Nytt hem

Det här bör du tänka på när du går på lägenhetsvisning

Funderar du på att köpa en bostadsrätt? Vad kul! Men att gå på visning och hitta rätt lägenhet är inte det lättaste. Här bjuder vi på tips som är bra att hålla koll på när du går på lägenhetsvisningar.

 • En till synes nyrenoverad och stylad lägenhet kan ta ditt fokus från det praktiska, precis som en alldaglig eller dåligt inredd lägenhet kan göra dig blind för möjligheterna. I många fall tittar man bara på bostad en gång innan man går in i en eventuell budgivning, och därför kan det vara skönt att ha en checklista som denna till hands för att inte missa något väsentligt.
 • Lånelöfte

  Nummer ett! Om du har bestämt dig för att köpa bostad är det första du måste göra att skaffa ett lånelöfte. Med det i handen kan jakten på drömbostaden börja!
 • Vidga vyerna

  Besök olika områden som du tror att du inte är intresserad av. Det kan faktiskt hända att du har missbedömt en stadsdel och därför missar din drömlägenhet.
 • Insyn

  Kolla ut genom fönstret – ser du in till grannarna i huset mittemot gardinerna fördragna eller persiennerna nere? Då ser de troligtvis in till dig med.
 • Prova och testa

  Kolla så att alla vattenkranar fungerar. Hur är trycket? Går det att spola i toaletten? Öppna och stäng alla köksluckor och lådor.  Fungerar fläkt, spis, ugn, fläkt, kylskåp och frys? Kolla när vitvarorna senast byttes ut. Går fönstren att öppna? Testa hellre en gång för mycket än för lite.
 • Utrymmen utanför lägenheten

  Glöm inte bort att titta på utrymmen som inte ligger i själva lägenheten. Är det vinds- eller källarförråd Hur stort är förrådet? Hur ser tvättstugan ut? Cykelrum och barnvagnsrum kan också vara intressant att veta om/var det finns.
 • Parkeringsmöjligheter

  Finns det garage och hur mycket kostar det? Vad finns det för parkeringsmöjligheter i området?
 • Föreningens ekonomi

  En viktig sak är att ta reda på hur föreningens ekonomi är. Det är nämligen det som styr hur hög månadsavgiften på lägenheten blir. För att kontrollera att ekonomin är god bör man bland annat ta reda på hur mycket skulder som finns i föreningen – låg belåning innebär i regel låg avgift. 
  Ta även reda på om det planeras renoveringar av fastigheten. Ska något renoveras kan det komma att påverka din avgift.
 • Månadsavgiften

  Vad ingår i avgiften? Planeras några höjningar? Saker som el, vatten, bredband och tv kan göra att den totala månadskostnaden blir högre än vad du har tänkt dig.
 • Förändring av bostaden

  Vill du göra om köket eller badrummet? Ta ned eller sätta upp en vägg? Kolla med mäklaren om föreningen är positiva till omstruktureringar av bostaden.
 • Tänk på framtiden
  Titta på vilka byggplaner som finns för närområdet. Planeras det nya hus i anslutning till ditt och hur skulle det påverka dig? Finns det planer på utökad kollektivtrafiklinje eller en ny galleria? Sådant kan ge bostaden en värdeökning på sikt
 • Fördelar och nackdelar

  Vad är viktigast för dig? En lägenhet är sällan helt perfekt. Kan du leva med att köket är litet om du har en stor uteplats? Skriva en lista över vad du vill ha ut av ditt boende och som du absolut inte vill kompromissa bort.
 • Tillträde

  Passar datumet för tillträde dig? Finns det möjlighet att förhandla om tillträdet?
 • Våga fråga mäklaren!

  Ingen fråga är för dum och det går alltid att ringa mäklaren efter visningen om det dyker upp några oklarheter. Det bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.
 • Gå på många visningar

  Det är när du börjar jämföra olika lägenheter med varandra som du vet vilken som verkligen är bäst för dig.
Läs också

Mäklarhusets köpguide för bostadsrättsköpare
Så köper du en bostad - från lånelöfte till kontraktsskrivning.
Besiktning - så funkar det!
Vad får man renovera i sin bostadsrätt?

Du kanske också gillar

7 sätt att renovera miljövänligt.
5 saker att tänka på när du blir sambo.
Odla ätbart på liten yta.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.