Nytt hem

Här är säljarnas marknad starkast – länen som ökar mest i krisen

Nu väntas säljarna bli vinnarna på bostadsmarknaden. Under sommaren har priserna på bostadsrätter och villor stigit i nästan samtliga län i Sverige. "Bostadsmarknaden går på högvarv. Det är återigen säljarnas marknad som gäller", säger Mäklarhusets vd Erik Wikander.

Den svenska bostadsmarknaden har stått pall under coronapandemin och varit fullt fungerande – trots den ekonomiska osäkerheten. Mellan juni och augusti har priserna på bostadsrätter i Sverige ökat med 3,4 procent, medan villapriserna ökat med hela 5,7 procent. Denna trend, att villapriserna ökar i snabbare takt än bostadsrättspriserna, är ännu tydligare sett till det senaste året: Under de senaste tolv månaderna uppgår prisutvecklingen för bostadsrätter och villor till 4,4 respektive 8,4 procent.  

– Digitaliseringen har skapat nya förutsättningar på arbetsmarknaden. I takt med att distansarbete blir mer accepterat överväger allt fler att flytta ut från stadskärnan till villor. Coronakrisen har accelererat denna utveckling, säger Erik Wikander.

Högsta sommaraktiviteten på flera år

I och med att allt fler svenskar har stannat hemma under sommaren och att förtroendet för bostadsmarknaden väldigt snabbt kom tillbaka, har rekordmånga bostäder sålts under sommaren. Nästan 30 000 bostadsrätter och 15 000 villor såldes i Sverige mellan juni och augusti. Stockholms läns sticker ut, där antalet affärer under juli var nästan dubbelt så många jämfört med juli 2019.

– Vi har aldrig sålt så många bostäder under sommaren som i år. Det är ett resultat av att de allra flesta stannat hemma under sommaren och tagit itu med sin bostadssituation. Men det är också ett kvitto på att bostadsmarknaden är stabil och har ett stort förtroende bland svenskarna, säger Erik Wikander.

Bostadsrätter – Östergötland och Kronoberg ökade mest

Bostadsrättsmarknaden har på totalt sett gått starkt under sommaren. Mellan juni och augusti har hela åtta län har haft prisökningar som överstigit 10 procent, där Östergötland (13,5 procent) och Kronoberg (13,1 procent) gått starkast. Samtidigt har fyra län sett priserna minska (Västmanland, Blekinge, Jämtland och Dalarna). Bland storlänen har Stockholm (1,0 procent) haft en lägre prisökning än rikssnittet, medan Skåne (7,8 procent) och Västra Götaland (5,4 procent) översteg rikssnittet om 3,4 procent.

Bostadsrätter
Prisutveckling, juni-augusti 2020

LänPrisutveckling
Östergötland+13,5%
Kronoberg+13,1%
Rikssnitt+3,4%
Jämtland-7,8%
Dalarna-7,9%

Villor – Jämtland och Västerbotten ökade mest

Villapriserna fortsätter att rusa i hela landet. Mellan juni och augusti har samtliga län haft prisökningar om åtminstone 2 procent. Jämtland och Västerbotten, grannlän i nordvästra Sverige, sticker ut med prisökningar på hela 11,4 procent. På andra sidan spektrumet återfinns två grannlän i sydöstra Sverige, nämligen Kalmar och Kronoberg som haft prisökningar om 2,6 respektive 2,2 procent. Däremellan, men under rikssnittet om 5,7 procent, placerade sig de tre storlänen.

Villor
Prisutveckling, juni-augusti 2020

LänPrisutveckling
Jämtland+11,4%
Västerbotten+11,4%
Rikssnitt+5,7%
Kalmar+2,6%
Kronoberg+2,2%

– Vi har sett det här mönstret tidigare. Under IT-bubblan och finanskrisen 2008 fanns samma typ av oro, men priserna rörde sig inte mer än några procent. Med låga räntor att vänta en lång tid framöver och utbredd bostadsbrist, ser priserna ut att fortsätta öka framöver, säger Erik Wikander, som samtidigt kommenterar prisutvecklingens takt.

– Man ska däremot inte förvänta sig att bostadsmarknaden kommer fortsätta öka lika snabbt. Vi lär se en mindre aggressiv prisutveckling, där priserna ökar stadigt över tid.

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.