Hemkunskap

Från race till skakig marknad – så utvecklades bostadspriserna under första halvåret 2022

Årets första månader kännetecknades, likt de senaste åren, av fortsatta prisökningar. Men med ett oroligt geopolitiskt läge i Europa, stigande räntor och inflation har bostadsmarknaden nu bromsat in. Mäklarhuset har summerat bostadspriserna under det senaste halvåret. Vad stack ut? Och vilka orter ökade mest respektive minst? 

 

En gyllene era av rekordlåga räntor nådde i april sitt slut – då Riksbanken beslutade att höja reporäntan till 0,25 procent – och därmed gick även bostadsmarknaden in i en ny fas. Från december 2021 till mars 2022 ökade bostadspriserna med 3 procent, men sedan dess har både priserna och antalet försäljningar minskat under april och maj.1 

Priserna sjunker i centrala Stockholm

Den genomsnittliga prisökningen för bostadsrätter i hela Sverige har – efter år av extrema budgivningar och rekordnivåer – stannat av. Prisuppgången för de tre senaste månaderna är endast 0,6 procent, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 47 597 kronor, vilket kan jämföras med en 5-procentig ökning för de senaste 12 månaderna. Prisutvecklingen har varit högst på Gotland, där priserna stigit med 9 procent, och lägst i Dalarna, med en nedgång på hela 17 procent. I centrala Stockholm – Sveriges dyraste bostadsmarknad – har priserna sjunkit med 2 procent sedan toppen i april. Här kostar en kvadratmeter nu 111 000 kronor i genomsnitt.

Samtidigt har det gått något bättre på villamarknaden, där priserna har ökat med 2 procent de tre senaste månaderna med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 33 871 kronor. Bortsett från Kalmar och Uppsala har priset på villor ökat i alla landets län.

Fortsatt osäkerhet på bostadsmarknaden

De senaste två månaderna har det skett en viss tillbakagång i bostadspriserna, och mycket talar för att priserna kommer att fortsätta sjunka framöver i takt med att räntorna fortsätter uppåt. Bolåneräntorna rör sig just nu uppåt snabbare än väntat, mot en väsentligt mycket högre räntenivå än den många vant sig vid de senaste åren. Det statliga bolåneinstitutet SBAB bedömer att en fortsatt ränteuppgång framöver kan göra att bostadspriserna faller med minst 10 procent och uppemot 20 procent. Vid tidigare stora nedgångar har bostadspriserna dock återhämtat sig relativt snabbt. 2 

1 SBAB: Stigande bostadsräntor och fallande bostadspriser

2Svensk Mäklarstatistik

3 SBAB: Stigande bostadsräntor och fallande bostadspriser

 

 

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.