Nytt hem

Fjällen går mot strömmen – het marknad för fritidshus

Under coronapandemin ökade intresset för fritidshus. Störst var efterfrågan på bostäder i fjällområden och trenden ser inte ut att mattas av.[1] Emelie Westberg, fastighetsmäklare och delägare på Mäklarhuset Vemdalen, går igenom de viktigaste tipsen att tänka på när du ska köpa ett fritidsboende i fjällen. 

Bostadspriserna har sjunkit på flera håll i landet till följd av räntehöjningar och inflation. Men ett trendbrott kan skönjas i fjällområden där efterfrågan är fortsatt stor. I Härjedalen – som har en rad alpina områden inklusive Vemdalen och Funäsdalen – har priserna ökat med 10 procent det senaste året.[2]

– Här är det fortfarande höga priser. På Vemdalsskalet så har fritidsboendena ökat med 5 procent det senaste halvåret. Eftersom många säljare väljer att hyra ut sina bostäder om de inte får de sålda så hålls priserna uppe, bara att det kan ta lite längre tid att sälja i vissa fall, säger Emelie Westberg. 

Bild på Emelie Westberg

Välj boende efter aktivitet

För den som går i köptankar är det första och viktigaste steget att fundera på vilken typ av aktiviteter man vill ägna sig åt, berättar Emelie Westberg, och välja bostad utifrån vilket fjällområde som är bäst lämpat för exempelvis längdåkning, slalom eller skoteråkning.

– Jag skulle säga att aktiviteten inte går att kompromissa med, för när någon har bestämt sig för att de vill ha nära till längd eller slalom går det inte att rucka på. De som är aktiva längdåkare vill gärna vara nära spåren för att slippa ta bilen, medan de som älskar att åka skoter behöver bo i ett område där det inte råder skoterförbud, säger hon och tillägger:

– Därefter kan vi börja hjälpa dem fundera på om det är en lägenhet eller ett fritidshus de vill köpa.

Mäklarhuset Vemdalen arbetar huvudsakligen i fyra områden – Björnrike, Vemdalsskalet, Storhogna och Klövsjö – som alla har något unikt att erbjuda. 

– Klövsjö är väldigt populärt bland alpinfamiljer som vill ha bra åkning och försäsongsträning, medan många uppskattar Storhogna för året-runt-aktiviteter såsom vandring och närhet till Klövsjö-Vemdalens golfklubb sommartid. På Vemdalsskalet har vi sedan några år tillbaka Skalets Torg med restauranger och butiker som har öppet året om och har gett oss många gäster och turister även på sommaren, berättar Emelie Westberg. 

Viktigt med flexibilitet

Hon säger att aktiviteten på marknaden för fjällbostäder är som högst från september och framåt. 

– Det finns väldigt mycket att välja på just vilket gör att vi har mycket att erbjuda våra kunder. Många säljare tänker att det är bäst att sälja nu, vilket gör att det också är den bästa tiden för köparna att försöka hitta sitt boende. 

Förutom att påbörja letandet medan utbudet på marknaden är stort rekommenderar hon köpare att vara flexibla när det kommer till hus- och lägenhetsvisningar. 

– Många som bor på andra orter kanske drar sig för att åka upp till oss med kort varsel för att gå på visningar, men det kan avgöra om de hinner vara med i en budgivning just nu. När budgivningarna drar i gång går det snabbt, vilket gör att många ångrar att de inte var med från första början. Så man ska ha lite flexibilitet som köpare.

Uthyrning ger intäktsmöjligheter

Till följd av pandemin har intresset för att semestra inrikes växt, samtidigt som friluftsliv generellt, inklusive längdskidåkning och vandring, är en fortsatt trend. Med de senaste årens prisuppgångar kan man också se köp av fritidshus och lägenheter i fjällområden som en investering, säger Emelie Westberg. 

– En del väljer att bara ha boendet för privat bruk eftersom man har råd och utnyttjar det så pass mycket, medan andra i ekonomiskt tuffare tider väljer att hyra ut boendet en period. Eftersom det är bra intäkter väljer många att hyra ut nu när har blivit lite högre räntor, säger hon och avslutar:

 – Om säljare inte får bud som de blir nöjda med kan man också välja att hyra ut boendet en period – med mellan 80 000 och 150 000 kronor i möjliga intäkter per år – och vänta in en bättre marknad. Som vi ser det så kommer det att fortsätta vara bra priser.

Information om skatteregler vid uthyrning av bostad finns på skatteverket.se

[1] SVT Nyheter: Fortsatt stark efterfrågan på fritidshus under pandemin
[2] Svensk Mäklarstatistik: Härjedalen

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.