Hemkunskap

Fortsatt höga elpriser – så påverkas du som villaägare 

Priserna på el och gas har stigit kraftigt sedan krigsutbrottet i Ukraina. Det förhöjda prisläget för med sig stora osäkerheter och svängningar på elmarknaden, vilket är ett orosmoln för många villaägare. Men det finns sätt att gardera sig mot höjda elräkningar och hålla boendeekonomin i balans – som att minska sin elkonsumtion eller investera i egen elförsörjning. 

Elpriset påverkas generellt av en mängd faktorer. Det kan handla om allt från tillgången på kol till väderrelaterade faktorer, som fyllnadsgrad i vattenmagasin och vindkraftsproduktion, men just nu är den enskilt största drivaren det geopolitiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina. 

Situationen i Europa har skapat osäkerhet kring hur energipriserna kommer att se ut på längre sikt, men det höga prisläget förväntas fortsätta en tid framöver, särskilt om situationen i Europa är fortsatt ansträngd. Därmed bör villaägare vara förberedda på fortsatt kraftiga svängningar och ett högre medelpris, med enstaka höga pristoppar, under en tid framöver.1

Välj ett avtal som passar just dig

Utöver omvärldsfaktorer påverkas din elräkning också av vilken del av landet du bor i, hur mycket el du använder, och vilken typ av elavtal du har. Eftersom elpriserna skiljer sig något mellan leverantörer finns det pengar att spara genom att jämföra olika elbolag och deras avtal.

Ett fast elprisavtal passar den som vill ha större trygghet och inte få några överraskningar på elfakturan. Det innebär att det blir samma elpris under avtalstiden, där det enda som påverkar din kostnad är hur mycket el som används. Om du inte har ett fast elavtal kommer olika faktorer, som väder, att påverka din elräkning i slutändan.

Vill du däremot ha möjligheten att styra din elanvändning till timmar på dygnet när priset är lägre är ett rörligt timprisavtal att föredra. Då blir det ett nytt elpris varje timme vilket gör att man kan påverka sin elkostnad genom att göra aktiva val. Att styra sin elanvändning på det här sättet är också bra för miljön.2

Se över din elkonsumtion

För den som har ett rörligt elavtal så är det mest ekonomiska just nu att helt enkelt minska energianvändningen, vilket även ger lägre kostnader för elnätet. Genom att identifiera energitjuvarna som finns i hemmet och vara medveten om vad din el verkligen används till, kan du vidta åtgärder för att minska eller stoppa onödig förbrukning. Det kan handla att släcka ljuset i tomma rum, sänka golvvärme och använda tofflor, stänga av handdukstorken i badrummet och att välja snålspolande duschmunstycken och blandare med energisparfunktion. Du kan också undvika att tina upp fryst mat i mikron, och i stället låta den tina upp i kylen över natten, och se till att elektroniken inte står stand-by. Att minska elförbrukningen gör inte bara din plånbok en stor tjänst, utan också miljön.3

Allt fler installerar solceller

Som en långsiktig lösning på obalans i elnätet väljer allt fler villaägare att investera i egna solceller för att bli delvis eller helt självförsörjande på el. Under 2022 vill var tionde svensk husägare installera solpaneler, där ekonomiska anledningar är det viktigaste skälet för det ökande intresset.4 Utöver ett mer stabilt och lägre elpris på sikt, kan överskott på solel som uppstår dessutom säljas tillbaka till elnätet. 

Många vill även installera solceller på grund av miljöskäl. Privatpersoner som gör så kallade gröna investeringar kan numer få skatteavdrag i syfte att underlätta klimatomställningen. Personer som installerar grön teknik som solceller kan därmed dra en del av material-och arbetskostnaderna på skatten.5 Stödet fungerar på liknande sätt som rot- och rutavdraget, så att köparen direkt kan ta del av skattelättnaden.

Nästan var tredje husägare anger också ett ökat värde på huset som anledning att installera solpaneler. Mäklarstatistik har också visat att hus med solpaneler både får fler visningsbesökare och budgivare.6

 
1 Eon: Aktuella elpriser
2 Mälarenergi: Spotpriset idag - dagens elpris per kWh
3 Mölndal energi: Minska elförbrukningen hemma
4 Ecster/Sifo: Solcellsbeståndet fördubblas i år om svenskarna bestämmer
5 Skatteverket: Grön teknik
6 Ecster/Sifo: Solcellsbeståndet fördubblas i år om svenskarna bestämmer

31 May, 2022

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.