Guider & Tips

Det våras för balkongen

Våren är en fantastisk årstid! Speciellt om du har lyxen att ha en balkong att fixa med. Balkongen kan verkligen bli en blommande oas där du kan njuta från vår till höst – den perfekta platsen mellan inne och ute. 

Du som är trädgårdsintresserad men saknar trädgård har ändå goda möjligheter att ta till vara på ditt intresse och njuta av grönska på din balkong. Nu är det hög tid att börja planera och förbereda inför våren. Här får du tipsen som piggar upp en balkong när våren kommer. 

Tänk på läget för din balkongodling

Balkongen kan vara i olika väderstreck och få olika mycket ljus på sig. Den kan ju även vara olika utsatt för regn och vindar. Till viss del styr detta valet av vilka växter du kan odla på balkongen. Till exempel vill de flesta nyttoväxter, såsom grönsaker och kryddväxter, ha mycket ljus och värme. Om det är väldigt blåsigt kanske man kan sätta upp något som dämpar vindarna något.

Möblera smart

Traditionella balkonglådor ses oftast hänga utanför balkongräcket, men det blir betydligt mer lättskött om de vänds inåt för att sedan låta växterna välla ut över kanten. Inte sällan är det inte heller tillåtet att ha lådorna på utsidan.  Stora odlingskärl kan stå på golvet, då kan man ställa krukor med extra torkkänsliga växter i skugga. Hyllor med plats för små krukor kan stå mot väggen och amplar behöver stadig upphängning. En spaljé med tåliga klängväxter kan sättas upp som skydd mot vinden. Och mitt i allt det gröna är en plats att sitta på ett måste.

Blommor som gör balkongen till en blomstrande berså

Oavsett storlek på balkongen kan du med rätt sorters växter förvandla den till en blomstrande och härlig berså. Här är några växterna som du ska satsa på. 

 • Luktärt
  Luktärter sprider även de en underbar doft, som namnet antyder. Dessutom är blommorna vackra och finns i många olika färger. Plocka de väldoftande blommorna vartefter de dyker upp så kommer det att fyllas på med nya!
 • Kaprifol
  Det finns mängder av olika kaprifoler. Till balkongen passar det bra med en mindre variant, som inte kräver lika mycket jord som de större. Och se till att välja en som doftar – doften av kaprifol är svårslagen en ljummen sommarkväll!
 • Pelargon
  De är tacksamma att ha som dekoration då de blommar från tidig försommar till långt in på hösten. Det är en lättskött växt som sprider trivsel på balkongen om sommaren och som utan problem övervintrar år efter år om du bara kommer ihåg att ta in den när det börjar bli kyligt ute.
 • Fuchsia
  Fuchsia är en tacksam balkongblomma som verkligen tar för sig, med klara färger i alla tänkbara nyanser av rosa, lila och rött. Varje blomma är som ett konstverk i sig! Fuchsian trivs bäst i lite skuggigare lägen, så det är ett bra val för dig som inte har en balkong i söderläge.
 • Petunian
  Det finns en mängd olika färgvarianter och den bara blommar och blommar utan att man behöver göra något mer än att ge dem vatten och viss gödning.

Så lyckas du blommorna i balkonglådor och krukor

 • Hoppa över lecakulorna och använd hellre en balkonglåda med vattenmagasin. Det finns flera olika modeller. Då får du plats med mera jord. Använder du en kruka ska den ha hål i botten, hålet täcker du med en skärva av en lerkruka så att överskottsvattnet, men inte jorden, rinner ut.
 • Fyll på med jord utan att trycka till den. Näringen i planteringsjorden räcker 3–4 veckor och sedan behöver du fylla på mer, enklast är det att hälla i något flytande näringsmedel i vattnet du vattnar med.
 • Plantera inte för tätt, tänk på att blommorna växer en hel del under sommaren.
 • Nyp bort de blommor som vissnat, annars går de i frö och plantan tror att den är klar och inte behöver producera fler blommor.

Odla dina egna kryddor och sallad

Det är ju något visst med att kunna använda sina egenodlade kryddor och sallad till matlagningen. Det är både enkelt som roligt, dessutom så häller du balkongen grön och lummig hela säsongen. Några favoriter är:

 • Timjan, Gräslök, Rosmarin och Salvia. Lättodlade växter som kan hålla i flera år.
 • Plocksallat, Mangold och Persilja. Skördas i omgångar under hela säsongen.
 • Busktomat, Gurka och Chilipeppar. Välj plantor som vuxit en bit och sätt dem i mitten/slutet av maj.
 • Tänk på att du med fördel kan frysas in somliga kryddor som till exempel dill, mynta och persilja.
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.