Guider & Tips

Kostsamma missen många gör när de ska flytta – och knepet som förhindrar det

Att byta bostad betyder ofta ett stort skifte i livet. Många gånger är det förknippat med glädje, förändring och förbättring. Men inte alltid. Oavsett din anledning finns det en sak det är stor risk att du glömmer – och som kan kosta dig onödiga pengar. Nämligen elen.

Elavtal är kanske inte top of mind när du flyttar. Där uppe ligger inredning, flyttfirma, bärhjälp och städ. Och kanske ekonomi. Men det är också där elen kommer in i bilden.

När det är dags att lägga budget för det nya boendet är det klokt att ha med posten ”elavtal”. För det är en kostnad som ska räknas in, och det är en kostnad du faktiskt kan påverka en hel del. Plus att det kan bli besvärligt och dra med sig onödiga utgifter om du glömmer. Pengar som du nog hellre vill lägga på något annat – en ny tavelvägg, en fräsch kaffekokare eller miljövänlig färg till barnens rum.

”Många glömmer att säga upp sig från sitt befintliga nätavtal vid en flytt. Det kan bli kostsamt, då man fortfarande är betalningsskyldig.”
– Lisa Gustafsson, elrådgivare, Göta Energi

Lisa Gustafsson, elrådgivare på Göta Energi, menar att ”den bortglömda elen” är ett av de vanligaste misstagen i samband med en flytt, och hon tipsar om hur man kan förhindra det. 
– Många glömmer att säga upp sig från sitt befintliga nätavtal vid en flytt. Det kan bli kostsamt, då man fortfarande är betalningsskyldig. Men om elavtal finns med som en post i budgeten glöms det inte bort lika lätt, och det minskar risken för onödiga utgifter.

Många tror felaktigt att det är krångligt att byta och flytta elavtal

En bra grundregel är att teckna nytt nät- och elavtal för den nya adressen så fort du får ett datum för tillträde. För ju närmare inpå flytten teckningen görs, desto större är risken att elbolaget inte hinner starta elleveransen i tid. Lisa Gustafsson igen:
– På Göta Energi hjälper vi nya kunder med hela flytten av elavtal. Nätavtalet kan vi inte hjälpa till med, men med elavtalet kan vi göra allt. Allt kunden behöver göra är att teckna nätavtal på den nya adressen, så löser vi resten. Frågan är om det kan bli mycket enklare.

Riktigt bra erbjudande för Mäklarhusets läsare

Just nu erbjuder Göta Energi inte bara hjälp med hela bytet av elavtal. Om du som Mäklarhusets läsare tecknar det rörliga elavtalet Spot On via den här sidan får du – utöver ett elavtal med ett av marknadens lägsta påslag – också 300 kr att handla mat för. Gäller på Coop, Hemköp, Willys eller City Gross. Och det är ingen bindningstid på erbjudandet. Dessutom ingår fördelsprodukterna Priskollen och Rent vatten utan kostnad första månaden. En riktigt bra erbjudande med andra ord.

Läs mer om erbjudandet via den här länken!


Lisas checklista vid flytten:

  1. Ha med ”elkostnad” när du lägger budgeten för ditt nya boende
  2. Säg upp ditt nätavtal på gamla adressen. Du kan ha uppsägningstid där.
  3. Ta kontakt med ditt nya nätbolag så fort du vet tillträdesdatum
  4. Se över elavtalet på den nya adressen
  5. Kontakta Göta Energi så får du billig el levererad till din nya adress på rätt datum
Relaterat