Rymlig villa i två plan med anor från slutet på 1800-talet
Känn historiens vingslag och låt dig förälskas i denna varsamt renoverade och välbevarade villa från slutet på 1800-talet - Varmt välkommen till Älandskvarn 101! Nu finns chans att förvärva ett stycke kulturhistoriskt minnesmärke mitt i centrala Älandsbro. Boningshuset är en ståtlig byggnad i två plan med fungerande kakelugnar, massiva trägolv och en generös takhöjd. Kvarnbyggnaden är gigantisk i sina tre plan och här finns inga gränser för vad som den kan användas till i framtiden. Här finns även en gammal bagarstuga, en äldre jordkällare samt ett äldre tvätthus och en gammal smedja, de är samtliga märkta av tidens tand och behöver tas omhand av en köpare med massor med energi. Det finns även en carport med plats för två bilar samt en förrådsdel. Genom hela fastigheten flyter Älandsån som ett pärlband genom naturen. Detta är en plats som måste upplevas!
Boningshuset erbjuder idag kök med matplats, vardagsrum och ett till två sovrum samt duschrum på entréplan samt ytterligare ett vardagsrum, den fd tingssalen, på övre plan tillsammans med två sovrum och ett wc-rum. Den härliga trädgården erbjuder både gräsmatta, naturtomt och sommaräng tillsammans med väldoftande syrener, rosor, vinbärsbuskar, krusbär och två äppelträd.
Välkommen att anmäla dig till visningen redan idag!
1 750 000 kr
180 kvm
51 578 kr/år
4 106 kvm
6 rum (3 sovrum)
Mäklarhuset Härnösand
Kontakta Helena för mer information kring Älandskvarn 101.
Låt oss värdera din bostad
Boka en kostnadsfri muntlig värdering och ta reda på vad din bostad är värd. En mäklare som är expert på just ditt område går igenom bostaden och du får sedan en muntlig värdering på plats.
-
Varmt välkommen till Älandskvarn 101
Välkommen in!
Fasad mot ån
Rymlig hall med vardagsrum rakt fram
Rymlig hall med trappan till övre plan och skafferiet till höger
Kök med plats för matbord
Köket
Hemtrevligt kök med plats för matbord
Skafferiet
Vardagsrummet på entréplan med kakelugnen som ger fin värme
Vardagsrummet
Från vardagsrummet når man verandan och här finns även en luftvärmepump
Allrum, sovrum eller matrum ligger mellan köket och sovrummet
Rummet är ljust och fint
Sovrum på entréplan
Duschrum med bastu och tvättmaskin
Hallen på övre plan
Sovrum på övre plan
Sovrummet har en platsbyggd klädkammare
Det gamla köket på övre plan är sovrum idag
Sovrum
Det stora vardagsrummet på övre plan, fd tingssal
Kakelugnen är omsatt och går fint att elda i
Wc-rummet på övre plan
Härlig veranda med utsikt över gården
Verandan
Den gamla kvarnbyggnaden
Ån rinner precis bakom kvarnbyggnaden
Inifrån kvarnen
Kvarnbyggnaden är i tre plan
I kvarnen finns ett arbetsrum
Översta planet i kvarnen
Carport med förråd
Ån
En fin plats är ute på ön som ligger mitt i ån
Det har varit en gammal smedja i denna byggnad
Till vänster ligger den gamla byggnaden som varit tvätthus
Verandan i sommarskrud
På tomten står en äldre bagarstugebyggnad
Bagarstugan
Jordkällaren
Boka en fri värdering med Helena
Genom att klicka på knappen godkänner du vår personuppgiftsbehandling och allmänna villkor .
Räkna på detta boende
-
01
Kök (Entréplan)
Hemtrevligt kök med plats för matbord. Den maskinella utrustningen består av spis och en kombinerad kyl/frys. Här finns även en smal vedspis. Det stora träskåpet kommer lämnas kvar till nästa ägare. På köksgolvet ligger en plastmatta och på väggarna är träpanel uppsatt.
02
Vardagsrum (Entréplan)
Mysigt vardagsrum med plats för antingen en stor soffgrupp eller favoritfåtöljerna. Härifrån når man verandan och här finns en fin kakelugn som ger en härlig värme samt en luftvärmepump. På golvet ligger ett parkettgolv och väggarna är tapetserade.
