Hemkunskap

En månad senare- intresset avtar för din bostad

SBAB har i senaste Mäklararbometern frågat fastighetsmäklare i Stockholm, Malmö, Göteborg hur lång tid intresset håller i sig för en bostadsrätt respektive villa/radhus innan det avtar.

Snabbast svalnar intresset för en bostadsrätt till salu i Stockholm, medan det bibehålls längst i Malmö. 64 procent av fastighetsmäklarna i StorStockholm upplever att intresset för en bostadsrätt avtar på mellan två till tre veckor, 60 procent har samma uppfattning i Göteborg och i Malmö 57 procent.

Säljarnas tidsuppfattning hamnar ofta i fokus, men vår undersökning visar tydligt att det framför allt är köpare som påverkar tiden det tar att sälja en bostad. En bostadsannons är en färskvara och att en annons ligger uppe länge sänder olika signaler till köparna oavsett hur bra bostaden är. Bostäder som annonserats länge väcker frågor och funderingar om varför de inte säljer. Då blir det enklare att titta på nya annonser istället.

- Att intresset avtar betyder inte att bostadsrätten eller villan förblir osåld, men trycket minskar med tiden. Vi tror att vi är alldeles unika även på bostadsmarknaden, men vill vi ha det som alla andra vill ha. Om ingen annan lagt bud eller visat intresse för en specifik bostad är det lätt att tänka att man är udda som vill göra det. Här tror jag verkligen att köpare som tänker och agerar annorlunda jämfört med majoriteten har att vinna på att inte döma ut den bostad som ligger kvar till försäljning längre, säger Claudia Wörmann, Boendeekonom på SBAB.

 

- Trenden är den motsatta för villor, intresset avtar snabbast i StorMalmö och mest uthålliga köpare finns på villamarknaden i StorGöteborg, säger Claudia Wörmann på SBAB.

Fakta om SBAB:s Mäklarbarometer
SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 220 fastighetsmäklare i StorStockholm, StorGöteborg och StorMalmö som genomförts sedan 2005. Den görs av CMA Research på uppdrag av SBAB. Den senaste enkäten gjordes från 7 till 21 januari 2019. Mäklarbarometern presenteras senare under denna vecka.

Claudia Wörnmann
Boendeekonom, SBAB

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.