Vill du veta vad din bostad är värd?

Om du funderar på att sälja och vill veta vad din bostad är värd, kontakta oss för en fri muntlig värdering.

Genom att klicka på knappen Kontakta mig så skapas ett konto och du godkänner personuppgiftspolicy och allmänna villkor.

Svartöstaden (Svartöstan)

En gammal arbetarstadsdel i Luleå med genuin kåkstadsbebyggelse. Svartöstaden är numera landets enda kåkstad som i stort sett är bevarad intakt. Kulturlivet i Svartöstaden är blomstrande med två Folkets Hus föreningar, biblioteksbussen har sin hållplats på Sandgatan.

Svartöstaden består av delområdena Svartöberget, Svartöstan, Svartön, Svartöbrinken och gamla malmkajen.

På Svartön ligger Svartöstaden en gammal arbetarstadsdel i Luleå med genuin kåkstadsbebyggelse. Svartöstaden är numera landets enda kåkstad som i stort sett är bevarad intakt. Genom att industrierna med bland annat stålverket ligger mellan stadsdelen och centrala Luleå har Svartöstaden behållit sin egen karaktär. Svartöstaden (Svartöstan) är ett bostadsområde i Luleå, som till största delen består av äldre, tämligen enkel mer eller mindre upprustad trähusbebyggelse på Svartön. Svartöstaden började byggas år 1894, för att malmhamnsarbetare skulle ha bostäder. Svartöstaden var då ett renodlat arbetarsamhälle.
Skolan byggdes 1901 och är nedlagd idag men planer på friskola har kommit upp i diskussion nu 2018.

1990 blev Svartöstaden förklarat som ett riksintresse av högt kulturellt och historiskt värde som en av Sveriges få bevarade arbetar- och kåkstäder, kanske den enda återstående unika kåkstaden i Sverige.

Befolkningen över 16 år består av 650 personer och 70 företag är registrerade. En rad företag och föreningar i Luleå har en stark knytning till Svartöstaden som Black Island Books, Svartöns Blues.

Kulturlivet i Svartöstaden är blomstrande med två Folkets Hus föreningar och biblioteksbussen har sin hållplats på Sandgatan.

Ett känt landmärke när man svänger in i Svartöstaden är Folkets Hus, även kallat ”Blackis”. Ursprungligen var Blackis nykterhetslogens hus, men det kom att övertas av Folkets Hus-föreningen. I dag äger och förvaltar Luleå kommun byggnaden. På Blackis har Svartöstadens hembygdsförening lokaler med bland annat utställningar kring Svartöstadens historia. Svartöstans Intresseförening har också lokaler för hobbyverksamhet och ungdomsverksamhet. Dansföreningen Luleå bugg och swing dansklubb har regelbunden verksamhet i Blackis lokaler.
I dagens Svartöstan finns även ett nyare bostadsområde vid sydvästvända stranden med attraktiv villabebyggelse.

Mäklarhuset Luleå

Köp och sälj bostad med Mäklarhuset Luleå
Ett hem är något av det mest värdefulla vi har. Därför är det viktigt att anlita rätt fastighetsmäklare när det är dags att byta boende. Hos oss får du kompetens, engagemang och personlig service kombinerat med en väletablerad mäklarkedjas alla resurser.

Familjeliv

Lugn och trivsam byamiljö i skön miljö med både hav och land. Väldigt trevlig lekplats har byggts på Sjöfartsgatan, här finns klätterställningar, gungor, rutchkana mm, tryggt omgärdat av falurött staket (passar fint in i kåkstads-milön).
Förskola finns på området, grundskolan numera på Örnäset. Deras egna skola lade kommunen ner för ngr år sedan. Stort engagemang finns för egen friskola och de har fått gehör av kommunen men inget är klart än.

Välkommen till din mäklare i Luleå

  • Vill du veta vad din bostad är värd?
    Boka en kostnadsfri muntlig värdering, samt rådgivning med en av våra mäklare som är expert på ditt område.

    Genom att klicka på knappen Kontakta mig så skapas ett konto och du godkänner personuppgiftspolicy och allmänna villkor.

  • Jag vill sälja min bostad nu!

    Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen av din bostad. Vi på Mäklarhuset vet vad som krävs för att göra en riktigt bra bostadsaffär.

    Genom att klicka på knappen Kontakta mig så skapas ett konto och du godkänner personuppgiftspolicy och allmänna villkor.

Vill du ha goda råd och samtidigt få en värdering?
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering idag.
Då får du även rådgivning om hur vi på bästa och tryggast vis hanterar en eventuell försäljning.

Genom att klicka på knappen Kontakta mig så skapas ett konto och du godkänner personuppgiftspolicy och allmänna villkor.

Boka värdering
Tidigare försäljningar

Visa fler
Vill du veta vad din bostad är värd?
Boka fri värdering
Använd kartan
X