03
Allrum, matrum eller arbetsrum (Entréplan)
Mellan köket och sovrummet ligger detta funktionella rum. Det funkar lika bra som allrum, matrum eller sovrum - lite beroende på önskemål och behov. Här ligger ett trägolv och väggarna är tapetserade. I hörnet finns en öppen spis.
04
Sovrum (Entréplan)
Sovrummet erbjuder plats för dubbelsängen och här finns två garderober. Här ligger ett trägolv och väggarna är tapetserade.
05
Duschrum med bastu (Entréplan)
På entréplan finns ett duschrum med bastu, tvättställ och toalett. Här ligger en våtrumsmatta på golvet och på väggarna sitter vitmålad träpanel. Väggarna i duschutrymmet är kaklade. I duschrummet finns även en tvättmaskin.
06
Hall med skafferi och farstu (Entréplan)
Rymlig hall med gott om plats för ytterkläder och skor. Farstun är perfekt för extra förvaring och här står bland annat en frysbox. I hallen finns även ett rymligt skafferi som man kan gå in i.
07
Hall (Övre plan)
Den stora hallen på övre plan är möblerbar efter eget önskemål. Väggarna är klädda med träpanel och på golvet ligger ett trägolv. Här finns även ett förrådsutrymmet och trappan upp till vinden.
08
Fd kök/arbetsrum (Övre plan)
Det före detta köket på övre plan används som arbetsrum idag. Här är innertaket limfärgsmålat, trägolvet är målat och på väggarna är det lumppapp uppsatt som därefter har tapetsrats. Här finns även en vedspis som fungerar att elda i.
09
Vardagsrum/tingssalen (Övre plan)
I den stora härliga före detta tingssalen är det underbara och fina trägolv. En del av timmerväggarna är framtagna och på en del väggar är det lumppapp uppsatt som därefter är tapetserad. Kakelugnen är omsatt och fungerar fint att elda i. Här finns även en luftvärmepump uppsatt.
10
Sovrum (Övre plan)
Sovrummet erbjuder ett fint trägolv och på väggarna är papp uppspänd som därefter har tapetserats. På en vägg har timmerväggen lämnas kvar synlig vilket ger en härlig känsla i rummet. Här finns en kakelugn som ej är i bruk och en platsbyggd klädkammare. Den fina sängen med höga metallgavlar kommer att lämnas kvar till nästa ägare.
11
Wc-rum (Övre plan)
Från hallen når man wc-rummet som erbjuder tvättställ och toalett. Här ligger en plastmatta på golvet och träpanel är uppsatt på väggarna. Detta rum är helt nygjort då här var ett förråd tidigare.
01
Beskrivning
180 kvm (Boareauppgifter enligt lantmäteriet)
I fastighetsregistret är boarean angiven till 90 kvm men det avser endast entréplanet. Nu är även övre planet inrett som bostad och boarean är således 180 kvm.
4 106 kvm
6 (3 sovrum)
HÄRNÖSAND ÄLANDSKVARN 1:1 och HÄRNÖSAND ÄLAND 1:24
02
Byggnadssätt
Villa i två plan
1909
23
Torpargrund
Timmer och träpanel
Trä
Stående träpanel
Plåt
Kopplade 2-glasfönster med en extra insatt isolerglasruta
Självdrag
Murad skorsten
I huset finns flera eldstäder där några är i bruk och några behöver kontrolleras av sotaren innan de tas i bruk igen. De som fungerar fint att elda i är kakelugnen i vardagsrummet på entréplan, kakelugnen i vardagsrummet på övre plan och vedspisen i arbetsrummet på övre plan.
Två av kakelugnarna sotades 2025-04-01 och senaste brandskyddskontrollen gjordes 2023-02-15.
Kommunalt vatten året om
Kommunalt avlopp
Direktverkande el, kakelugnar, vedspis och luftvärmepumpar
16 A
Boningshuset är uppfört någon gång på slutet av 1800-talet och kvarnbyggnaden uppfördes 1885. På fastigheten finns även en nyare carport, en äldre bagarstuga, fd tvätthus, fd smedja och en äldre jordkällare.
