Nytt hem

Flytta hemifrån: så hjälper du barnet med en bostad

Hur kan man flytta hemifrån när bostadskön är lång? I vilket läge kan föräldrar köpa en bostadsrätt till sitt barn? Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea Private Banking, svarar på Mäklarhusets frågor.

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att flytta hemifrån genom köp av bostadsrätt? Caroline Törnquist, Nordea Private Banking, menar att man ska tänka igenom affären och i vilket syfte som man ska köpa bostaden. Många glömmer att när och om bostaden ska säljas blir det antingen en vinst eller en förlust som måste hanteras.

– Ja, fundera på vilken avsikten är. Ska barnen ta över bostaden så småningom eller köper du för att barnet ska plugga några år? Även om föräldern går in med kontantinsatsen och ska stå som ägare behöver barnet oftast äga 10 procent, ett vanligt krav från brf:en. Om barnet sedan ska ta över bostaden blir det en gåva och det kan vara bra att skriva ett gåvobrev. Enligt huvudregeln betecknas detta nämligen som ett förskott på arv. Finns det fler syskon är detta särskilt viktigt att vara medveten om. 

Att vara medlåntagare 

Ett annat sätt att köpa bostad är att barnet står som ägare av bostaden till hundra procent, men föräldern går in som medlåntagare. För medlåntagaren innebär det att man har samma villkor som huvudlåntagaren (barnet) och har samma skyldigheter och ansvar.

– I denna situation gäller att även om jag inte har något ägande i bostaden är jag som förälder ansvarig för skulden till hundra procent. Så om barnet inte skulle kunna betala sina räntor har jag hela skuldbördan. Det skuldförhållandet måste också regleras genom att skriva ett skuldebrev mellan föräldrar och barn.

Vad bör man tänka på för övrigt? 

– Att äga i förhållande till sin ekonomiska insats är att föredra. Och glöm inte att vara rättvis – låt inte köpet av bostadsrätt skapa osämja mellan barnen. Tänk till och skaffa kunskap för just er situation innan ni ger er in i budgivningen, avslutar Caroline Törnquist.

Vad betyder orden?

Gåvobrev: ett juridiskt avtal som reglerar en gåva mellan två parter 

Skuldebrev: ett juridiskt avtal som reglerar en skuld mellan två parter 

Kontantinsats: Den del av bostadens pris (15 %) som du inte får lösa genom ett bolån från banken. 

Medlåntagare: Person som tar ett lån tillsammans med en eller flera låntagare. Medlåntagaren har ett lika stort ansvar för att tillbaka lånet som huvudlåntagaren.

Har du några frågor?

Ta kontakt med din bank – de hjälper dig gärna med råd och tips – eller fråga din mäklare, så hjälper vi dig vidare!

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.