Nytt hem

Dags att flytta ihop? Därför ska ni skriva samboavtal

Varje månad växer Sverige med drygt 1000 nya sambopar.1 Bostäder ska frånträdas, säljas och köpas. Att få ihop logistiken är en stor utmaning. Men inte den enda. Att säkerställa att det ekonomiska och juridiska blir rätt från början är kanske viktigast. Det gör du genom att skriva ett samboavtal.

Sambolagen reglerar vissa ägandeförhållanden mellan sambor i Sverige.2 Eftersom det är vanligt att sambor inte upprättar egna avtal har sambolagen utvecklats med ett syfte att skydda den svagare parten vid en separation.

Med sambor avses ett par som stadigvarande bor tillsammans i ett kärleksförhållande och har gemensamt hushåll, och lagen omfattar sambornas gemensamma bostad och bohag. Genom att skriva ett samboavtal kan ni helt eller delvis avtala bort sambolagens bodelningsregler för att bestämma hur bohaget ska delas upp och hur stor andel av en bostadsrätt varje person äger. 

Extra viktigt för ägda bostäder

Sambor som inte skriver samboavtal omfattas av sambolagens bodelningsregler. Det innebär exempelvis att bohaget räknas som gemensamt om det köpts in under tiden ni bott tillsammans. Detsamma gäller för värdet på bostaden, som delas på hälften om ni eller en av er köpt bostaden för er gemensamma användning.

Därför är det extra viktigt att skriva samboavtal om ni bor i en bostadsrätt eller ett hus. Utan ett avtal kan bostadens värde ändå komma att delas på hälften trots att en sambo ensam betalat hela kontantinsatsen – och dessutom står som ensam låntagare.3 Om bostaden köptes redan före ni blev tillsammans är den inte köpt för bådas användning och den andra sambon får inte rätt till bostadsrätten.

Samboegendom är enligt lag begränsat till bostad och bohag, och därför ingår inte besparingar, aktier, sommarstuga, och bil eller andra fordon vid en separation.4

Avtalet kan behöva kompletteras

Med ett samboavtal kan par fokusera på det som är viktigt och undvika att gräl om äganderätt, möbler eller andra ägodelar uppstår vid en eventuell separation. Ett samboavtal kan liknas med ett äktenskapsförord som ibland förekommer bland makar, med skillnaden att samboavtalet fyller en mer begränsad funktion. Därför kan det behöva kompletteras med andra typer av avtal, som exempelvis ett skuldebrev. Det är ett dokument som reglerar en skuld mellan den som har lånat ut pengar och den som har lånat pengar. Vid köp av bostad är det vanligt att paret står på lånet och kontraktet tillsammans, men att den ena har betalat mer i kontantinsats. Ett skuldebrev gör att den sambon som har betalat mer kan få tillbaka pengarna vid en bodelning.5

En annan begränsning med samboavtal är att det inte medför ekonomiskt skydd vid ett dödsfall. Den sambo som vill ge sin efterlevande ett sådant skydd behöver därför skriva ett testamente.6

Ta hjälp av en jurist

Vad gäller formkrav så måste ett samboavtal vara skriftligt för att vara giltigt, och ska skrivas under av båda partnerna. En muntlig överenskommelse räknas alltså inte som samboavtal, utan då gäller sambolagen som vanligt.1

Det går att skriva ett samboavtal på egen hand, men många juridiska aktörer och banker rekommenderar att upprätta ett avtal med hjälp av en jurist för att undvika risker för felaktigheter och tolkningsutrymme.

 
1 SCB: Hushåll i Sverige (april 2022)
2 Sveriges riksdag: Sambolag (2003:376)
3 Lavendla: Samboavtal
4 Lavendla: Sambolagen
5 Boupplysningen: Samboavtal
6 Lavendla: Samboavtal
7 Boupplysningen: Samboavtal

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.