Hemkunskap

Enkel elkoll i hemmet

Just nu spenderar vi mer tid i bostaden och elprylarna går varma i hemmets alla hörn. Risken för elolyckor blir större och många vet inte att man som privatperson själv ansvarar för att undvika dem. Men lugn, med vår samarbetspartner Göta Energi får du enkelt elkoll i hemmet!

Missfärgningar och slitage

Gamla elprylar från antik- och vintagebutiker är både charmigt och populärt. Inte minst hållbart och billigt! Men var extra uppmärksam när du använder second hand-fyndet, eftersom det skulle kunna bli strömförande om det finns slitage och skador. Är sladd och stickpropp hela och sitter fast? Och använder du en lampa med högre effekt än armaturens maxvärde? Många äldre lampor har dessutom ojordade stickproppar, vilka bara får användas i ojordade uttag inomhus. Lämna därför in produkten för att bygga om den till jordad, så kan du slappna av och luta dig tillbaka i skenet från ditt retrofynd.

På alla elprylar, oavsett tidsålder, ska du titta efter missfärgningar och smälta, deformerade hål. Inte bara på saker du kan flytta på – också på uttag eller ledningar. Dåliga anslutningar i pluggar och kontakter ökar risken för brand eller elektriska stötar, och åtgärdas av elektriker.

Värme

Titta en extra gång under skrivbordet på ditt hemmakontor. Ligger sladdarna i anslutning till exempelvis element eller varmvattenledning? Och när du simultanladdar mobil och energidepån under lunchen, är telefonen då inkopplad nära spisen? Hög värme och elsladdar är en dålig kombo och att skydda sladdars isolering är lätt att glömma, men typiskt viktigt i vardagen.

Även om LED-lampan är vanligast i hemmet idag och inte blir lika het som halogenlampan blev, så ska du fortfarande komma ihåg att dina gardiner riskerar att fatta eld vid hög värme. Skapa ett säkerhetsavstånd mellan brännbara textilier och varma elprylar.

Ordning och reda

Familjemedlemmarnas alla elprylar kan lätt skapa ett sladdinferno. Red ut ”knuten” av sladdar som annars kan generera hög värme. Samma princip gäller i kabelvindorna – dra ut hela sladden när den används så att den inte överhettas.

Även om vi idag kan njuta av trådlöshetens behag är det lätt att dra en anslutningskabel i dörröppningen inför det långa Skypemötet, eller klämma en förlängningssladd under byrån under kvällens seriemaraton. Med powerbanks undviker du klämda kablar och brandrisk.

Och till sist: passa på under vårstädningen att dammsuga utrymmet bakom kyl och frys. Även damm kan faktiskt orsaka brand. Tänk på att lägga tillbaka läckageskyddet mellan vitvaror och golv när du är klar, ifall ett strömavbrott skulle ske.

 

Relaterat