Nytt hem

Bra läge för bostadssäljare till hösten – så maximerar du ditt slutpris

Många säljare drog i handbromsen när coronapandemin briserade under våren. En stor oro för en fallande marknad fick säljarna att tveka. Men nu visar nya siffror att bostadsmarknaden är stabil – och många köpare är fortsatt på jakt efter en ny bostad. "Många säljare kommer ha ett guldläge för sin försäljning i höst", säger Filip Ullhag, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Stockholm innerstan. 

4 av 10 personer som planerade att sälja sin bostad före coronapandemin, uppgav i juni att de kommer att vänta med försäljningen. Den största anledningen var att många var osäkra på var marknaden var på väg. Många var oroliga för fallande priser och för en eventuell lågkonjunktur. Det visar en undersökning som Mäklarhuset gjort.

Rekordsiffror på bostadsmarknaden – så ska du göra nu

Men marknadens oro är – hittills – obefogad. SVT skriver att ”Coronaeffekten är över” på bostadsmarknaden och i juni nådde antalet sålda bostadsrätter en rekordnivå, visar siffror från Svensk Mäklarstatistik. För villor i hela riket ökade priserna i juni med två procent och i storstadsområdena med en procent.

Mäklarhusets egen undersökning visar också att många köpare är redo att slå till på ett nytt boende – pandemi eller inte. Nära 2 av 3 uppger att deras köpplaner inte påverkats av coronautbrottet.

Därför kan det snart vara guldläge för många säljare: Bostadsmarknaden är fortsatt stark och många är intresserade av att köpa, samtidigt som utbudet av bostäder är mindre än det kunnat vara. Filip Ullhag, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Stockholm innerstan tror att det finns pengar att tjäna för säljare som är redo efter sommaren.

– Hösten är ofta en av våra starkaste perioder. Då har många haft semester och är redo för en nystart inför det nya arbetsåret. I år tror jag vi kommer se ett ännu större intresse från köpare, inte minst med tanke på hur 2020 hittills har sett ut, säger han.

Mäklarens bästa tips – för att maximera slutpriset

Och det finns vissa saker man kan göra direkt för att vara så förberedd som möjligt.
– Passa på att utnyttja lediga dagar och helger för att få iordning din bostad inför försäljningen. Kanske är det dags för att fräscha upp ytskikten, som att måla om väggarna eller slipa golven. Det är ofta investeringar som man får tillbaka på slutpriset – med råge.

När boendets skick är fixat, kan det vara dags att ta kontakt med ditt lokala Mäklarhuset-kontor. Oavsett om du vill sälja direkt eller inte förrän om några månader, kan hela försäljningen förberedas för att vara redo när tajmingen är rätt. Allt praktiskt görs klart i god tid före försäljningen och det kostar inte en krona förrän bostaden faktiskt är såld. Då sker betalningen i form av ett normalt mäklararvode. Om bostaden inte läggs ut för försäljning, kostar det inte heller något.

Fem steg – så kan säljare bli vinnare på en osäker bostadsmarknad

Det går även snabbt för framtida säljare att bli förberedda. I Mäklarhusets tjänst Förberedd ingår:

  1. Värdering av bostaden. Säljaren får en uppfattning om vilket pris bostaden kan säljas för, och kan då även avgöra vad en ny bostad kan kosta.
  2. Säljaren får en genomgång av försäljningsprocessen och Mäklarhusets tjänst.
  3. Mäklaren fotograferar bostaden och sammanställer en objektsbeskrivning. Vi förbereder även den kommande försäljningen och kan, utan tidspress, ta fram attraktiva bilder, planritningar och en god dokumentation av bostaden.
  4. Säljaren får rådgivning om både köp och försäljning. Om en säljare förbereder sin försäljning, ges även möjlighet till kontakt med en personlig bolånespecialist på Nordea. De erbjuder också förmånliga villkor för lån och handpenningslån. Självklart fungerar Mäklarhuset som rådgivare om du undrar över något.
  5. Försäljningen sätts igång snabbt och enkelt när säljaren, i samråd med mäklaren, tycker att läget är rätt. Bostaden är redo att läggas ut till försäljning så snart du har hittat ditt nya hem eller så kanske en köpare redan finns i vårt stora spekulantregister.

Filip Ullhag, fastighetsmäklare
Mäklarhuset Stockholm innerstan

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.