Nytt hem

Het bostadsmarknad

Temperaturen stiger på den redan glödheta svenska bostadsmarknaden. Coronaviruset har inte stoppat efterfrågan på bostäder. Viljan att köpa bostad har faktiskt ökat – inte minskat – under coronakrisen.

Trots den rådande coranapandemin fortsätter bostadspriserna att stiga i raketfart. Priserna på både villor och bostadsrätter ökade med 2 procent under september, och på årsbasis har villapriserna ökat med hela 10 procent.

Den svenska bostadsmarknaden har inte mattats av coronapandemin. Det såldes 13 000 bostadsrätter i Sverige under september i år, 14 procent fler än i september 2019. Totalt har det sålts 89 000 bostadsrätter mellan januari och september 2020, jämfört med 84 000 under samma period 2019. Motsvarande siffra för villor var hela 10 procent. Ökningarna har varit allra störst i Storstockholm, centrala Malmö och Malmö. Det är rekordstora försäljningsvolymer, enligt de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik*.

Hemmet står i fokus

Coronapandemin har gjort att vi tillbringar mer tid i bostaden. Hemmet har blivit en allt viktigare plats och viljan att investera i ett nytt boende har ökat.
- Man har omvärderat vad som är viktigt i bostaden under den här pandemin. Hemmet ska leva upp till en ny roll som både boende, arbetsplats och ett ställe att tillbringa sin hemester på. Även närområdet har blivit en viktigt till för rekreation och fysik aktivitet, säger Erik Wikander.

Förutom att vi spenderar mer tid i hemmet finns det flera faktorer bakom den blomstrande bostadsmarknaden. Som den fortsatta historiska låga räntan, möjligheten att pausa sin amortering och ett begränsat bostadsutbud bidrar också till köp- och säljboomen i Sverige.


*Svensk Mäklarstatistik om bostadsmarknaden publicerad 8 oktober 2020. 

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.