Nytt hem

Mäklarens tips – för dig som planerar en flytt


Ämnen


Dela

Funderar dpu på att ta tag i flyttplanerna på riktigt? Då finns det flera saker som är viktiga att tänka på. Mäklarhusets Filip Ullhag går igenom de viktigaste tipsen att tänka på när du ska köpa och sälja bostad.
 

När nyåret närmar sig är det många som tar tag i att realisera sina säljtankar. Vad signalerar en nystart, om inte att flytta till en ny bostad? Men det finns mycket att hålla reda på innan man slår till.

– En bostadsaffär är ofta en av de största affärerna i livet. Det dyker upp många frågor längs vägen. Därför är det viktigt att både vara förberedd och att ha en mäklare som kan hjälpa dig genom köp- och säljprocessen, säger Filip Ullhag, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Kungsholmen.

Vilken månad är bäst att sälja och köpa bostad?

En fråga som ofta dyker upp direkt när det är dags att sälja och köpa bostad är frågan om tajming. Statistiskt sett är marknaden som hetast i januari och augusti. Klassiska månader direkt efter nyår och efter sommarsemestern, då många tar tag i förändringar av sitt liv. Men att tajma marknaden kan vara svårt.

– Ibland fastnar både säljare och köpare i att försöka hitta rätt tillfälle att slå till. Men det är väldigt svårt att förutspå vart marknaden är på väg. Det bästa tipset är att hålla koll på marknaden över tid, göra en plan och gå in i budgivning med en gräns för prisnivå när man hittar sitt drömboende.

Ska man köpa eller sälja först?

När frågan om tillfälle är utredd, kommer nästa fundering: I vilken ordning man ska köpa respektive sälja. En fråga där olika personer resonerar på helt olika sätt.

Sälja först

Att sälja sin lägenhet innebär en trygghet i ekonomin. Du vet vad du har för ekonomiskt utrymme i din nya bostadsaffär. Det kan även vara ett krav från banken. Samtidigt kan en försäljning först innebära en stress för dig att hitta ett nytt boende.

Köpa först

Att köpa först är kan vara möjligt om man har en ekonomi med goda marginaler. Banken räknar nämligen på ett värsta scenario och kräver att du kan betala för två bostäder samtidigt, om du inte lyckas sälja din tidigare bostad i tid. Fördelen är att du slipper stressen i att behöva hitta ett nytt boende, och kan vara säker på att du köper det boende du verkligen vill ha.

– Frågan om man ska köpa eller sälja först har inget enkelt svar, det finns för- och nackdelar med båda. Min erfarenhet är dock att man genom att sälja först har möjligheter till en tryggare och lugnare bostadsaffär, vilket jag tror alla föredrar, säger Filip Ullhag.

Överbryggningslån – tänk på det här

Oavsett om du säljer eller köper först kan du hamna i en situation där tillträdet till din nya bostad sker innan du lämnat över din gamla bostad. Då har du inte hunnit få in pengarna från din försäljning. I ett sådant läge är ett överbryggningslån en god idé.

Överbryggningslånet är på samma belopp som ditt nya bolån kommer att täcka, och så fort du fått betalt för din gamla bostad måste du lösa överbryggningslånet. Det är alltså ingen amortering på lånet. Det har oftast en rörlig ränta och en kort löptid – eftersom det är avsett att vara just ett tillfälligt lån och ingen långsiktig lösning.

– Det är ett stort beslut att flytta. Genom att vara väl förberedd och ha en mäklare som kan guida dig genom processen blir det lättare att ta beslut. Att förverkliga sin bostadsdröm ska vara lustfyllt, och som mäklare är det bästa som finns att hjälpa till på den resan, säger Filip Ullhag.


Filip Ullhag, fastighetsmäklare
Mäklarhuset Kungsholmen

Går du i säljtankar? Boka en kostnadsfri värdering och ta reda på vad din bostad är värd! Tillsammans gör vi ditt drömboende till verklighet där vi hjälper dig hela vägen!


Ämnen


Dela


Låt oss värdera din bostad

Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
Mäklarhuset värdera din bostad

Fortsätt läsa