Hemkunskap

En bostadsmarknad i förändring – tre nycklar för att göra bostadskarriär idag

Under 2020 uppgick antalet flyttar i Sverige till 1,6 miljoner. En rekordnotering, som förväntas öka de kommande åren.Samtidigt lever den seglivade myten om en trögrörlig svensk bostadsmarknad vidare. Hur ser det egentligen ut på den svenska bostadsmarknaden? Och hur pass rörlig är den?

Faktum är att det sedan millennieskiftet blivit allt vanligare att flytta. Svenskar flyttar i själva verket allra mest i Europa. Nästan varannan svensk flyttar inom en femårsperiod, vilket är överlägset högst på kontinenten.2 Både antalet flyttar och bostadsförsäljningar har ökat under de senaste åren. Prisutvecklingen har höjt trösklarna för att komma in på den svenska bostadsmarknaden. Men så snabbt man kommit in, så rör man på sig snabbt och ofta.

Uppskattningsvis flyttar svensken hela elva gånger under sin livstid.3 Det motsvarar ungefär en flytt var åttonde år, sett till genomsnittspersonen. Allt som oftast flyttar vi inom samma kommun. Under 2020 gick fyra av fem flyttar inom samma kommun4 och av dessa sträcker sig många bara några kvarter.. Mäklarhusets tidigare undersökning visar att var femte svensk flyttar inom en radie om en kilometer.5

Att göra bostadskarriär har blivit svårare. Men möjligheterna att avancera på bostadsmarknaden finns än idag, även om spelplanen ser annorlunda ut. Idag krävs både mer tålamod, tid och andra prioriteringar för att så småningom nå drömboendet.

3 nycklar att tänka på för en bra bostadskarriär

Tid på marknaden
Att komma in på marknaden är det svåraste och viktigaste steget i ens bostadskarriär. Över tid har bostadsmarknaden haft en stabil och positiv utveckling. Tid på marknaden är därför a och o. Att försöka tajma marknaden innebär oftast att du går miste om värdeökningen. Prisuppgången över tid gör också att du bygger en buffert för eventuella prisnedgångar. 

Flera mellanlandningar
För de allra flesta är bostadsfrågan en svår ekvation, där boendepreferenser och ekonomi behöver gå ihop. Att mellanlanda är allt som oftast den snabbaste vägen till drömboendet. Att köpa en första bostad i orten man studerar i är ett bra första steg, trots att man bara ska bo där i några år. Att flytta till ett mindre boende i ett ytterkantsområde kan vara ett steg på vägen till en mer centralt belägen adress. Att gå flytta från en mindre lägenhet till en större kan vara ett bra steg i resan mot drömvillan.

Förstå bostadsmarknadens psykologi
Utbudet, efterfrågan och ränteläget är centrala faktorer på bostadsmarknaden. Likaså den mänskliga psykologin. Att förstå hur vi resonerar och reagerar gör att vi kan fatta bättre beslut. Förlustaversion – att vi föredrar att undvika förluster framför en möjlig vinst – kan hindra oss från att göra en långsiktigt bra affär. Exempelvis är en sjunkande marknad en bra möjlighet för dig som letar efter något större. Man säljer färre kvadratmeter till ett lägre pris, men köper samtidigt fler kvadratmeter till ett lägre pris. Nettoeffekten blir alltså positiv, något som vi ofta förbiser då vill göra en så bra affär som möjligt på den nuvarande bostaden. Att tänka långsiktigt och förstå de psykologiska mekanismerna kan ha en stor effekt på ens bostadskarriär.

1 SCB: Flyttar inom Sverige (2021-03-24)

2 Eurostat: Urban Europe (2016 edition)

3 Qleano: Fakta om flyttar i Sverige (2019-05-16)

4 SCB: Flyttar inom Sverige (2021-03-24)

5 Mäklarhuset: Svenskarna fast i lägesbubblan? (juni 2019)

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.