Nytt hem

Därför är våren rätt tid att sälja fritidshuset

Intresset för fritidshus är rekordstort till följd av coronapandemin och det ökade semestrandet i Sverige. Om du går i säljtankar är våren helt rätt tid att sälja på – och med enkla medel kan du bli säljklar på bara ett par dagar.

Fritidshusmarknaden kokar. Efter ett år med coronapandemin står många spekulanter på kö för att köpa ett fritidshus att tillbringa tid i under såväl semestern som hemmajobbet. Det har lett till en något annorlunda marknad för fritidshus, berättar Mathias Gustavsson, fastighetsmäklare och delägare i Mäklarhuset Österåker.

- Normalt sett brukar man se en tydlig puckel för fritidshus under vårmånaderna, men det stora trycket i och med corona har gjort att affärer görs över hela året. Jag sålde mitt sista fritidshus för 2020 den 30 december, och har fortsatt i januari och februari, säger Mathias Gustavsson men slår fast:

- Men det är fortfarande så att våren är den bästa tiden för de allra flesta fritidshus.

Det syns inte minst i statistiken från Mäklarhuset Stockholms Skärgård, specialiserade på objekt i Stockholms skärgård. 2019 nåddes den absoluta toppen i försäljningsstatistiken i maj. Coronaåret 2020 var mer utspritt där en stor mängd affärer gjordes i april och maj för att sedan toppa i juni. 

Skälen är många, men ett är att många under våren planerar för sin välförtjänta sommarsemester. Ett år som detta väntas fler tillbringa den i Sverige och då är fritidshus en attraktiv investering.

- Vi har spekulanter som ringer mer eller mindre varje dag som undrar: Vad har ni? Vad är på gång? Det är en het marknad just nu, och våren har knappt börjat, säger Mathias Gustavsson.

En coronaeffekt är också att priserna just nu är gynnsamma. De senaste 12 månaderna har fritidshuspriserna stigit med 11,8 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Mäklarhuset Norrtälje rapporterar att genomsnittspriset på ett fritidshus stigit från 2,1 till 2,4 miljoner.

Om man funderar på att sälja sitt fritidshus finns det alltså goda skäl att ta tag i det nu. Och det är enklare än vad man kan tro.

- Du kan bli säljredo på några dagar, om du skulle vilja. Det första steget är att ta kontakt med en mäklare som kan lägga upp en försäljningsstrategi för just ditt objekt. Alla objekt har ju olika krav och förutsättningar så det är viktigt att välja en mäklare som kan just ditt område.

Mathias 3 tips – tänk på det här innan du säljer fritidshuset

 1. Ta kontakt tidigt
  Det händer att man som säljare drar sig för att kontakta en mäklare, för att man kanske inte riktigt bestämt sig eller är redo. Men hör av dig även om du bara är tidigt i tankarna, säger Mathias.
  - Som mäklare är vi bollplank och kan hjälpa till att svara på frågor och funderingar. Dessutom kan det vara bra att ta kontakt tidigt för att kunna ha god tid på sig att hitta rätt köpare till rätt prisbild.

 2. Våren är bäst
  Historiskt ökar alltid intresset för fritidshus på våren. En försäljning på våren är därför sällan en dum idé. Men varje fastighet är unik och med det ökade intresset säljs fritidshus i princip året om.
  - Även om den bästa tiden är på våren så säljer vi fritidshus mitt i juli eller runt jul också, så det är aldrig fel läge.

 3. Ha det helt och rent med en städad tomt
  - När det kommer till fritidshus behöver man inte ha det senaste köket eller lyxiga materialval. Däremot är en liten detalj som kan göra skillnad det yttre. Ha en avstädad tomt, det första intrycket betyder mycket. Utemöblerna ska stå framme och gräset någorlunda välklippt, säger Mathias Gustavsson.

Mathias Gustavsson Fastighetsmäklare / Delägare
Mathias Gustavsson
Fastighetsmäklare
Mäklarhuset Österåker
Mäklarhuset Stockholms skärgård

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.