Säljarna har låtit utföra följande större renoveringar och förbättringar:
2017-2022 På vinden har det lagts 30 cm ekofiber lösull. Kakelugnen i fd tingssalen på övre plan sattes om. Ny el drogs på övre plan och i carporten. El drogs in i bagarstugan. Foder i samtliga fönster på övre plan. En tilläggsruta på 8 mm är satt i alla fönster utom i trapphuset, toan och vardagsrummet på entréplan. Alla golv på övre plan. Väggar på övre plan - pappspänt med lumppapp och tapet. Byggt en klädkammare i sovrummet uppe. Hallen på nedre plan fick nya ytskikt. Toaletten på övre plan byggs.
Bagarstugan har fått en ny syll, en innervägg är delvis nyuppsatt och hängrännor är uppsatta.
2022 Tre väggar är tilläggsisolerade med ekofiber i tingssalen på övre plan. Garderob i trapphuset.
2023 Luftvärmepumpen på övre plan installerades.
2024 Duschrummet renoverades med ny fläkt och väggarna målades. Renovering av nedre delen på fasaden mot söder. Nya tapeter i sovrum, arbetsrum och vardagsrum. Trapphuset renoverades med nya fönsterfoder och plastmattan i trappan är borttagen och trappan målades.
03
Uteplats
En stor härlig veranda finns längs långsidan på boningshuset. I trädgården finns många fina platser att sitta och njuta på.
04
Bilplats/Övriga byggnader
På fastigheten står flera gamla byggnader såsom den stora gamla kvarnbyggnaden i tre våningar, tvätthuset och smedjan nere vid ån, bagarstugan och jordkällaren. Tvätthuset och smedjan är båda märkta av tidens tand och är i behov av renovering. I bagarstugan är en renovering påbörjad då ny syll har satts in liksom en ny innervägg är delvis satts upp. Men golv saknas och murstocken behöver åtgärdas. Jordkällaren är också gammal och behöver ses över.
Det finns en carport med plats för två bilar och på uppfarten framför finns plats för ytterligare fordon. I anslutning till carporten finns två förråd.
05
Tomt/Servitut
4106 kvm (Tomtareauppgifter enligt Lantmäteriet)
400 kvm
Trädgården är grönskande och lummig med flera fina platser att sitta och njuta på - oavsett om man föredrar sol eller skugga. Extra mysigt är det att packa kaffekorgen och gå över till den lilla ön mitt i ån och sitta där och njuta både av vattnets porlande och fåglarnas kvittrande i träden. Den stora trädgården erbjuder både gräsmatta, naturtomt och en sommaräng med mängder av blommor som humlor och bin uppskattar. Här finns flera fina rabatter med blommor och perenna växter samt pioner, väldoftande syrener och schersmin samt rosor. Det finns även två äppleträd, krusbär, svarta och röda vinbär samt snår med hallon. Har man tur kan man även hitta smultron.
Vägplan för ombyggnad av väg e4 m.m. delen genom älandsbro samt indragning av väg, Vägplan (Beslutsdatum: 2016-01-27, Registreringsdatum: 2019-08-12, Senast ändrad: 2022-12-08)
Älandsbro, Byggnadsplan (Beslutsdatum: 1967-04-21, Senast ändrad: 2021-09-20), Äland 3:1, Stadsplan (Beslutsdatum: 1982-02-03, Senast ändrad: 2021-09-20)
06
Övrigt
Historia:
I Älandsbro, någonstans där E4 passerar nu fanns i mitten på 1700-talet, längs Älandsån, Älands tullmjölkvarn. År 1885 byggdes Älands kvarn, som fortfarande står kvar, av Erik Andersson som härstammade från Nora. Kvarnen drevs i tre generationer Andersson och tidigare ägaren Jan Bos har bedrivit kvarnen fram till 1998. Hösten 2001 fick kvarnanläggningen omfattande skador och delar av byggnaden, intagsrännan och dammluckorna förstördes. Tidigare ägare har därefter låtit reparera byggnaderna och bytt ut de skadade delarna. Trots att själva kvarnen inte går att använda utan tillgång till vatten så finns byggnaden kvar och idag räknas den som kulturhistoriskt intressant.
