Bergsviks holme 95 / Vätö / Norrtälje

Halv Ö i söderläge mot Norrtäljeviken

Slutpris
7 250 000 kr
Boarea
120 kvm
Driftkostnad
11 300 kr/år
Tomtarea
2.8 ha
Rum
6 rum (4 sovrum)
Såld
2019-09-28
Bostaden är såld!

Denna fritidshus på Bergsviks Holme såldes av oss 2019-09-28. Se alla våra försäljningar i Vätö samt även på Bergsviks Holme

Om du går i säljtankar och bor i närheten av Vätö är du varmt välkommen att kontakta oss för en kostnadsfri värdering.

Boka värdering

Unikt tillfälle att förvärva sydsidan av Högholmen med fantastisk utsikt mot Norrtäljeviken. Fastigheten har varit i säljarnas ägo sedan 1919. Här har flera generationer vuxit upp, somrar som vintrar i den vackra norra skärgården. Fastigheten är på hela 27538 kvm och består bla. av huvudhus från 1920 på ca 120 kvm med totalt sex rum varav fyra stora sovrum, stor veranda med underbar utsikt mot Norrtäljeviken, gästhus, förrådsbyggnader, vacker jordkällare, egen strand samt brygga mm.
Till ön tar man sig lättast med bil till Bergviks holme, där tar man en lätt skogspromenad på ca 3 min ut till ön eller så tar man båten ut.
På den stora tomten finns en härlig känsla av frihet i den insynsskyddade trädgårdstomten. Här finns också gott om plats för lekar och spel. Vid den egna stranden finns en brygga som behöver lite kärlek samt en altan med en vedeldad badtunna, här går det att njuta av det soliga söderläget. Här finns gott om plats för både familj och gäster.
Att ta sig till Vätö är enkelt genom broförbindelsen. OBS följ vägbeskrivningen.
Välkommen till en levande kultur- och jordbruksbygd i det mycket vackra skärgårdslandskapet på Vätö i Roslagen!

Vill du veta värdet på din bostad?

Om du funderar på att sälja och vill veta vad din bostad är värd, kontakta oss för en fri muntlig värdering. Du förbinder dig inte till någonting i samband med värderingen.

Genom att klicka på knappen Kontakta mig så skapas ett konto och du godkänner användarvillkoren och personuppgiftspolicyn

mySafety hjälper dig med självrisken
Erbjudande: Kostnadsfri självriskreducering på din hemförsäkring
Med mySafety Självriskreducering får du ersättning på upp till 10 000 kr för betald självrisk vid t.ex. brand, inbrott och vattenskador.
Ta del av erbjudandet genom att fylla i formuläret och boka en kostnadsfri värdering.
Området

Vätö

Vätö är känt för den rosaröda granit som pryder många byggnader i Stockholm, bl.a. Operahuset och Riksdagshuset och många mil gatsten.

Nöje och utbud

På Vätö hittar du Vätö Självplock med butik som har närodlade grönsaker och självplock av jordgubbar och hallon. För den som gillar pizza går finns också en restaurang med fantastiska vedugnsbakade pizzor. Härifrån kan du ta den egna båten eller passbåten från Håknäs enkelt ut till genuina skärgårdsön Arholma, där finns fina badklippor, god mat och guidade turer på öns militäranläggning. På Ekvallen, mitt på Vätö firas traditionsenligt midsommarfirande varje sommar. För hemmasnickaren finns en bra bygghandel på andra sidan av Vätöbron i Nysättra. På Vätö finns också välsorterad livsmedelsbutik som har öppet alla dagar i veckan.

Vätö kyrka

Strax invid brofästet över Vätösund ligger kyrkan på en hög terrass. Kyrkan, som har en enkel gotisk rektangulär plan, uppfördes sannolikt under 1300-talets förra del och försågs redan från början med sakristia. Vapenhuset är yngre, men uppfördes senast under 1600-talets början. Valven slogs under 1400-talets senare del och mot århundradets slut fick kyrkorummet sina rika målningar. Vem som var mästare till målningarna vet man inte, men likheter finns med Albertus Pictors skola. Många av kyrkans medeltida inventarier såldes i slutet av 1880-talet till Nordiska museet. En del av dessa har återförts, bl a S:t Göran och draken, vilken sannolikt har Bernt Notkes skulptur i Storkyrkan som förebild. Kyrkans äldsta bevarade föremål är dopfunten från 1100-talets senare del. På kyrkogården finns ett privat gravkapell från 1774

Sevärdheter

Stenhuggerier: Först av alla bildades Norrtälje Stenhuggeriaktiebolag 1892 och den första stora beställningen blev att hugga sten till Kungl. Operan år 1898. Stenhuggerierna hade sin storhetstid på 1920-talet, då arbetade 500 stenarbetare på ön. I Karlsängen låg det största privata stenhuggeriet, startat 1905, nedlagt år 1972. Tio år senare köptes det emellertid igen och startades på nytt. Harg: Namnet betyder offerplats. Centralby på Vätö. Minnessten i Vätögranit med texten: "Rest i tacksamhet till Vätö stenarbetare". Stenen är ritad av Vätö-konstnären Bertil Kumlien och huggen av Vätö-stenhuggaren Bertil Pettersson.

Historia

Först under 1300-talets förra del blev Vätö en egen socken. År 1337 skrev man Vaetu, med betydelse "ön med våtmarker". Etthundra stenhuggarår har präglat Vätös havssida. Vätös rosaröda granit kunde brytas vid havet och transporteras till Stockholm där den behövdes vid byggandet av stadens många paradbyggnader i slutet av 1800-talet, bl a Operahuset, Riksdagshuset, Sofia kyrka, Bågspännaren av Carl Milles utanför Liljevalchs konsthall samt det mesta av den gatsten som finns på och under Stockholms gator. Stenhuggerier fanns på flera platser på Vätö.

Liknande bostäder i närheten
Hemmaliv
Tips, inspiration och erbjudanden.
Allt för ditt nuvarande eller blivande hem.