Hemkunskap

Bostadsrätter säljs som aldrig förr – här är tempot högst

Fler än 130 000 bostadsrätter har sålts under 2021. Tempot är som högst utanför storstädernas centralområden. Ekerö, Tjörn och Båstad sticker ut som kommunerna med de mest flyttfrekventa invånarna. Mäklarhuset har kartlagt de mest aktiva områdena i och kring Stockholm, Göteborg och Malmö. 

2030 kommer vinter-OS hållas i Barcelona-Pyrenéerna, Sapporo eller Vancouver. Till dess kommer lika många flyttar äga rum som antalet bostadsrätter i landet – om utvecklingen fortsätter i samma takt. Under året har hela var åttonde bostadsrätt i Sverige sålts. I Stockholmsområdet har 51 000 bostadsrätter bytt ägare under året, följt av Göteborgsområdets 19 000 försäljningar och Malmöområdets 18 000 försäljningar.

Stockholmsområdet: Utgör 40 procent av marknaden och dess aktivitet – Ekeröborna flyttar oftast i Stockholm

Aktiviteten på Stockholms bostadsrättsmarknad speglar riket som helhet – både sett till länet och residensstaden. Drygt tolv procent av alla bostadsrätter omsattes under 2021. Stockholmsområdet utgör 40 procent av den svenska bostadsrättsmarknaden och står för en lika hög andel av aktiviteten. Ekerö, Österåker och Nynäshamn – alla belägna drygt en halvtimmes pendlingsavstånd från stadskärnan – är de mest flyttfrekventa kommunerna. På Ekerö, i västra delen av länet, har nästan var femte bostadsrätt bytt ägare under året.

Göteborgsområdet: Mindre kommuner i topp – Tjörn har landets mest flyttfrekventa invånare

Aktiviteten i Göteborgsområdet, sett till både län och residensstad, är strax över rikssnittet. 13 procent av alla bostadsrätter omsattes. Till skillnad från Stockholm, återfinns mindre kommer på topplistan. Vilket delvis förklaras av att antalet kommuner nästan är dubbelt så stort. Tjörn – en av de mindre kommunerna i Göteborgsområdet, belägen en timme norr om residensstaden – utmärker sig som solkar etta. Här bytte nästan var tredje bostadsrätt ägare under de senaste tolv månaderna.

Malmöområdet: I linje med Göteborgsområdet – i Båstad såldes var fjärde bostadsrätt 

Utvecklingen i Malmöområdet är i linje med Göteborgsområdet. Både i länet och residensstaden såldes 13 procent av alla bostadsrätter. Likväl är det mindre kommuner – och ”marknader i marknaden” – som sticker ut. Båstad, i nordvästra Skåne, utmärker sig som den näst mest aktiva marknaden bland de tre storstadsområdena. Här sålde mer än var fjärde bostadsrättsägare sin bostad.


Stockholmsområdets bostadsrättsmarknad (420 000 bostadsrätter) är nära tredubbel Göteborgsområdets (150 000) respektive Malmöområdets (140 000). Noterbart är att Stockholmsområdet nästan har dubbelt så många bostadsrätter per peson. Men trots detta är försäljningstempot aningen lägre. Utöver Tjörn och Båstad är de tre storstadsområdena väldigt lika. Aktiviteten är som högst i kommuner utanför stadskärnan. Omsättningshastigheten är högre än någonsin. Ett bevis på sägningen om att svenskarna är bland dem som flyttar oftast.

Funderar du på att sälja din bostadsrätt? Kontakta oss för fri värdering redan idag.

Källor

Svensk Mäklarstatistik: Stockholm län (8 december 2021)
Svensk Mäklarstatistik: Västra Götalands län (8 december 2021)
Svensk Mäklarstatistik: Skåne län (8 december 2021)
SCB: Boende i Sverige (14 september 2021), 990 000 bostadsrätter i flerbostadshus och ca 85 000 bostadsrätter i småhus
SCB: Folkmängd (22 december)
Boverket: Hushållssammansättning (30 november 2020)

 

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.