I närheten av hus och gårdar förr i tiden fanns i anslutning till vatten särskilda platser där tvätten sköljdes. Ofta skedde också bykningen och i förekommande fall också kokningen av tvätten i direkt anslutning till sköljställena. På vissa av dessa ställen uppfördes tvättstugor för att hysa tvättredskap: bykar, kokkittlar mm. Så även på denna gård kan vi se dess svunna tider, då själva byggnaden av tvättstugan finns kvar nere vid ån. Nere vid ån finns även rester av en gammal smedja. Denna byggnad har fått stått orörd och en hel del järnskrot finns kvar i det lilla huset.
Med en tilltagande befolkningsökning under 1800-talet ökade förmalningsbehovet. Större kvarnar byggdes, de flesta i slutet av 1800-talet, och fungerade som så kallade tullmjölkvarnar eller
legokvarnar. I jämförelse med de små husbehovskvarnarna var tullmjölkvarnarna stora och kostsamma anläggningar. Dessa ägdes oftast av enskilda näringsidkare eller bolag, och förmalningen sköttes av en mjölnare som mot avgift, så kallad tull, malde den inlämnade säden. Mjölnaren bodde i allmänhet i anslutning till kvarnen i ett särskilt mjölnarboställe. Stall fanns också i anslutning till kvarnen, eftersom det maldes för ett större upptagningsområde. Därför kom tillresande ofta från långt håll, som måste kunna uppehålla sig på platsen under tiden som de väntade på att få sin säd mald.
Några miljöer med tullmjölkvarnar med tillhörande mjölnarboställen finns bevarade i länet, till exempel Ultrå kvarn i Stigsjö och Älands kvarn i Säbrå.
Tullmjölkvarnarna var i allmänhet betydligt större än de skvaltkvarnar som användes för husbehovsmalning, och var utrustade med upp till tre par stenar, vilka vanligen drevs av ett
vattenhjul. Dessa hjulkvarnar var byggda i två våningar. Förmalningen skedde på övre plan, och maskineriet sköttes i undre plan. Hjulkvarnarna behövde större vattenfall och vattenmängd för att drivas, varför det fordrades större och kraftigare dammbyggnader för att hålla emot kraftiga flöden, särskilt under våren.
Källa: Där vatten hade verkan - Kulturlämningar vid vatten utgiven av Länsstyrelsen 2013
Övrigt
Vid köp av denna fastighet så kommer en hel del inventarier att medfölja köpet. Här finns bland annat gamla verktyg och redskap från kvarnen då den var i bruk.
01
576 000 kr (Fastställt avseende år 2024)
318 000 kr
258 000 kr
Fastigheterna Härnösand Älandskvarn 1:1 och Härnösand Äland 1:24 är samtaxerade och säljs tillsammans.
220 Småhusenhet, bebyggd
1929
8 233 kr/år
3 762 kr/år
33 583 kr/år
20025 kWh/år
6 000 kr/år
51 578 kr/år
3 285 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 54 863 kr/år)
Uppgifter om elförbrukningen, vattenförbrukning samt renhållning är lämnade av Hemab 2025-05-16.
Elförbrukningen är 20 025 kWh/år vilket avser hushållsel och uppvärmning. Elförbrukningskostnaden är 15 820 kr/år (räknat på 0,79 kr/kWh), energiskatt är 10 994 kr och kostnad för 16 Ampere säkring är 3 994 kr, myndighetsavgifter är 132 kr och elöverföringsavgift är 2 643 kr vilket ger en total elkostnad om 33 583 kr/år. Den totala vattenförbrukningen är beräknad till 54,8 kbm/år. Försäkring ingår ej.
Kostnader för sotning och brandskyddskontroll tillkommer. Intervall och priser varierar beroende på typ av eldstad och användning. För mer information och priser, vänligen besök följande länk: https://hka.se/privatpersoner/sotning-och-brandskyddskontroll
2
Äganderätt
Det finns 2 pantbrev om totalt 1 003 000 kr.
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.
