggande kommuner. Med nya prisnivåer som referenser tycks priserna utanför statskärnarona öka allt snabbare. Vilket successivt minskar prisgapet mellan kommunerna i respektive storstadsområde. En utveckling som vi ser fram emot att följa under 2022.

Källor
Svensk Mäklarstatistik: Stockholms län (5 nov 2021)
Svensk Mäklarstatistik: Västra Götalands län (5 nov 2021)
Svensk Mäklarstatistik: Skåne län (5 nov 2021)

1 Artikeln och analyserna avser Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.