Hemkunskap

Läget inom nyproduktion

Mäklarhusets senaste Bo-Opinion visar att fler än hälften känner oro för nyproduktion och att oron ökat det senaste året. Samtidigt visar siffrorna att de allra flesta kan tänka sig en nyproducerad bostad nästa gång de flyttar. Hur ska man som konsument tolka utvecklingen på marknaden? Vi har frågat Mäklarhusets tf vd Ingegärd Carlson.

Hur ser läget ut för nyproducerade bostäder?
Dagens läge måste ses i ljuset av de senaste årens utveckling. Bostadspriserna har i Sverige ökat i snabb takt i många år och nyproducerade bostäder har tidigare sålt slut snabbt och direkt på ritning. Det som hänt det senaste året är att marknaden bromsat in, delvis till följd av hårdare regler kring lån och amortering. Det vi nu ser är en mer balanserad bostadsmarknad där försäljningarna tar lite längre tid och där budgivningarna inte drar iväg som tidigare. För konsumenter är det i grunden positivt då man hinner tänka efter ordentligt kring en så stor affär som en bostadsaffär.

Hur ska jag som konsument tänka kring nyproduktion?
Det första man ska tänka på är att tiden med snabba prisuppgångar sannolikt ligger bakom oss. Man ska inte köpa en bostad och förvänta sig att kunna sälja med en stor vinst ett par år senare. Istället ska man se på ett ägt boende som en långsiktig investering. I det perspektivet passar nyproduktion för den som enkelt vill kunna göra tillval och få ett underhållsfritt boende med hög genomgående standard. Det passar också dem som är intresserade av helt nya områden som byggs runt om i landet.

Vad tror du kommer hända inom nyproduktion de kommande åren?
Det finns ett stort behov av bostäder så nyproduktionen kommer att öka snart igen. Det som hänt de senaste åren är dock att det byggts väldigt mycket som för samma typ av individer. Det jag tror kommer hända på ett par års sikt är att utbudet och prisbilden kommer breddas med fler typer av boenden för fler typer av behov, t.ex. i olika prisklasser och för allt från unga till familjer och personer som söker ett boende på ålderns höst

Avslutningsvis – hur ska den som går i flyttankar idag tänka kring nyproduktion?
Jag tycker inte att man ska tveka kring nyproduktion. Men man ska göra sin hemläxa. Läs på ordentligt och räkna ordentligt på boendet. Det viktiga är att man förstår hela bilden och har en kalkyl som håller för både en högre ränta och en avvaktande prisutveckling. Här kan man be mäklaren om råd och hjälp


Mäklarhuset Bo-opinion december 2018Undersökning om svenskarnas inställning till nyproducerade bostäder.

Till pressmeddelande
Artikel i DI

Relaterat

Hej! Hur kan vi hjälpa dig?
Vad letar du efter?
Kostnadsfri värdering av min bostad
Funderar du på att sälja nu eller längre fram? Boka en kostnadsfri muntlig värdering och rådgivning idag.
Jag vill sälja min bostad
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och berättar mer om hur vi kan hjälpa till med försäljningen och en riktigt lyckad affär.
Tack, vi har tagit emot din
förfrågan.
Vi kontaktar dig inom kort.