Guider & Tips

Kom igång med din trädgård

En trädgård är högst personlig och ska självklart utgå från din egen smak. Men oavsett vad du har för drömmar för just din trädgård – börja med en bra grund!  

Det kan låta lite trist – men grunden till en vacker trädgård är i många fall planering. Om du tar dig an trädgårdens olika hörn ett i sänder, blir det enklare att skapa platser som blir funktionella och fina. Dessutom, om du ser anläggningen av din trädgård som ett treårsprojekt känns det inte lika tungt för plånboken.

Tänk på detta när du börjar anlägga din trädgård:

 • Tomtens placering

  I vilket väderstreck ligger tomten? Hur vill du använda din trädgård? Har du barn som vill kunna sparka fotboll är det inte idealiskt att kanta gräsmattan med ömtåliga liljor. Vill du kunna äta frukost ute – eller kanske så småningom anlägga en liten köksträdgård? Fundera på vilka platser som är bäst för just det du vill kunna göra i din trädgård.

  Fundera också på hur mycket arbete du vill lägga ner på din trädgård?

 • Trädgårdens förutsättningar

  För att de plantor du köper ska trivas bör du först lägga märke till vilken slags miljö du har på tomten. Är det mestadels vandrande skugga eller badar hela tomten i sol? Ta reda på vilken växtzon du bor i och gärna vad har du för jordmån. Titta på vad som växer på tomten eller i kvarteret – det ger en fingervisning om vilka plantor som trivs. Utgå från dina förutsättningar så minimerar du dina felköp – och besvikelser!!
 • Rita upp tomten

  Mät upp trädgården på ett ungefär och skissa upp hur din drömträdgård skulle kunna se ut. Med en liten ritning blir det också lättare att fråga om råd i trädgårdsbutiken eller handelsträdgården.
 • Välj stil

  Utgå från husets stil, byggnadsår och fasadfärg och välj växter som passar ihop med huset. Om du är intresserad kan du studera vilka växter som användes mest under den tid då ditt hus byggdes. Fundera på vad som passar bäst – en striktare stil med formklippta buskar, eller en romantisk mormorsträdgård med prunkande perenner? Eller finns det kanske förutsättningar för lite medelhavskänsla – med doftande kryddor och fikonträd?
 • Glöm inte det vintergröna

  Hur stora drömmar du än har för din sommarträdgård – sänd också en tanke till vintern. Med exempelvis murgröna, lagerhägg och buxbom kan du skapa en grön struktur som består hela året – och som gör sig vackert mot snön.
 • Matcha rätt färg mot huset

  Tänk på blommornas färger så att de plötsligt inte blir för skarpa, eller försvinner helt, mot fasadens kulör. Har du ett gult hus kan det bli lite intensivt med röda växter – och vice versa. Välj istället blommor med lite gråton. Har du ett rött hus kan det vara vackert med rosa och mot grå hus passar både rött, rosa, blått och vitt. Men det finns självklart inga regler som måste följas.
 • Satsa på entrén

  Många som blir med trädgård har väldigt stora drömmar. Men om tiden och budgeten är knapp, satsa på att göra det fint runt husets entré. Sätt en klätterväxt bredvid ytterdörren eller anlägg en enklare rabatt precis intill. Ibland kan det räcka med en vacker kruka med säsongens blommor. Med en trevlig entré blir trädgården en välkomnande del av ditt hem.
Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.