Taxeringsvärde
576 000 kr (Fastställt avseende år 2024)Byggnadsvärde
318 000 krMarkvärde
258 000 krTaxeringsvärde beskrivning
Fastigheterna Härnösand Älandskvarn 1:1 och Härnösand Äland 1:24 är samtaxerade och säljs tillsammans.Typkod
220 Småhusenhet, bebyggdVärdeår
1929Vatten och avlopp
8 233 kr/årRenhållning
3 762 kr/årElkostnad
33 583 kr/årÅrlig elförbrukning
20025 kWh/årVed till 2 kakelugnar, ca 10 kbm á 600 kr
6 000 kr/årSammanlagd driftskostnad
51 578 kr/årFastighetsskatt/-avgift
3 285 kr/år (total driftskostnad inklusive fastighetsskatt/-avgift blir 54 863 kr/år)Beskrivning av kostnader
Uppgifter om elförbrukningen, vattenförbrukning samt renhållning är lämnade av Hemab 2025-05-16.Elförbrukningen är 20 025 kWh/år vilket avser hushållsel och uppvärmning. Elförbrukningskostnaden är 15 820 kr/år (räknat på 0,79 kr/kWh), energiskatt är 10 994 kr och kostnad för 16 Ampere säkring är 3 994 kr, myndighetsavgifter är 132 kr och elöverföringsavgift är 2 643 kr vilket ger en total elkostnad om 33 583 kr/år. Den totala vattenförbrukningen är beräknad till 54,8 kbm/år. Försäkring ingår ej.
Kostnader för sotning och brandskyddskontroll tillkommer. Intervall och priser varierar beroende på typ av eldstad och användning. För mer information och priser, vänligen besök följande länk: https://hka.se/privatpersoner/sotning-och-brandskyddskontroll
Antal personer i hushållet
2Upplåtelseform
ÄganderättPantbrev
Det finns 2 pantbrev om totalt 1 003 000 kr.Boendekalkyl
Välkommen att kontakta ansvarig fastighetsmäklare om du vill ha hjälp med att upprätta en boendekostnadskalkyl.
Älandsbro
I Älandsbro - ca 10 km norr om Härnösand, bor ungefär 860 personer. Älandsbro ligger vackert vid Älandsfjärden med närhet till service och natur. I centrum finns livsmedelsbutik, några butiker, bensinstation och restauranger.
01
Fördelar med området
02
Förskolor och skolor
I Älandsbro ligger Älandsbro Skola som är en skola för barn i årskurs förskoleklass till och med årskurs sex. Här finns två förskolor, Älandsbro Förskola (kommunal) och fritidshem.
03
Sport och fritid
På Brovalla idrottsplats håller Älandsbro AIK till med en stor inhägnad fotbollsplan i naturskönt läge. I direkt anslutning till idrottsplatsen finns 2,5 km elbelyst motionsspår.
Här finns också skoterleder vintertid som tar dig hela vägen till Gussjö, Stigsjö och till och med Kramfors. I skogarna kring Älandsbro är det också populärt att plocka svamp och framför allt kantareller. För den som inte gillar att plocka svamp finns vackra naturstigar med stundvis slående utsikter.
04
Kommunikation
Till och från Älandsbro kan du lätt ta dig till och från med buss, bil eller cykel, bil. Buss 532, 533, 534 och 535 trafikerar området med regelbundna turer. Det finns cykelväg nästan hela vägen till centrum. Till och från Älandsbro med omnejd finns också flertalet bussar med tider anpassade för skola.
05
Närområde
Det är nära till Härnösands Golfbana, som är en havs- och parkbana 18-hålsbana belägen på Vägnön. https://harnosandgk.se/
Bortom Vägnön finns Hemsön där du hittar Hemsö Fästning med tillhörande restaurang. Inåt landet mot Aspnäs hittar du kuperade och öppna landskap med bland annat lantbruk. Älandsbro Intresseförening är aktiv förening som arbetar med utvecklingen av Älandsbro, läs om dem på www.älandsbro.se.


Närområdet
Avstånd
Med bil
Med cykel
Till fots
-
Lokalt centrum94 m4 min1 min2 min
-
Hav328 m3 min2 min6 min
-
Sjö1,28 km6 min6 min19 min
Har du några frågor?
Är det något mer du vill veta om bostaden? Saknar du lånelöfte eller vill du boka en kostnadsfri värdering? Kontakta Helena!
Liknande bostäder
Mäklarhuset Magazine
Tips, inspiration och erbjudanden.
Allt för ditt nuvarande eller blivande hem.